• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSIEATREIDESNárodní knihovna ... CHCEME TO NA LETNÝ!!!
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    shrnul jsi to v zásadě velmi přesně.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    Omlouvam se, tahle otazka tu uz zazniva urcite ponekolikate, ale jak to vypada v soucasnosti? Projekt odpiskan, odstupne nezaplaceno, krome nekolika obcanskych iniciativ ticho po pesine? (kdyztak mi jen dejte link, pokud je to nekde shrnute...)
    VUNG
    VUNG --- ---
    15.04.08 HN: "Kdyby se řeklo, že tam má stát atomová elektrárna, tak řeknu, že v žádném případě. Ale v tuto chvíli žádný podnět není, takže nemohu budoucnost pozemku pro Národní knihovnu komentovat," říká Martin Langmajer, pražský radní pro územní .."Umím si představit, že by tam byl například městský park. To jo," vzkázal včera přes sms zprávu primátor Prahy Pavel Bém.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    CATT: odporné ani ne, ale studené, nehezké, bez výraznějšího nápadu

    dvorana s tím schodištěm ponejvíce připomíná sídlištní obchodní centrum z počátku osmdesátých let po nájezdu několika náctiletých writerů (hodně špatných)
    ATOMIC
    ATOMIC --- ---
    CATT: no a...
    CATT
    CATT --- ---
    ATOMIC: čím víc to sleduji, přijde mi to odpornější a odpornější
    ATOMIC
    ATOMIC --- ---
    SANDIS
    SANDIS --- ---
    Dodatecne par fotek z vystavy o JK v Londyne... vystava jeste stale bezi...

    http://narodni-knihovna.cz/2009/08/29/vystava-o-janu-kaplickem-v-design-museu-londyn/
    REELOO
    REELOO --- ---
    Exkluzivni foto nové budovy Národní technické knihovny! ;-)
    Otevírá se 09.09.2009...
    Více fotek zde: http://www.reeloo.net/gallery/20090829_ntk/

    BLACKSPIRIT
    BLACKSPIRIT --- ---
    mě teda mrzí, že to nestojí, protože sem byla fakt zvědavá jak to bude vypadat...
    návrh mi sice nepřišel nijak dobře zdokumentovaný, ale kdo zná tvorbu Kaplického, viděl jeho skicy a následně realizace musí vidět, že je v tom velký rozdíl bohužel...bohužel pro čechy, kteří jsou krátkozrací,
    centrum v Selfbridge i tribuna jsou naprosto úžasný stavby tak si dovolim pastnout par fotek
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    černá kostka mě nebere, nicméně tato výzva je zajímavá, principiálně se dotýká stejných věcí jako kauza Národní knihovny a může to tady být. až budu mít čas, lupnu do záhlaví odkaz na tu petici.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Jess asi nezajima, ale vypada to, ze i Ostravsky Blackbox ma smulu :-(
    http://www.cernakostka.cz/index.php?o-knihovne=vyzva
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    THEO_PHIL: tohle byla lol akce: počínaje svoláváním tiskové konference na pátek odpoledne v pátek dopoledne, přes termín v červnový nedělní podvečer a založením nové politické strany s jediným bodem programu konče...

    Fraška dosáhla svého vrcholu v podobě dvacetiletých trotlů z Demokracie staví.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Repost...

    Občanská iniciativa Demokracie staví pořádá ve spolupráci s Divadlem Na Zábradlí diskusní fórum o kauze nové budovy Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického, jehož se zúčastní řada známých osobností.

    Diskuse se uskuteční v neděli 21. června v 17 hodin v hlavním sálu Divadla Na Zábradlí na Anenském náměstí 5.

    Ústředním tématem této diskuse bude "politizace kauzy Národní knihovny". Debata by se měla vyvíjet podle následujících otázek:

    "Proč stále není realizován projekt, jenž vyhrál architektonickou soutěž, která jako první v ČR proběhla na základě pravidel Mezinárodní unie architektů?

    Kam budeme dávat knihy? Vyhlídky konzervačního fondu Národní knihovny - jsou?

    Proč česká společnost potřebuje moderní architekturu? Jaké jsou dopady architektury na vývoj společnosti, její sebereflexi a inovace?"
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    HYBNERKA: ber to tak, lépe řečeno, smiř se s tím, že média zajímá jen to, co je "aktuální"... knihovna aktuální není. čas od času se objeví nějaká zprávička, ale celá věc už je dávno passé.
    Kapla už není, politická vůle není, peníze nejsou - z čeho to tedy uplácat?
    HYBNERKA
    HYBNERKA --- ---
    ..pet az deset let-toho sem se prave obavala..takze to dopadne jako vzdycky vsechno v tomhle state..
    tentokrat to je ale pekna skoda!no jo,dneska media vice zajima iveta bartosova..a par lidicek bez jejich podpory sotva neco ukrici,aby se zabednenci probrali..
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    HYBNERKA: něco řeší Demokracie staví - plánují besedu v divadle Na Zábradlí, údajně s českými "osobnostmi"...

    mně se ovšem potvrdila počáteční nedůvěra k tomuto spolku ambiciózních studentů: na jednu stranu melou o tom, že jde o "celospolečenský zájem", na demonstraci ovšem nenechali promluvit Jacques, která stavbu od počátku veřejně podporovala, dali prostor Davidu Mackovi z KDU-ČSL, který přišel s podporou až po smrti JK a jehož strana nedokázala přesvědčit vlastního ministra kultury, aby projekt nepotopil; kromě toho zbytečně dráždí veřejnost patetickými prohlášeními typu: "v této zemi nebyla transparentnější veřejná soutěž" a podobně... nejsou schopni nic zařídit - veškeré kontakty na "osobnosti" získali přes natálii kocábovou, které pak ani nebyli schopni poděkovat a tak dál...

    vzhledem ke stavu veřejných financí v této zemi, dočasné úřednické vládě, z toho vyplývajícím nejasnostem v rozpočtu na příští rok a výhledovému schodku 200 miliard korun (v tom lepším případě) se beztak domnívám, že je to momentálně neprůchodné.
    kromě toho, stavba není komoda, Kaplický to projektoval na Letnou a zatím to nevypadá, že by se situace mezi radními jakkoliv změnila...

    Podtrženo a sečteno: Knihovna zatím u ledu, dle mých odhadů minimálně na dalších pět až deset let.
    HYBNERKA
    HYBNERKA --- ---
    S_M_LOMOZ: no vida!,.-)
    S_M_LOMOZ
    S_M_LOMOZ --- ---
    Vida! Vlastně je tu tisková zpráva ČTK ze včerejška:

    Praha 16. června (ČTK) - Rozpočet novostavby Národní knihovny (NK) podle návrhu Jana Kaplického, který se uváděl při zveřejnění projektu, je podle společnosti Arcadis reálný. Firma, která se zabývá cenovým řízením staveb, dnes uvedla, že knihovnu lze postavit za 2,3 miliardy korun. "Z konstrukčního hlediska je knihovna jednoduchý objekt, není to nic odlišného od běžné administrativní budovy," řekl novinářům ředitel firmy Pavel Havlíček. Odpůrci Kaplického návrhu dříve odhadovali cenu i v několikanásobné výši.
    Arcadis spočítal cenu případné stavby pro Nadační fond pro knihovnu, který vznikl po smrti Jana Kaplického. "Potvrdil se Kaplického názor, že stavba nebude nijak mimořádně nákladná," řekl člen fondu, architekt a bývalý pražský primátor Jan Kasl.
    Rozvahu dal fond k dispozici řediteli NK Pavlu Hazukovi. Ten opakovaně uváděl, že projekt nové budovy nezavrhl; zároveň ale připravuje rekonstrukci Klementina. V něm NK sídlí, ale již téměř celé století jí stavba kapacitně nestačí. Zveřejněné návrhy na radikální úpravy barokního areálu vzbudily negativní reakce památkářů, podle Hazuky zatím nic není rozhodnuto.
    "NK je pod tlakem, aby rozhodla za velké peníze zrekonstruovat Klementinum a taktéž za velké peníze dostavovat depozitář v Hostivaři. Cena rekonstrukce a dostavby by přitom byla vyšší než postavit novou budovu," řekl Kasl. NK navíc zadala zpracovat studii na úpravy Klementina společnosti Metroprojekt, která podle něho nemá příliš zkušeností s rekonstrukcemi památek.
    Vlastní budova by podle nového propočtu přišla na 1,9 miliardy korun, kompletní stavba pak na 2,3 miliardy korun. Cena se tak blíží sumě, kterou pro výstavbu nové budovy NK zvažovala vláda již v roce 2004. Poté, co byl před více než dvěma lety Kaplického vítězný návrh prezentován a začali se ozývat jeho odpůrci, začalo se také spekulovat, že knihovna jako výjimečný architektonický počin musí vyjít dráž. Mluvilo se o třech až osmi miliardách korun. K údajné nákladnosti se pak přikláněli i politici, když stavbu zavrhovali.
    Dnes zveřejněná studie vypočetla cenu futuristického pláště na 524 milionů korun, tedy asi 23 procent ceny celé stavby. Cenu za robotický zakladač knih studie vyčíslila na 315 milionů korun. Hrubá stavba by měla vyjít na 360 milionů korun, vnější úpravy s uměleckými díly a vodními plochami byly vypočteny na 112 milionů korun. V uvedené ceně stavby není vybavení nábytkem a počítači.
    "Když Česká republika bude chtít knihovnu, je možné ji postavit," řekl Kasl. Podotkl, že pokud si knihovna bude "vymýšlet", tedy bude chtít další úpravy nad rámec projektu, může se stavba samozřejmě prodražit.
    HYBNERKA
    HYBNERKA --- ---
    SHAMANA: a proc by to mela delat?zalozila si diskuzi o necem-ma pravo vyzadovat pravidla..me treba jakykolil vyvoj kolem knihovny zajima-a tady se dozvim vsechno a vzdycky-takze diskuzi sleduju..
    ted je sice vyvoj trochu v mensi stagnaci-ale to neni duvod ke zruseni,ale naopak vyzva se vyjadrit..,.-)
    JESSIEATREIDES: ..neni v planu nejaky protest,aby se tema ozivilo u siroke verejnosti?,.-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam