• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z47TCOptimalizace výrobních procesů - KAIZEN, TQM, BPR, TOC
    ANYSKA
    ANYSKA --- ---
    Ahoj, jestli někdo odebírá a pohybuje se tu, mám tady na vyplnění dotazník týkající se výrobních firem. Nejlépe, když vyplní manažeři podniků.
    Zde link na Google formulář: http://bit.ly/2oD1m7H
    Mooooc by mi to pomohlo :) Díky!
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    THETAN:
    "Dienst nach Vorschrift"
    V administrativě to fakt nemá cenu stavět na drillu a snaha o tlak povede přesně k tomu, co říkáš...člověk se vypálí jak žárovka a radší půjde pást kozy. 6S je důsledek dobře fungujícího systému, takže IMO jde spíš o design procesů a jejich občasný audit z jinýho než ISO pohledu, kterej zajímá jen jestli děláš přesně to co je ve směrnici a napálí ti odchylku za vývojový kroky. Když je majitel procesu schopnej si sem tam udělat vlastní audit a u každýho rozhodovacího bodu nebo vznikajícího zápisu, dokumentu či mailu si říct 5xProč tak kolikrát najde takový rezervy...Snažíme se, a už dloho docela marně, k něčemu podobnému přivést oddělení řízení jakosti, který pod sebou má řízenou dokumentaci a procesní mapu. Sedí v "nexu" ale moc akčně se tam nechovají. Jinak já jsem začínal jako "člověk na zlepšováky" :) a jsem jím pořád, akorát to už není 100% toho co dělám. A udržet dynamiku, aby průběh existence zlepšovatelského hnutí nevypadal jak stará pila, to je taky docela veselé snažení :)
    THETAN
    THETAN --- ---
    "ze lidi zacnou delat presne to, co maji v popisu prace, takze ztratime tah" - hmm to je zajímavej argument...já osobně bych se do 5s nebo 6s v administrativě vůbec nepouštěl...vím že většina našich pracovníků by to prostě nedala a mám to ověřené, protože se o to tady (podobné metody) pokoušeli předchůdci a během roku šli.
    Pro mě je důležité mít tým procesních vlastníků, kteří si vytvoří zájem a čas. Pak se na základě této paralelní procesní (vlivové) struktury dokáží věci posouvat....ideálně je mít ještě nějakého agilního člověka na zlepšováky (projekťáka), který vede workšopy a realizuje nápady - tam se procesní optimalizace také může řešit.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    jj. Langsam aber sicher. Na zacatku jsem meli predstavu nejakyho VSM pro administrativu, processFow iagramu atp. Nastesti mame silnyho patrona pro tyhle snahy, reditele spolecnosti s neotresitelnou autoritou, ale kdyz jsme zacali s 6S v administrative, jenom jsme si udelali fotky at mame predstavu, tak si me zavolal a povidal mi dost dulezitejch veci o tom, ze jsme tam, kde jsme, protoze lidi co u nas delaji jsou ochotni jit s vykoenm a osobnim prispenim trochu pres caru, a ze se boji, ze 6S v administrative by vedlo k tomu, ze lidi zacnou delat presne to, co maji v popisu prace, takze ztratime tah. Rozhodne rozumnej argument. Od te doby ale uteklo pet let a my se snazime spis jemne posouvat lidi k odstranovani byrokratickejch hovadin atp, cistit procesy, misto snahy o nejaky velky zmeny. Standardizace stejne tak nejak probiha tim, jak omezujeme moznosti treba pro nakup kancelarskyho vybaveni a jak mame koncipovanej intranet, cloveku je blby vypadat jinak nez u sousedu, protoze je to na prvni pohled videt, a jinak docela prinasi ovoce tlak na maximalni transparentnost.
    THETAN
    THETAN --- ---
    JVMLOK:
    Čest tvé práci :-) Pracuji v distribuci plynu, tzn. že nejsme výrobní společnost (ani jsem pro takovou nedělal).
    Kultura je celkem v pohodě, ale neni to kultura změny.
    Pokud ta společnost není alespoň procesně orientovaná (existují procesní vlastníci, kteří mají o řízení procesu povědomí), ale spíše se soustředí na funkčí (organizační) uskupení, kde je důležitost neformálně daná na konkrétní útvary s "údajnou" největší přidanou hodnotou - např. na řízení provozu - tak je obecně problém, aby nějakej procesní týpek bez letité historie v provozu společnosti něco "nového" implementoval. Je to víceméně politická práce (proto čest), malé krůčky, hodně vyjednávání a hlavně ne co nejrychleji - pak se dost často stává, že projekt bude dokončen, ale byl to takový vítr, že už si to nikdo znova nebude přát a raději abys šel. :-)

    Rozdílná situace je například v outsourcingu, kde se používá hodnocení dodavatelů a tam procesní optimalizace (pokud prokáže zlepšení kvality, efektivity, nákladů nebo flexibility) má mnohem přímočarejší úspěch.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    THETAN: vyzva :) pripravoval jsem s Nemeckem variaci vyrobniho systemu s aplikaci do administrativy. Kdyz jsem jim navrhl aby rozdelili cinnosti na rutinni a produktivni, tak jsem mel pocit ze me poslou supem do Kostnice. Jakou mate "firemni kulturu". Rizeni nebo Vedeni?
    THETAN
    THETAN --- ---
    JVMLOK: no já teď jedu Lean? ale administrativní procesy...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    :)
    což ale neznamena že neni o čem mluvit .)
    já teď finalizuju renesanci OEE (nebo jak se tomu říká u ná s GEFF) a stavím kolem toho shopfloor management a celej eskalační řetězec. Holt jsme se rozrostli tak je potřeba to trochu dostat do latě i po stránce organizační...a na to je FVO docela dobrá podpůrná metoda.
    Z47TC
    Z47TC --- ---
    jenže pět let tu nic nebylo :))))
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    jinak dobře že jsem konečně našel na nyxu něco tematicky odpovidajici
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    BIOH: Ja mam Kaizen auditovanej v ramci ISO :)
    THETAN
    THETAN --- ---
    zdravim schanim
    Reengineering a management změn sborník
    COMPUTER PRESS 2001
    ISBN: 8072264281
    EAN: 9788072264285
    BIOH
    BIOH --- ---
    shanim knížky od Ishikawa - nevíte někdo???
    BIOH
    BIOH --- ---
    marketing miluje a obdivuje kvalitu :-D
    THETAN
    THETAN --- ---
    Z47TC: ISO je soucasti marketingu, jinak tu jede OPEX
    Z47TC
    Z47TC --- ---
    pokud zvladnes IRIS tak zvladnes vsechno
    Z47TC
    Z47TC --- ---
    zcela samostatna....kriteria jsou docela kruta
    BIOH
    BIOH --- ---
    nojo to je jasný ale ptám se jestli je IRIS zcela samostaná norma nebo staví na ISO
    Z47TC
    Z47TC --- ---
    THETAN: ISO je davno mrtve, ISO si muzes koupit.....nejde o ten papir ale o to aby ti to ve firme spravne fungovalo....setkal jsem se se spoustou firem ktera ISO mela ale po 2 minutach v te firme ti musi byt jasne jestli opravnene nebo ne
    Z47TC
    Z47TC --- ---
    BIOH: jj IRIS je zeleznice, sem ve Skoda Holding a.s.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam