• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MENELAOSFestival umění, vědy a nových technologií ENTER 3
    MENELAOS
    MENELAOS --- ---
    MENELAOS
    MENELAOS --- ---
    Festival ENTER je oproti minulým ročníkům (Entermultimediale z roku 2000 a Entermultimediale2 z roku 2005) rozdělen do tří na sobě nezávislých sekcí. Hlavní částí festivalu je soubor výstav, uměleckých performancí a experimentálních filmových projekcí, které budou probíhat v době od 8. do 11.11.2007 v Domě U Kamenného zvonu, Galerii CIANT, galerii Francouzského institutu či na Akademii věd ČR.

    Výstava Já, rezident nabídne návštěvníkům 9 projektů umělců, kteří se rozhodli zúčastnit se mezinárodního rezidenčního programu a žít a tvořit po nějaký čas v zahraničí. Jaké kreativní koncepty vznikly v kulturním tavícím kotli evropských metropolí, mohou diváci zjistit v galerii a přilehlých prostorách Francouzského institutu. V rámci této sekce je třeba zvláště upozornit na nevšední představení Safe Distance Revisited Joachima Montessuise (FR), který bude na živo mixovat autentické záběry z bombardéru NATO při ostřelování Jugoslávie se svými elektronickými skladbami.

    „Mým cílem je upozornit na neustálý válečný stav všude kolem nás. Lidé si to často prostě neuvědomují. Kromě toho mi tento netradiční materiál poskytl velkou inspiraci a výsledný audiovizuální efekt je opravdu povedený. Myslím, že i fakt, že se jedná o živé představení, by mohl diváky zaujmout,“ komentuje své připravované vystoupení experimentátor Joachim Montessuis.

    Na výstavě Nebezpečná vzdálenost, která bude probíhat ve sklepení Domu U Kamenného zvonu, se bude nacházet na 20 instalací umělců, které pojí k umění stejná láska a vášeň jako k vědě. Za všechny lze upozornit na projekt Marťanské růže Laury Cinti (UK), který prozkoumává možnosti pěstování růží v extrémních teplotních a gravitačních laboratorních podmínkách simulujících povrch Marsu. „Chystané výstavy nemají v českých podmínkách obdoby. V minulých ročnících jsme se zaměřili hlavně na živá vystoupení a menší projekty. Tentokrát chceme ukázat, že kyber-umění patří také do galerií. Podařilo se nám na festival pozvat umělce z celého světa, doufejme, že si diváci užijí diverzitu stylů a uměleckého pojetí,“ dodává hlavní kurátor ENTER Pavel Sedlák.

    Výstavy WEB 2.0 generace a Umělci v laboratořích budou otevřeny v prostorách AV ČR na Národní třídě již od 5.11.2007. Pilotní výstava WEB 2.0 generace má za cíl ukázat technologické, podnikatelské, ale i umělecké trendy spojené s využíváním nové generace webových služeb na internetu, tzv. web 2.0 aplikací typu Youtube, Flickr, Google Map, Facebook či LastFM. „V rámci výstavy Umělci v laboratořích představíme nová díla pětice mladých českých umělců a umělkyň, jejichž cílem na výzkumných stážích ve vědeckém prostředí bylo spojit technickou vizualizaci s uměleckým obrazem“, uvádí kurátorka výstavy Denisa Kera.

    Kromě výstav se mohou návštěvníci festivalu těšit také na filmové projekce v kině Francouzského institutu. Kromě machinima filmů (plnohodnotných filmů točených za použití 3D technologií počítačových her) a vědeckých snímků bude uveden například i hudebně experimentální snímek Synken berlínského uskupení Transforma.

    Samostatnou výstavou zahájenou v rámci festivalu ENTER bude první retrospektivní expozice děl světoznámého průkopníka světelněkinetického umění českého původu Franka J. Maliny. Výstava s názvem Bod-Linie-Vesmír, připravovaná ve spolupráci s kurátorem Vítem Havránkem a Museem Kampa, potrvá v Sovových mlýnech až do 7.1.2008. Výjimečnou podívanou slibuje řada netradičních děl zkoumajících hranice malby a sochařství na pomezí postmoderní doby a technologické revoluce. Výstavu svého otce zahájí na slavnostní vernisáži 7.11.2007 Roger F. Malina.

    Paralelně s uměleckým programem festivalu bude ve dnech 8. až 10.11.2007 probíhat v prostorách Městské knihovny konference MutaMorphosis s podtitulem „Nové výzvy pro umění a vědu“. Na konferenci zazní příspěvky mimo jiné na tato témata: limity organického života, extrémní těla v extrémním prostředí či perspektivy nano-umění. Konference se kromě mnoha dalších významných hostů zúčastní například australský umělec světového významu Stelarc či Albert-László Barabási (HU), známý pro popularizaci teorie sítí. O vztahu umění a klimatu promluví Václav Cílek. Konference MutaMorphosis je oficiální součástí celosvětových oslav 40. výročí založení prestižního vědecko-uměleckého časopisu Leonardo vydávaného nejvýznamnější technickou univerzitou na světě - Massachusetts Institute of Technology.

    „Jak umělecký program festivalu ENTER, tak konference MutaMorphosis přivádí do Prahy zásadní osobnosti progresivní částí světového uměleckého spektra. Pro všechny, kdo chtějí mít oči otevřené a vidět za horizont nejbližších událostí, je tento festival výjimečnou příležitostí k nahlédnutí do budoucnosti. Našim hlavním cílem je rozšíření obzorů místního kulturního prostředí o extrémní spojení umění a vědy, které je podle nás důležitým zdrojem inspirace a lidské tvořivosti,“ shrnuje směřování festivalu jeho ředitel, Pavel Smetana.
    MENELAOS
    MENELAOS --- ---
    Ahoj, chci všechny pozvat na festival ENTER 3, který poběží tak nějak od 5.11. do 11.11. Je u toho i konference a především spoustu výstav. Celé se to točí kolem vědy a nových technologií v umění. stránky: enter3.org , dotazy klidně do pošty :) jinak, organizuje CIANT :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam