PORSENA: Brabakan v BB je pekna hroza, ale Dr. Sura je nan patricne pysny. Velmi sa mi pacilo, ked pred dvomi rokmi cerstvo po obnove, prezentoval tuto akciu na jednom odbornom seminari. Jeho prezentacia koncila citatom "Uvidieť Bansku Bystricu a zomrieť". V duchu som sa valal po dlazke od rehotu. No samozrejme zo slovakov mu na to nikto nic nepovedal, ale kolegovia cesi si ho podali. :) Ked mu na to zacali frflat, jeho vyraz spokojnuckej povysenosti zacal naberat podobu sutaziaceho v pretekoch v jedení mexického chilli. Ale teraz pre zmenu nepovedal nic on. A ja som sa v duchu smial este viac. :D
Pre nezaineteresovanych: Barbakan mestskeho hradu v Banskej Bystrici bol obnoveny takym sposobom, ze sa kompletne odprezentovala vrcholno- a neskorogoticka faza. Z maldšich faz je tam len nadstavba veže s rannobarokovou fasadou a parterove otvory obchodikov z konca 19. stor, ktore pre laika vyzeraju ako nieco pôvodne, kedze je takmer na ich spalety dotiahnuta omietka napodobujuca goticku. Ten barokovy vrsok veze, vyzera ako divna ciapka na inak stylovo cistuckom gotickom objekte.
Barokove a renesancne omietky isli do kefy.... a to nehovorim o dalsich veciach ....
treba si urobit vylet a vidiet na vlastne oci.