MTHU: s tak obecným tvrzením lze stěží nějak polemizovat, ale stejně: obecně vzato, nejsem úplně toho názoru, že VŠ by měla být nějaký "certifikátem nadhledu" - protože VŠ je samozřejmě pořád bránou ke kariéře - a přitom v rámci většiny profesí jsou potřeba i jiné věci než nadhled, na který kladeš důraz ty. (Představ si, že by např. na nějaké lékařské fakultě vedli lékaře především k "nadhledu" - jaký by si z toho jako pacient měl pocit ?)
Podle mě "nadhled" by měl být spíše výsledkem kariéry v nějakém oboru - pokud ho chceš dát někomu už absolvováním VŠ, tak vlastně chceš eliminovat celou tu kariéru, kterou by VŠ měla naopak odstartovat (podle mě)
ISTEVE: mysli si co chceš... dnes každopádně databáze píší lidé, kteří o samotné existenci klíčů mají mlhavé tušeníl. A paradoxně - já se spíš dozvěděl něco dílčích algoritmech (různými cestami, pravda... na VŠ moc ne), než abych se včas dozvěděl o návrhu databází (ano, přiznávám, že tohle je možná moje osobní chyba...)
Nevím, proč tě deprimuje, že mě zajímá, jak to funguje uvnitř, zatímco většinu lidí ne... a ani si nemyslím, že je fakt tak důležité, aby se víc lidí zajímalo o implementaci klíčů: spíše tu chybí nějaká "nárazníková skupina" mezi experty a lamami: tedy lidi, co by dokázali navrhnout rozumně efektivní strukturu databází, aniž by sami byli experti. (Navíc spousta lidí ve firmách nasazuju tuny ubastlených open source webových nástrojů, které můžou a nemusí být v tomhle ohledu navržené rozumně... ale argumentace, že je to k dispozici zadarmo a hned, vždycky převáží...)
Internet je tvořen dnes z největší části tvořen aplikacemi nad databázemi, které mají typicky jen tisíce až statisíce záznamů: jenže těchto aplikací běží v "cloudech" u internetových poskytovatelů celé desetitisíce... a řada je (i podle informací jiných lidí) dost ubastlená.