• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MICEKDostojevskij (život, literatuura, díla převedená na jeviště...)
    RAMPELNICE
    RAMPELNICE --- ---
    TYKVE: Prvne musim rici, ze Tve vyjadrovani je velmi postmodernisticke a nestiham pochopit vsechny roviny.
    a) Presvedcujes, ze jsou nactileti dospeli
    b) Nasledne brojis proti fanatismu v koherezi s Dostojevskym
    c) pak neco o "osobne" x "neosobne" s tim, ze pro tebe Dostojevsky nema zadny vyznam
    d) pak mluvis o Rousseauovi
    ... Wow, co jsi vlastne chtela rici?

    Mozna bychom se mohli vratit k tematu a poprosila bych te prikladne, abys rozebrala nametovou slozku v novele Vecny manzel. Potvrd tedy, ze nactileta osoba dokaze pochopit Dostojevskeho dilo natolik, ze ho v dospelosti uz nemusi cist, ze.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    *i v tomto věku

    oprava
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Přiznávám, že jsem Vás chtěla trochu pošťouchnout... :)) Můžu k tomu jenom dodat, že poněkud podceňuješ náctileté:)To co tvrdíš, je možné prožít v tomto věku... Jistě, uznávám, že je k tomu třeba nějaká úroveň:)
    To, co jsem napsala, si vzala jako hloupou urážku Dostojevskýho..ale není to tak, ani nebylo.... Je zajimavy, že ten Dost. má často tak fanatické (-zaslepené) zastánce.. i to k němu vlastně patři:) Ale je třeba mít se na pozoru. Abych nebyla tak neosobní, jenom dodám, že pro mě (osobně) by jeho dílo nemělo takový význam.. kdybych ho četla později (nadsazeno)... Tímto se definitivně stavím proti jakési nutnosti určitého dosaženého věku k pochopení určité literatury...pfuj..:) Zároveň ale uznávám, že né každý je jako mladý J.J.Rousseau:) A né každý je, jako tykvička...Skromné srovnání na závěr:) Hezká den
    KJGHME
    KJGHME --- ---
    RAMPELNICE: hezká odpověď na hloupý názor.
    RAMPELNICE
    RAMPELNICE --- ---
    TYKVE:
    Jsem konsternovana tvym tvrzenim a jsem opacneho nazoru.
    Pokud ctes Dostojevskeho ve veku nactiletem, uzivas si maximalne prvni rovinu pribehu, nejde ti nez o fabuly. Vnimas, co rekla Natasa Filipovna knizeti Myskonovi, avsak to je cele.
    V momentu, kdy jsi starsi a ziskas zivotni zkusenosti (pozitivni/negativni), cetba Dostojevskeho te oslovi jinak. Tedy o cem je novela Vecny manzel? Je to moralni freska, stejne jako sujet Idiota a prikladne Bratri Karamazovi je jedno z nejzasadnejsich del o Bohu.

    Za dalsi, nechci vzivat pozitivismus v literature, nicmene vis neco o zivote Dostojevskeho? Vis, ze byl odkazan na smrt, stal u zdi a bylo na nej mireno zbrani? Byla mu udelena milost a tehdy teprve mu mnoho veci doslo a on napsal ty nejzasadnejsi dila. Do te doby byl pro me na urovni Gorgeho.

    Tak je to i v zivote, vzdy se ti musi stat neco velmi zasadniho, aby si prohledla a zacala se divat na svet tou spravnou matrixi, tou spravnou optikou.
    Mozna, ze jednou Dostojevskemu na chut prijdes, ale az budes starsi.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Já myslím, že se D. musí číst do 17 let.. pak už to nemá cenu:)
    GRABULE
    GRABULE --- ---
    ZZUZI: jj,tu jsem taky moc nepochopila tu ženu....TeĎ jedu na dovolenou,tak doufám,že si jí tam stihnu přečíst!
    ZZUZI
    ZZUZI --- ---
    GRABULE: knihu si taky precti, je uzasna. zda se mi, ze ta hra (potazmo ten film) vyextahoval uplne presne to, co si clovek odnese z knihy. ale u ty knihy je to samozrejme daleko intenzivnejsi...
    u filmu me lehce znervoznovala ta postava zensky v ruzovem kombine.. jinak prolinani hry a pribehu bylo vymysleno fakt mistrovsky.. taky doporucuju
    GRABULE
    GRABULE --- ---
    WHITESCORPIO: to je škoda,je tam nádherná i hudba.. a vůbec,jak je to hraný v postatě jako zkouška divadelní hry...a tak,prostě jsem z něj byla nadšená:)
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    ... jsem velmi smutny ze mi utekl v kine, knihu povazuju za jednu z nejlepsich ne li vubec nejlepsi co jsem cetl ...
    GRABULE
    GRABULE --- ---
    film Karamazovi od zelenky je fakt krásnej....
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    chystam se na tyden do petrohradu a v pruvodci ctu, ze pry se volne da dostat do vsech lokalit a budov ze zlocinu a trestu, do baraku kde dostojevkij bydlel a psal, pry primo do lichvarcina domu a k tem dverim.. do vsech prujezdu i do raskolnikova domu.. sakris! byl tam nekdo?
    EL_K
    EL_K --- ---
    ja jsem ty v huse nevidela...v dlouhe se mi libi herecky soubor, pripadaji mi takovy "stmeleni".) co jsem mohla usoudit z nekolika predstaveni...
    BARUSA
    BARUSA --- ---
    V Dlouhé jsem Běsi viděla. Myslím, že to bylo velice dobré. Největší rozdíl mezi těmito Běsi a Běsi v Huse je totiž to, že v Dlouhé se snaží o adaptaci románu, kdežto Morávek využívá hlavní postavy a vypráví jeho příběh - také se to v Huse jmenuje Stavrogin je ďáběl. Ten rozdíl je tedy obrovský a proto je velmi těžké tyhle inscenace srovnávat, každá má něco do sebe co se týče atmosféry i hereckých výkonů. Každopádně Honza Budař je jako Stavrogin úžasný. Nevítě, jestli ho milovat nebo nenávidět, opravdu skvělé!
    EL_K
    EL_K --- ---
    a co rikate na besi, ktere podavaji v divadle v dlouhe? ja na nich byla, skoro to teda bude rok, ale doted vim, ze to bylo silne a dobre...
    RUBBERNECK
    RUBBERNECK --- ---
    MAKOSHARK: je to filolozka a nevim, jak se jmenuje. byl to takovy ten rozhovor pri rautu... kazdopadne to myslela spis, ze ho nectou (a proto ho neznaji ve smyslu, ze neznaji jeho obsah)
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    RUBBERNECK: Že neznají, se mi nezdá. Zbytek dává smysl, jak se jmenuje ta filozofka?
    RUBBERNECK
    RUBBERNECK --- ---
    byl jsem ted o vikendu v huse na svlekani z kuze. nedal jsem to teda cele, pouze poslednich pet hodin (necele besi a celi bratri karamazovi), presto jsem byl vazne unesen. v prubehu jedne z pauz jsem se seznamil s jakousi ruskou filolozkou jiz delsi dobu zijici v cechach. obohatila me nekolika zajimavymi myslenkami, predne prohlasila (po osobni zkusenosti s prednimi evropskymi i ruskymi divadli), ze husa hraje ostojevskeho nelejlepe ze vsech, ze se jim dari velmi trefne vystihnout atmosferu tech jeho knih a rusu vubec. dalsi zajimavy postreh byl takovy, ze rusove dostojevskeho temer neznaji (tady se nabizi analogie s janackem a cechy), resp. nectou a to z prosteho duvodu, ze ty marasty, o kterych dostojevsky pise, zazivaji vcelku pravidelne, kdezto zhyckany evropan zijici v poradku a blahobytu je tim ocarovan... co vy na to?
    MICEK
    MICEK --- ---
    jj, ja musim jedine souhlasit...Nezna byla me prvni dilko od dostojevskeho a uplne mi ucarovalo...ten nazev je vice nez vystizny a nenechazim nic jineho, jak by se to dalo jinak pojmenovat...
    BARUSA
    BARUSA --- ---
    Mně přišla úžasná a velice silná novela Něžná. Je psaná jakoby v nějakém nostalgickém oparu, velice působivá. Viděla jsem také, bohužel jen na záznamu, zpracování Něžné od petrohradského divadla, bylo pohybově taneční a nechalo velký zážitek!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam