• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OOPSMulti-Touch: novy zpusob ovladani PC
    OOPS
    OOPS --- ---
    NASA: tak ty shortcuty mas pak uz trebas pomoci gest
    - napr: CTRL muze byt leva ruka dvojdotyk a prava ruka stetec jednodotyk
    nebo SHIFT - trojdotyk a druha ruka ovlada jakoby mys

    na tohle se uz dnes da naprogramovat mousedriver ... mame tak napr. udelany google earth ... zoom, rotace atp.

    Az se trochu uklidni ten vanocni fofr, pokusime pripravit photoshop, doladit jeste ten google earth a treba nejake 3D napr. Rhinoceros. Natocime videa a pustime do sveta.
    NASA
    NASA --- ---
    OOPS: u ty presnosti jsem myslel spis na ten prst, ze je dost nepresnej, ale to zvladne tuzka (ale pak je to v podstate mt-tablet)
    ad to s tim photoshopem - jak detekujes kterej prst se dotyka?
    me zatim na vetsinu vychazi, ze by se hodil spis ten tablet
    teda v tom modelovani se to asi uzije

    jako ja vam fandim, je to uzasna vec, doufam, ze si to nekdy taky osaham, ale u toho vyuziti bych se drzel spis tech specifickejch zalezitosti, jako jsou prezentace, vizualizace a tak

    jeste u toho phhotoshopu, tam je prace dost zalozena na shortcutech, ze ti neco jinyho dela tenhle nastroj se shiftem, neco jineho s altem, neco jineho s ctrl

    ale libilo by se mi mit v podstate stejnej komp (no dobra nadupanejsi :-)), s tim, ze bych mel mt-monitor, po kterym bych mohl obcas matlat prstem misto hledani mysi

    pak je take otazka jaka velikost je pro ktere uziti optimalni
    OOPS
    OOPS --- ---
    "na kazdem prstu jinak tlustej stetec" -> ted sem si uvedomil, ze tohle je blbost, pac nevime, ktery prst je ktery :D ... ale tu lehkost a presnost dotyku prstu pri retusi fotky si asi dovedes predstavit ... navic spousta umelcu to oceni zejmena z toho hlediska, ze neumi delat tolik s mysi
    OOPS
    OOPS --- ---
    presnost? to je jenom otazka technologie --- myslel sem spis 3D modelovani nez rysovani. Taky si to predstav na Photoshop - retus fotek, na kazdem prstu jinak tlustej stetec... Nicmene fyzicka klavesnice muze byt vzdy na nejakem pultiku pod displayem, pripadne na nejakem rameni - osobne se mi taky nelibi dotykova klavesnice na obrazovce.
    NASA
    NASA --- ---
    osobne bych to videl spis pres ten zabavni prumysl + vizoalizace dat, ale v kancelarskem prostredi si myslim, ze klavesnice je vhodnejsi na zadavani textu diky zpetne odezve (nekdo to uz tady zminoval) a u toho rysovaciho prkna si zase nejsem jistej, zda bude dostacovat presnost
    kazdopadne s tim, ze by bylo vhodne nastinit standardy souhlasim
    ale uvidi se, co s tim udelaji uzivatele, az to dostanou do ruky

    d/s mode
    OOPS
    OOPS --- ---
    CLAD: souhlas - stul nebo v pripade designeru -> velke multitouch rysovaci prkno
    CLAD
    CLAD --- ---
    myslim, ze lidi jsou celkem zvykli se divat na desku stolu. to jen ta pocitacova generace na prelomu tisicileti se musela divat stale pred sebe :)
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    OOPS: Některé části ano, ale třeba to okno s Wikipedií jsem teď viděl poprvé. Velmi zajímavé. Líbilo by se mi, kdyby bylo MT možné použít místo klasického PC třeba v kanceláři. Tam bude ale asi problém s ergonomií. Nedovedu si třeba představit, že bych se osm hodin díval na desku stolu, na které bych psal smlouvy, nebo pracoval s IS.
    OOPS
    OOPS --- ---
    FALLENANGEL: architektonicke studia, modelovani 3D, intuitivnejsi a rychlejsi ovladani specifickych aplikaci, spolecenske hry (napr. v restauracich), a tady bych mohl pokracovat do nekonecna (videls. www.perceptivepixel.com ?)
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    OOPS: Maglajz, který ze světa IT tak dobře známe, že? :)

    V čem podle vás tkví síla MT? Bohužel jsem ještě neměl možnost si ho v reálu osahat, takže se můžu jenom domnívat.
    OOPS
    OOPS --- ---
    FALLENANGEL: s nastupem se pocita v nasledujicich 2, 3 mozna 4 letech, neni to jenom trendy zalezitost, je to dokonce neuveritelne silne a prave ta sila te technologie ji tak brzi v rozkvetu - jedna se o uplne novy pristup k ovladani PC, PDA, mobilů. Měla by vzniknout organizace pro standardizaci gest (resp. pohybu). Zejmena 3 mainstreamove platformy (MS, Apple, Linux) musi zavest podporou primo do systemu. Musi se standardizovat vystup z dotykovych zarizeni. Dnes neni nic. Cili ano, v nasledujicich letech sice budou vznikat pokusy, prototypy ... ale kdybych to prirovnal k internetu tak sme tak v roce 1995, neli jeste vic v historii. Nicmene se muzeme ucit z chyb minulych. A proto jako prvni spravny krok bych videl zalozeni multitouch standards organisation - jinak to bude nehorazny maglajz.
    JTR
    JTR --- ---
    mame se na co tesit ... uz brzy ...
    http://www.3dvsystems.com/
    CLAD
    CLAD --- ---
    NAILER: na konci toho videa se zmninuje o neprilis velkem rozliseni kamery a tim padem po korekcich jeste mensiho rozliseni screenu... ale to touchscreeny nemaji obecne, ani ty ktery jsou bezne dneska v prodeji.


    FALLENANGEL: filozofii bych nechal na jindy... ale jak rika OOPS je to dulezitejsi novinka nez byla Virtualni Realita v 80-90 letech.
    NAILER
    NAILER --- ---
    JTR: tyjo, tak to je slusny ... jak myslite, ze to je presny, kdybych tim chtel ovladat normalni stolni PC s dvema 17" LCD?
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    Jak se díváte na směřování vývoje počítačů přes multitouch ovládání a celkově surface computing. Má tahle technologie budoucnost, nebo je to jenom takové trendy plácnutí do vody, aby se něco dělo?
    CLAD
    CLAD --- ---
    ja si rikal, ze ve predu na wiimote nebude obycejnej IR senzor. nechapu, ze takova levna kamerka, jeste pripojena pres bluetooth, je rychlejsi a ma mensi latenci nez ty nase pripojeny pres usb.
    JTR
    JTR --- ---
    CRITT3R
    CRITT3R --- ---
    CLAD: ale notak, ja to nemyslim zle :) jinak, to uz sem si rikal tolikrat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam