• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIXXXParamaniac ::dont walk, go fly (also for hang-gliders)
    KIKIMURA
    KIKIMURA --- ---
    TLUSTEC: To máš dobrý místo k bydlení. :) Kam jezdíš poletovat..
    Btw. docela jsem byl zvědavej na to, co ti to bude dělat v turbulencích.. Ale to by se mělo dát taky doladit, podle mě. Stejně jako je to na variu.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    vario ozkouseno na Medunu, litat se podle toho da v pohode, jen se asi ne kazdemu bude libit styl indikace, v turbulenci jak kdyz se kocky mrouskaji.
    toz to jeste nejak zlidstim, pridam solarni dobijeni a hodim do placu.

    bydlim v Turnove u kaplicky, kdyz se jede k zamku, tak kdo pujdete na vikend zudlat Kozakov, klidne se stavte, a pujcim vam aktualni verzi na ozkouseni :).
    QUIP
    QUIP --- ---
    TLUSTEC: mam Brauniger IQ One a syce jsem to nemeril se stopkama v ruce, ale vypada to, ze to po zvednuti pipa jeste asi dve sekundy, vic urcite ne.
    KIKIMURA
    KIKIMURA --- ---
    RAGULAJA: Záleží odkud jsi. Někde začátkem se to tu probíralo. Školy jsou na nástěnce. Osobně bych vybíral něco co je blízko. Já si třeba dělal kurz březen, duben, což se sice zdá relativně brzo, taky jsem ho dělal dýl, kvůli počasí, ale pak jsem měl papíry a sezonu před sebou. Jinak kurzy školy vypisují od určitého datumu na základě svých zkušeností, takže si myslím, že se stačí podívat na jejich nabídku..
    RAGULAJA
    RAGULAJA --- ---
    Jaro se blíží...doporučíte mi vhodný čas na šklu paraglidingu a třeba i školu?
    KIKIMURA
    KIKIMURA --- ---
    Mě to pípá tak porůznu, ale asi nejčastěji cca dve sec. tři.. Při max cittlivosti dvě.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    btw. pripada mi, ze dnesni varia maji backlog na 4 sekundy. dejte mu max. citlivost. a prudce jej premistete zezeme nad hlavu, a schvalne stopnete, jak dlouho bude rvat. to je presne veliklost backlogu. ja mam 2 sekundy a byl jsem v porovnani s digifly 2 nebo jak se to jmenuje o neco hrubejsi, ale driv reagoval... mam za to, ze je to vetsinou nastavovano na 4s usek...
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    cau z aviana, testovano, docela jako jo :). ale par uprav na tom jeste udelam. minimalne to zmensim na petinu, a napajeni solarne dobijenym vestavenym clankem, sak letame za svetla :). stoupaky podle toho jde tocit jak vinecko :)))

    http://www.youtube.com/watch?v=1T0M-8o08pM
    K_JA
    K_JA --- ---
    TLUSTEC: jj, taky bych si vzal jeden na zakazku delany :D
    WICKPICK
    WICKPICK --- ---
    TLUSTEC: drzim pesti a tesim se na stavebnici :-) a nebo zakazkova vyroba pro nyx, kus za dve kila :-)
    QUIP
    QUIP --- ---
    TLUSTEC: ja myslim, ze je to dobry pristup, vydat se cestou bez okoukavani komercnich pristroju. Clovek tak treba muze narazit i na neco noveho, uzitecneho, co ty komercni neposkytuji. A kdyz nic, tak se to holt po case da upravit podle tech komercnich :))
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    a merim 16 vzorku za sekundu, s rozlisenim 1/20 mbar. to je 40cm... diference se bere proti 2s stare hodnote, a ty se sumuji v sestnactipolozkovem bufferu, suma se deli 4 :).
    Bucim od -30 niz (tj. 1.5m/s klesak a vic), pipam od 5 a vic (0.25m/s stoupak). pipani je 3:1 (ton - mezera), rychlost a vyska je umerna stoupani, krok 16Hz, a pro 1m/s pipam jednou za vterinu, pro dva dvakrat za vterinu etc.

    nijak jsem zatim nestudoval, jak to delaji firemni vyrobky, takze totalni amaterismus :).
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    QUIP: kdyz je zticha a jen meri, tak asi 0.6mA. kdyz pipa, tak asi 3mA, ale to zavisi, jakym proudem budis ten transducer - tohle je tak stredni hlasitost. firemni varia prej berou 30mA, takze potud je to uspech, ale - nepochybuji, ze budou daleko citlivejsi...
    QUIP
    QUIP --- ---
    TLUSTEC: Luxusni provedeni! :) preju hodne stesti s testovanim v realnem provozu a pak urcite poreferuj, jak to slapalo.
    Jakou to teda nakonec ma spotrebu jako celek? 1mA platilo pro samotne cidlo, nebo cely vario v provozu pri pipani / buceni?
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    Hotovo, konstanty nahozene od oka, v klidu tu a tam pipne, kdyz s tim machnu k zemi, buci. Tak uvidime, co ve vzduchu :)
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    hned podam report, jak to tam jde. :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    TLUSTEC: hezky nam to tam priprav, my jedeme az na velikonoce :)
    Vypada to, ze ted je tam jeste poradna kosa, ale litat se dalo
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    zdar, totalni rychlovka - nechcete nekdo do bassano del grappa, odjezd ctvrtek k veceru, trasa liberec-turnov-mlada bolseslav-praha.... semonzetto? je to stanovacka v kempu, na 4 dny, navrat v noci z pondeli na utery. shanime sesteho cloveka :)

    pocasi ma bejt ok, nad semonzettem casto stoupaky jeden vedle druheho, starty v pohode, nouzovek hafo..
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    to nedava smysl. cidlo na hladine more ukazuje 20000 (rekneme). baricky stupen je tam nejakych 8m/mbar, to je tisicina atmosfery, takze 20. Kdyz s tim teda hejbnu o metr, je zmena 2.5.

    meril jsem kazdou osminu sekundy, a pamatoval si 16 minulych mereni. vuci nejvzdalenejsimu, kde se da cekat nejvetsi rozdil a nejmene sumu, jsem to odcital, takze 2s starou hodnotu. pro 1m/s je to teda o 2 metry jinde, a zmena 5. rozsah -128..+127 mi teda pokreje stoupaky i klesaky az 25m/s bohata rezerva.
    techto hodnot ziskavam kazdou sekundu 8, a poslednich 16 si pamatuju. jejich soucet delim 4, takze ten 1m/s je zmena o 20 bodu. z toho se primo odvozuje vyska tonu, takze rezerva je rozliseni az do nejakych 10m/s s krokem co 5cm/s, to zmena o stupinek ve vysce tonu.

    to ale znamena, ze filtr ma pamet na 2 sekundy, a jeho hodnoty na dalsi 2 sekundy. to je moc. tak jsem zrychlil porizovani zaznamu, takze to meri 2x mene citlive, a kompenzoval jsem to tim, ze ten kumulovany vysledek jen delim dvema. cekal jsem totez chovani, jen rychlejsi reakce. ale chova se to jaksi divoce. moc nechapu pricinu jevu, snad je to tim, ze uz si tu zahraje rozliseni prevodniku a chyba kvantizace. proste merim prilis kratke useky, kde muze dojit ke zmene, a tak je zmena mala, a topi se v sumu, a ten upraveny filtr, co deli dvema, to jeste zvyrazni... hmmm.

    sorry za OT, ale treba to nekomu pomuze, az si bude delat vlastni vario :).
    TOM
    TOM --- ---
    to znamená?
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    hmhmhm, zajimave. kdyz vysledek nedelim ctyrmi, ale jen dvema, ale zato zkratim zpozdovaci buffer na polovinu, chova se to uz pomerne divoce...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam