• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MICEKDostojevskij (život, literatuura, díla převedená na jeviště...)
    V77
    V77 --- ---
    KRUP
    KRUP --- ---
    SKATEMURAI: zločin a trest pro mě průměr, já si zamiloval D. když jsem jako první přečetl Výrostka, taky Hráče bych doporučil na začátek
    ODJINUD
    ODJINUD --- ---
    puč si Bytnou :3
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    takovou hezkou debatu jsme tu vedli:)) a jenom proto, že se nechcete "přít" - tak to tu umřelo:)
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    TYKVE: to jsem ani nečekal, že je toho v češtině tolik; tak to se skoro stydím, že jsem se hned ptal, aniž bych sám něco vyhledával
    O Kautmanovi vím, protože jsem si ho kdysi koupil, ale odložil čtení na dobu, až dočtu ještě několik D. knih
    Literárněvědní hledisko mě zajímá asi víc než život, Bachtin vypadá dobře, díky
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Zajímavý jsou ještě celkem kontroverzní soudy Milana Kundery o Dostojevském a debata, kterou vyvolaly. No, je toho milión. Abych pravdu řekla, teď v důchodovém věku, jsem přesedlala na Tolstého:)
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Ta kniha je zajímavá spíš z literárněvědnýho hlediska. Pokud chceš spíš něco z jeho života, tak mě dřív bavil Bursov - Dostojevskij a jeho svět - ale četla jsem to dávno, nedokážu teď posoudit, zda to nebylo (není) příliš tendenční:) Taky je zajímavej spis jeho manželky - Život s Dostojevským. Dále doporučuji Bachtina - Dostojevskij umělec (teoretická kniha, která ale způsobila jistý zlom Dost. intepretací v rusku). Pojímáním Dostojevského v Rusku - u ruských myslitelů - (což je zajímava kapitola sama o sobě) se u nás zabývá Hanuš Nykl, V. Svatoň - současní rusisté.
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    RAMPELNICE: Měl jsem na mysli to, že znalost syžetu není znalost myšlenkového (ideového) obsahu. Takhle opravdu působíš jako zkoušející učitelka literatury.

    Dotaz do diskuse: Díval jsem se i po nějaké knížce o Dostojevském. Vím o "František Kautman: F.M. Dostojevskij- věčný problém člověka". Znáte? Víte i o něčem dalším dostupném?
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Pardon, už jenom ze setrvačnosti opruzuju.. Víš, mně vážně přijde, že to mohla být zajímavá debata - a není pravda, že by se D. vůbec netýkala. Nemusíš vyloženě probírat teze z jeho knih, aby se ho ta debata týkala...Klidně můžeš psát "syžet"- vypadá to normálnějc:) Tvá poslední věta zní poněkud truchlivě....No. Takže děkuji..Ahoj.
    RAMPELNICE
    RAMPELNICE --- ---
    MAKOSHARK:
    Ptas se, k cemu by bylo dobre, kdyby se Tykve zabyvala sujetem dila Dostojevskeho?
    Odpoved je jednoducha, toto je poloodborne auditko, v nem by se meli akteri venovat Dostojevskemu a to jeho zivotu a literarnim dilum.
    Monehm vic by me zajimalo rozebirat teze z jeho knih, nez tady kdakat o blbostech.
    Vsechno je to marnost a clovek musi hodne trpet, nez vsechno prahraje.
    RAMPELNICE
    RAMPELNICE --- ---
    TYKVE: amen
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Ach, že by spása nás navštívila?:)
    Děkuji:)
    MAKOSHARK
    MAKOSHARK --- ---
    RAMPELNICE: No, její odpověď je srozumitelnější než tvoje "fabuly", "kohereze" a svět viděný "matrixí" například. K čemu by bylo dobré, aby se zabývala syžetem něčeho od Dostojevského, opravdu netuším.
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    hele BOS - já bych se žádnou hloubkou neoháněla.. začla s tím Rampelnice..Že někdo může a druhej ne.. Tou hloubkou - jsem myslela ty "okolnosti", které zmíňovala ve své první reakci v níž byla tak "konsternována" .. Jinak klidně můžeme ukončit tohle "diskutování" tím, že zkonstatujeme - že je všechno relativní:)))) Rampelnice, prosím tě, neoháněj se Flaubertem.. když je zřejmé, že si četla pouze názvy jeho románů:) Ještě jenom připomínám, že jsem nikde neřekla, že jenom jedna interpretace je ta správná.. atd. Trochu mi to vnucuje Rampelnice tím, že se dožaduje mého "správného" výkladu Dostojevského díla..Což je samo o sobě absurdní. Tedy se musím domnívat, že to zkrátka dělá jenom proto, aby se mému pokusu mohla vysmát:) Svůj názor - tím že se zde pokusím vyložit nějaké jeho dílo, nijak nedoložím - protože už mi 17, bohužel není:) A proč bych se tu měla o něco pokoušet, stejně reagujete jednou strohou větou. Ale aspoň, že ten Bos upozornil na plytkost (záměrnou?) - té mojí formulace, škoda že stejnou neodhalil i v původní reakci Rampelnice. Nejspíš se tedy loučím. Užijte si své moudré mlčení:)
    BOS
    BOS --- ---
    mně by spíš zajímala definice "v celý hloubce" - podle mýho je totiž subjektivně poplatná času a rozpoložení a stavu mysli. takže vono vlastně každý čtení je "v celý hloubce", protože to ani hloubš v danej moment nejde. tudíž ani Tykvi nelze nic moc vyčítat.

    RAMPELNICE
    RAMPELNICE --- ---
    TYKVE:
    kopes okolo sebe
    kdyz ti povim, dokaz sve tvrzeni a vysvetli mi tedy podstatu nejakeho stezejniho dila Dostojevskeho, tak jen odbihas od tematu
    tvrdis, ze je proti tobe nekdo zaujat, ze se vuci tobe stavi do nadrazene opozice ...
    Ja nejsem Flaubert, me tvoje citova vychova nebavi, takze znovu:
    aby zde mohla vniknout normalni disputace (nezajima me prazdna slova), zadam, abys ze sveho pohledu vysvetlila nejake Dostojevskeho dilo
    zatim mam z tvych prispevku pocit, ze i Puskin by byl pro tebe nad ramec inteligencnich moznosti
    howk
    TYKVE
    TYKVE --- ---
    Takže tohle je ten příspěvek, ktery jsem parafrázovala: ,, Moje učitelka z Ruska nám kdysi říkala, že Dostojevskij se musí přečíst celý do 25ti, později už to nemá cenu .. slyšeli jste někdy něco takového?" ... To, že každé nové (opakované) čtení (jakékoliv-knihy) může být různé.. nepopíram. Jistě zkušenost hraje jistou roli. Ale odmítám tvrzení, že někdo mladý si nemuže prožít Dostojevskýho v celý hloubce.. Tento názor je jen chladnou sterilní povýšeností těch rádoby zkušených. A to reaguji na názory Rampenice.. nikoliv na ten příspěvěk, který jsem parafrázovala..O ten už dávno nejde... Jde o to, proč si někdo připadá způsobilejší ke čtení určité literatury:)
    BOS
    BOS --- ---
    TYKVE: "Hele, někdo tady psal, že někde slyšel, že Dost. se musí číst do 25 let" není pravda. viz MICEK: "ale mozna bych se bala, ze po precteni vsech dostojevskeho dilek do 25let uz pak nebudes schopnej nic delat ponevac tva psychika bude znacne nahlodana :)"

    takže o čem se tu vlastně bavíme? .)
    BOS
    BOS --- ---
    TYKVE: "Myslím, že D. může být mnohem zajimavější pro ty, kteří teprve "začinají" přemyslet..." - a je mnohem zajímavější pro ty, kteří už myslí. bez ohledu na to, kolik jim je let.

    souhlasím s názorem, že každý další životní zkušenost se promítá v četbě - tudíž čtení např. Zločinu a trestu v 16 a potom ve 26 se může odrazit jako čtení dvou úplně různých knih.
    RAMPELNICE
    RAMPELNICE --- ---
    TYKVE:
    Odpovedet na co? Na nic si se neptala.
    Nejsem v roli ucitelky, to jsi pochopila spatne.
    Jen jsem chtela vedet, jak sva odvazna tvrzeni podlozis fakty ergo svym vykladem. Zrejme se ho nedockame, a to je velka skoda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam