• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    NA NYXU:

    [ elementy - oheň::voda::země::vzduch ]

    [ Voda ] - klub pro vodáky
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    JINDE:
    VODÁRENSTVÍ
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Hydrologie

    http://www.kge.zcu.cz/jkopp/Odkazy.htm

    http://www.ih.cas.cz/web_new/cs/index.php?page=hydrologie-zivotni-prostredi

    http://www.vodnicesty.cz/

    http://194.228.62.222/hydro/hyd_main.html

    http://mim.webpark.cz/VSEPR.html

    Martin Waugh-umelecké fotky vodních kapek
    vodopády
    derivační lázeň
    voda v nás koluje
    Viktor Schauber-neobjevený objevitel_Cesty životadárné vody


    voda:
    řecky: hydór
    latinsky: aqua

    hermetické vlastnosti: chladná, vlhká

    část těla: břicho
    smysl: pocit
    temperament: melancholik
    základní vlastnosti ducha: cit
    znamení: rak, štír, ryby

    světová strana: západ
    bytosti: undiny

    Voda a život

    Voda je nesmírně zvláštní látka! I když většině z nás to ani nepřijde - vždyť je to úplně všední součást denního života a leckdo si ze školy pamatuje, že má navíc úplně jednoduchý vzorec: H2O. Vědci zabývající se strukturou chemických látek dokáží na základě chemického vzorce perfektně určit, jaké bude mít látka vlastnosti a jak se bude chovat. Jenom u jedné látky jejich předpovědi zcela selhaly - a tou látkou je voda.

    Voda se chová v rozporu s jinak fungujícími teoriemi, vyplývajícími ze zákonitostí periodické tabulky prvků. Měla by mít bod tání okolo minus 100 stupňů Celsia, varu asi při minus 80 stupňů Celsia a za normální teploty by tedy měla být plynem! Ale ona taje při 0 stupňů Celsia a vře při 100 stupňů Celsia a tekuté skupenství zaujímá rozpětí více než 100 teplotních stupňů. To, že je voda za normální teploty tekutá, je naprostá fyzikálně-chemická anomálie! A vůbec ne jediná.
    Ze všech známých tekutých a pevných látek má voda největší specifické teplo (množství tepla, které je zapotřebí k ohřátí určitého množství látky o jeden stupeň). K ohřívání a ochlazování vody dochází díky tomu nesmírně pomalu, což má zásadní vliv na podnební podmínky na Zemi - nebýt vody, docházelo by k extrémnímu, rychlému a smrtícímu" střídání teplot.
    Známá je anomálie hustoty. Tak jako ostatní tekutiny se voda při ochlazování smršťuje, její hustota stoupá a stává se těžší. Při teplotě 4 stupňů Celsia však voda toto své chování mění, při dalším ochlazování se stává opět lehčí. Voda blížící se svou teplotou bodu mrazu se proto nachází vždy u hladiny a díky tomu také zamrzají jezera a rybníky odshora, zatímco v hloubce se nacházející hustá tekutina, která má teplotu 4 stupně Celsia, umožňuje vodním živočichům přežít zimu.
    Dalším udivujícím faktem je to, že voda není jedovatá. Že to přece ví každý? Z chemického hlediska to není v žádném případě samozřejmostí. Všechny sloučeniny prvků 6. periodické tabulky prvků s vodíkem (tedy H2S, H2SE, H2TE) jsou silně jedovaté - s jedinou výjimkou, a tou je voda.

    Úzký vztah mezi vodou a životem na Zemi však můžeme pozorovat nejen prostřednictvím fyzikálně-chemických reakcí, ale i skrze fascinující svět tvarů a forem. Život zná neskutečně mnoho forem a jestliže všechny tyto formy povstaly z vody nebo díky vodě, musí voda také mít schopnost být prostředníkem velkých formotvorných sil. Na hladině i uvnitř vody se v pohybu odehrává neustálé vznikáni a zanikáni útvarů. Když voda proudí, nepohybuje se většinou chaoticky, jak si možná většina lidí představuje. Jak si lze pomocí různých, i docela jednoduchých pokusů ověřit, voda uvedená do pohybu začíná proudit v určitých typických formách (spirály, vlny, víry...), jejichž zákonitosti se znovu a znovu objevují a jsou základem utvářeni tvarů v oživené přírodě. Theodor Schwenk byl ve své známé knize "citlivý chaos" (Das sensible Chaos) schopen ukázat, že tyto vodní útvary mají podobu připomínající tvary orgánů, respektive, že vznikají podle týchž zákonitostí utváření jako orgány živých bytostí. A tak voda, která svou látkovostí je beztvará, která nemá žádnou vlastní formu, stává se díky pohybu prostředkem všech možných formování, neustálého utváření a proměny podob, dějištěm nevyčerpatelné aktivní schopnosti obnovy.

    .. WILDENBURY_SQ:A to jeste neznate milostny pribeh, jak se voda ostatnim prvkum ze skupiny chalkogenu zdala moc slunickova, a tak se take nase mile chalkogeny zacaly paktovat s vodikem.. A vznikly jedovate smrady nevidane typu H2S, H2Se, H2Te :) .. Jejich oder byva popisovan jako "neco nejhorsiho na svete", evidentne naivkami, kteri se nikdy nesetkali se skatolem, kys. isovalerovou, merkaptoly atd... Ale to uz je uplne jina pohadka.

    Jinak jak jsme vcera resili s Lalinou, tak ja jsem myslel autoprotolýzu vody. To je neco jineho, vpodstate reakce jedné z 10^7 molekul vody, ktera se rozhodla, ze se bude chovat jako kyselina a jedné z 10^7, ktera se rozhodla, ze bude vystupovat jako báze. zapsano:
    H3O+ + OH- {--} 2 H2O
    .. coz neni az tak anomalni, proste tohle amfoterni latky delaji :)

    Ale byly mysleny vodikove mustky, viz. nastenka.. Jen pro doplneni, hodne zjednodusene se to da predstavit takto:

    nějaké další "vodní" linky:
    http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=2148

    http://www.metroweb.cz/povoden/kulminace/kulminace.htm

    http://www.lifepower.cz/clanek/voda-a-nase-telo

    http://www.ado.cz/poutni/svata_voda/svata_voda.htm
    http://andrejstorm.bloguje.cz/514906-beh-terryho-georgia.php

    http://in.ihned.cz/c4-10001320-21263470-n01000_d-leto-u-vody-to-nejlepsi-koupani-v-cesku
    http://www.forestwaterfalls.com/

    Ledová šifra mistra Masaru Emoto.

    http://www.masaru-emoto.net/english/e_ome_home.html

    Masaru Emoto a "paměť vody"
    Koloběh vody na Zemi (řeky, moře, atmosféra, déšť) je notoricky známá věc. Určitě vám ale nikdy nedošlo, že vodu, kterou jste právě vypili, už před vámi vypil nějaký váš současník nebo spíše předek či prapředek, aby se jí poté klasickým způsobem zbavil (močení, pocení, dech), případně odevzdal definitivně svoji vodu zemi v hrobě nebo do ovzduší v krematoriu.

    Tato poněkud morbidní představa ovšem jasně ukazuje, že každý máme ve svém těle nejednu molekulu vody, která prošla takovým koloběhem. A pokud bychom uvěřili homeopatickým léčitelům, pak mají tyto molekuly vody ve své paměti ukrytou nějakou informaci ze své cesty a z pobytu v tělech hostitelských bytostí. Možná, že tohle je to skutečné vysvětlení víry ve věčný život a v převtělování se po smrti do jiného tvora a základ například hinduismu. Pozornosti hodné je i to, že si vodu ve vašem těle neustále vyměňujete a to dost rychle. Průměrná rychlost je kolem 2 litrů denně, podle toho, jak je kdo velký a jak moc pije tekutiny obsahující vodu. Jestliže má průměrný dospělý jedinec v těle kolem 40 litrů vody, vymění si ji teoreticky všechnu během pouhých dvaceti dnů! Jistě, některé molekuly vody mohou v těle obíhat déle, ale jednoho dne stejně zamíří z vašeho těla ven.

    A teď si to trochu rozvineme: co když jsou některé molekuly vody nositeli dobrých informací a ty druhé v sobě ukrývají informaci špatnou, škodlivou? Co když se takto můžete "nakazit" díky takové informaci nějakou chorobou, na kterou zemřel někdo před vámi a do své vody uložil před smrtí tu nebezpečnou informaci, která vyvolá ve vašem těle nějaký zkoubný proces? Na podobný problém narazili docela nedávno konstruktéři kosmických plavidel, když vymysleli interní koloběh vody a zarazili se u otázky spíše etické. Někomu se prostě nemusí líbit, že bude pít vodu, kterou měl v těle jeho kolega. Bude mu vadit ta představa nejspíše i v případě, že by byla voda destilována a ne jen filtrována. A víte, co mě na tom celém děsí nejvíc? V homeopatii totiž platí "Zákon minimální dávky", který říká, že čím více lék zředíte, tím se stává silnějším!

    Japonec Masaru Emoto se zabývá fotografováním ledových krystalů pod mikroskopem. Je přesvědčený, že ledový krystal si podržel původní strukturu kapalné vody. Protože krystaly ledu mu připadají vzájemně velice rozdílné, je přesvědčený, že rozdílná byla i původní struktura vody, než ji nechal zmrznout. Tvar struktury podle něho závisel na tom, jakým vlivům vodu podrobil, nebo spíš, jak na vodu zapůsobil, jestli jí říkal něžná slova, nebo ji nechal naslouchat hudbě. Duchovní složka vody se prý takto mění a tím se mění i její struktura. Emoto si nejspíše neuvědomil, že když se dívá na krásu ledového krystalu či sněhové vločky, dívá se možná na ledovou šifru svého prapředka. Starozákonní "prach jsi a v prach se proměníš" (Gn 3,19) nám bohužel neříká, co se stane s naší vodou, i když v textu Bible se slovo voda vyskytuje celkem 590 krát. Možná je to takové tajemství, že bychom jeho tíhu neunesli. A tak od této chvíle, kdykoliv se napijete, pomyslete na všechny ty biliony bytostí, které tu vodu pily před vámi a věnujte jim dík za to, že ta voda nezmizela někde v nicotě a zůstala tu pro vás. Brrr. Běhá mi z toho mráz po zádech bez ohledu na to, jaké je dnes venku horko! Asi je to celé jen výplod mého chorého mozku. Ale co když ne?

    Prameny (vědecké, skeptické i pavědecké): Přenos a ukládání informací do vody , Jaká je léčivá síla vody, Zviditelnění paměti vody, Projekt "Love and Thanks to Water" pana Masaru Moto.
    AKTUÁLNÍ TÉMA : GANGA
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Ganga
    http://www.setkanicestovatelu.cz/varanasi_misto_kde_je_dobre_zemrit.html
    http://novinky.cz/clanek/105585-obrazem-ritualni-koupele-v-rece-ganze.html
    http://www.national-geographic.cz/cesty-a-expedice/cesi---pokoritele-posvatne-reky-264/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam