• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    JESSIEATREIDES: mayor Pavel BERN :))
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Zpráva na serveru italského magazínu pro design a architekturu, včetně rozhovoru s Kaplickým pro Abitare (anglicky)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    Jak se Pavel Bém dostal na web prestižního časopisu TIME

    Několik let starý profil architekta Kaplického od stejného autora, uveřejněný rovněž na TIME

    Zemřel radikální architekt Jan Kaplický - Guardian

    Zpráva na stránkách BDonline, odborného žurnálu o architektuře

    “He felt this had been sidelined by the pursuit of fame and money by most architects of his generation. He felt it was his mission to do this. That architects should, without shame, see beauty as the primary driver of their work.

    “For him, there was never any compromise or desire to reduce the nature of his vision for commercial gain or fame. It’s deeply regretful that he was not more openly acknowledged. It’s shameful that all we did in this country was poke fun at him. He has not had the success of Norman, Richard or Zaha, but he certainly held all their respect.

    “He was still positive about the [Czech National] library. It isn’t on site but he was positive it would be. He particularly wanted Josef to see it finished. He couldn’t talk about one without talking about the other.

    “Jan’s position in the hierachy of great architects is rivaled only by Zaha Hadid and Oscar Niemeyer. He was an architect for whom artists had immense respect – in some ways he was closer to the world of art than architecture. He was a proper, bone fide poet.

    “He retained childlike enthusiasm for architectural discovery and in no way was he slowing down – quite the reverse.

    “Architecture was his life. It was the oxygen that kept him alive. Without it, he was nothing.”


    Brian Clarke, přítel a předseda Architecture Foundation
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    WITTGENSTEIN: Vtipné je, že když z radiožurnálu volali Miluniče, tak hned v první nebo druhé větě řekl, že Kaplického osobně ani neznal. Na té studii pracoval tým architektů, amanda levete je velmi schopná žena, takže i když pochybuji, že by se to mohlo podařit, teoretická možnost zde vždy je. Kaplický byl puntičkář, takže koncepce je jasná, teď je nutno zpracovat ji technicky do projektu. Studie proveditelnosti je samozřejmě prvním krokem směrem k realizaci.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    HAMSTER: Cituji LN:
    Podle Miluniče je to iluze. "Gehry si vychoval několik nástupců, kteří s ním léta na jeho věcech dělali. To Kaplický neměl."
    HAMSTER
    HAMSTER --- ---
    WITTGENSTEIN: 1) Future systems bude fungovat i nadále, Jan Kaplický si vychoval velmi schpné nástupce.... 2) Sbírka má posloužit na studii proveditelnosti, tedy silný argument, před kterým by mělo pražské zastupitelstvo ustoupit. Snad ustoupí...

    S_M_LOMOZ: Jj, lavičky, rybníčky, tunel.... :-)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    JESSIEATREIDES: IMHO bez šance. 1) Bez Kaplického chobotnice nejde postavit, aspoň to tvrdí Milunič. 2) Pár miliard to stát bude a taková částka se nikdy nevybere, to by každý Čech musel přispět několika stovkami.
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    ...Zastupitelé odhlasovali, že tam zůstane park, nově s lavičkami a rybníčky...
    Park! Člověče, viděl jste někdy park? Koleje v zemi, dráty takhle, takhle...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    zítra ve 22.35 na čt 2 film Jakuba Wagnera Profil
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    Jenom jednu perličku.
    V 11 hodin se dívám na intranetový jídelní lístek naší závodní jídelny. Cmunda po kaplicku, hmm, utrousím žertovnou poznámku na téma uctění památky.
    Před dvanáctou se dívám, jestli cmundu už lidi nevyjedli. A co nevidím - cmunda po šumavsku, stejný bramborák s uzeným a se zelím...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    BETSABE: a to taky není úplně pravda, pan profesor prezident (nebo prezident profesor) žije a je uznáván... holt nebylo každému přáno ;o)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    LOPIK: ehm, jestli on stál o to být celebritou ;o/ a jestli je nutnost zablokovat diskuze pod téměř všemi články, které se dotýkají jeho osoby, opravdu ten typ slávy, o který by měl kdokoli usilovat...

    Kaplický byl introvert a měl radost z podpory, ale "haters" nesl dost špatně. Zvláště, když lhali. Já jsem se o tom cca před rokem bavila s Jiřičnou a ona říkala, že odmítnutní nebo nerealizace je jedna věc, že to se děje i jinde, ale způsob, jakým to probíhalo zde, je v její zkušenosti bezprecedentní.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Nedělejte z něj zase žádnýho mučedníka... nevyšel mu jeden projekt, určitě to nebylo poprvý..

    Ty řeči, že měl málo uznání, nebo dokonce, že se musí v Čechách (v zemi kde se žijicím lidem staví muzea a hercům se říka pane mistře) umřít, aby se člověku uznání dostalo - to je taky pěkná kravina... Vždyť i z toho Kaplickýho se u nás stala přes noc celebrita..


    BETSABE
    BETSABE --- ---
    MINEA: mas naprostou pravdu..Cesi proste neumi uznat a ocenit cloveka, ktery zije, jsou na to moc zavistivi a nevideji si na spicku vlastniho nosu... clovek v Cechach musi zemrit, aby ho nekdo uznal
    REM
    REM --- ---
    JESSIEATREIDES: krasne napsany text, to vyznani ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam