• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREChambara / Chanbara - Samurai Cinema (Akira Kurosawa, Kihachi Okamoto, Masaki Kobayashi, Hideo Gosha.. a dalsi)
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    trochu OT, ale rád bych vás pozval do nové diskuze Planet Hong Kong věnované hongkongské kinematografii
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    jasny ja jen spickuju :)
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    ano, seppuku je nejkrutejsi, srovnavam jen podobne vypraveni pomoci retrospektiv/flashbacku.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    no seppuku je preci jen trochu jina liga... ale zas nebudu kazat ! :)
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    jinak se s ladou krizkem po funuse omlouvam, ze ten muj oslavny popis Samuraie neobsahuje ani jednej smysluplny naznak deje, samotny tema je dost zajimavy, popis dava smysl az potom, kdy clovek vi o cem to je a s cim se srovnava... a uplne jsem zapomnel na poradny srovnani scenare se Seppuku co se tyce tech flashbacku.
    Zasadni kritickej vyznam ve vztahu k prelomovy dobe, kdy se dej odehrava (1860), pompezni zhovadilost samurajskeho kodexu a prazdnota jeho vyznamu, ktera se ve filmu projevi v podobe hned nekolika brutalnich tragedii.
    nemam v praci moc klidu na spisovani podobnych plkanic ;)

TIGRE: to nevypada marne! budes pokusnym kralikem.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    TIGRE: S tema srovnanima mas dozajista pravdu. Snad jednou najdu spravnou naladu i na Zatoiciho ;)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KERBOT:
    me se samurai libil hodne, ale jak uz jsem psal mam rad i kiru - me ta poloha ve ktere to je rozhodne sedi. neni to vazny film a ja osobne bych se branil tomu srovnavat to s vaznou chambarou.
    kiru vnimam jako "ramen eastern" - paralely bych tudiz vytvarel smerem k vousatym spaghetti nez existencionalnim kritickym sondam :)
    urcite je to na obsah melka zalezitost ale me bavila a sedla mi hodne prijemne do nalady :)
    KERBOT
    KERBOT --- ---

TIGRE: zasnezene sceny jsou ulet a to "vlacne" tempo v retrospektivach mi prislo jako dost svizne, mozaika dobre podana :-)
    Oidipus se tusit da, ale stejne me ten zaver rozsekal svoji nadhernou KRUTOSTI :-)

na Okamota jsem rozhodne nezanevrel, kdyz jsem koukal na tve starsi hodnoceni Kiru, tak v podstate souhlasim, mozna nebyl spravny setting (takze 6/10) ;).. ono je problem, kdyz ti spoludivak kazdych deset minut rekne, jaka je to blbost a kdy uz to skonci (porad jsem ten film musel obhajovat, ted uz se na chambary koukam radeji sam) :)) ale je fakt, ze jsem byl pri hodnoceni prisnejsi, porad si myslim, ze se Kiru s jeho lepsimi filmy neda moc srovnavat (mozna kamerou, ale ne hloubkou a atmosferou).
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    KERBOT:
    ha vida - dobre ze jsi na okamota nezanevrel ;)
    samurai je bezva - bavi me ten vlacny dej, situovany do momentalni necinosti a vyckavani ktery prave necha vykreslit postavu samuraie - oidipovske tema je taky vyborne naturalizovane pravda ze se od jisteho momentu da bez vetsiho premysleni tusit v pozadi vcetne toho jak to dopadne. mozaika je dobra - fajn je i to ze sice me to prislo z pocatku trochu utrzkove, ale cloveka to prirozene vmanevruje do toho spravneho uhlu. o zaveru netreba moc vypravet - zda se ze okamoto ma praci se snehem hodne rad :)
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    Uplne jsem zapomnel vychvalit meho oblibence "kurosawáka" Takashi Shimuru... tento asiat s velkymi rty, ktere trochu pripominaji negroidni rysy, hraje snad vsude vynikajici role. Tady je sice v mensi roli, ale presto jako velmi presvedciva a vyrazna osobnost.
    KERBOT
    KERBOT --- ---
    Dobre harakiri vespolek!
    Vcera jsem koukal na Samurai (samurai assassin) od Kihachi Okamota.
    http://www.csfd.cz/film/25839-samurai/
    Pro me asi nejlepsi z chambar spolu se Seppuku.
    Libilo se mi to dokonce o chlup vic nez Okamotova Zbesilost (sword of doom), ma to sice uplne jinou atmosferu i zpusob vypraveni a dost tu zapachaji shakespearovske motivy, ale prislo mi to jeste filmarsky naslapanejsi, cistsi, filmove zabavnejsi a historicky komplexnejsi... Mozna nekdo namitne, ze pribeh Sword Of Doom neni oproti Samuraiovi tak ucebnicovy a pointa neni ani zdaleka tak predvidatelna, ze osobnost psychopatickeho hlavniho hrdiny v podani Nakadaie je naprosto vyjimecna, ale mne v Samuraiovi vic sedla vyvazenost a perfektni vykresleni cele slozite dejove mozaiky - velmi zabavne podani historie, na koukani lehci a presto jeste vice strukturovany scenar plny mozaikovitych flashbacku, odbocek a historicke preciznosti. Proste perfektni koncept! Svizny a vecny voiceover (zacatek i konec je denikovity a'la Seppuku), prijemne tempo. Z kamery jsem nadseny uplne maximalne, vizualne fascinujici hra svetla a stinu, vynikajici exteriery a vyborni herci - Toshiro Mifune tady hraje naprosty nadprumer (prosty nadprumer je u nej standard;)), neni jenom krikloun, ale dava sirokou skalu nalad a pocitu - vyborne ztvarnena osobnost Niira pripomene trochu Mifuneho roli v Sedmi Samurajich svymi opileckymi excesy, navic zde jeste zari v soubojich, kvalitativne srovnatelnymi se Sword Of Doom. Krasna Michiyo Aratama je k sezrani, dustojny symapticky ucenec v podani Keija Kobayashiho a velmi zajimavy zloun nejzlejsi, chladnokrevny vudce Yûnosuke Itô s potmesilym pohledem, zkazenymi zuby a orlim nosem. Film uz od zacatku prekvapuje a je i dost akcni. Fakt radost!! :) Ted nevim, zda mi to jeste neco muze prekonat, ale uz se tesim na Kurosawuv Krvavy Trun.
    Komu se libilo Kobayashiho Seppuku, Samurai Rebellion a Okamotovo Sword Of Doom, tak bude z tohoto rodit kraliky z klobouku!

Nedavno jsem koukal na Kurosawovu Skrytou Pevnost, ta funguje i dnes vyborne jako dobrodruznej epos, takove zabavne, scenarem vysperkovane dobrodruzne putovani na pomezi easternu. Proti Okamotovu Samurajovi (a dalsim chanbaram) je to samozrejme jen "plytka" zabavovka (no i kdyz ta oslava vcetne tancu a zpevu!!). No samozrejme nesrovnatelne ;)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    nj :))
    MYKESH
    MYKESH --- ---
    hele tak sem sel vcera kolem levnych knih a rikam si,pujdu se podivat na ty povanocni slevy...za 15 min sem sotva unes vsechno co sem si chtel koupit..to je vrazednej obchod.nakonec sem to nastesti zredukoval na 2 DVD :D
    MURPHY
    MURPHY --- ---
    SEEKER: to je slovo chlapa8D
    TIGRE: ty předplacený se musej vyzdvihnout max. půl h. před začátkem, pak se dávaj do prodeje, takže určitě v pohodě
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    TIGRE: myslim, že nemusíš mít strach. tohle je imho docela okrajové jak pro mainstreamové tak pro artové publikum.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    listky mam schanet nejak do predu na ty projekce nebo myslite ze se to tam vzmestna i na lidi bez permanentky ? :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MURPHY: ok az se k tomu dostanu - v pristich dvou tri dnech kouknu co doma vlastne vubec mam.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    MURPHY: no nakonec jsem odložil zkoušku na léto a dostal 3 volňásky na neděli až úterý, takže minimálně kurosawu a jošidu si dám (a ty brigádníky si nakonec asi taky dám i když to prý zas taková pecka není)
    MURPHY
    MURPHY --- ---
    TIGRE: to by bylo skvělý, co se týká předání, samozřejmě se přizpůsobim. z toho, co tu nevyšlo, beru cokoli;) dík moc

TIGRE, SEEKER: já mám tu permanentku - tak toho snad stihnu co nejvíc (ale už od 3 filmů se vyplatí)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam