• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: ježiš co to zas meleš, těžba lesa a zateplení jsou úplně odlišné věcianeb když nezasadím průběžně nové stromky nebudu mít co těžit,když nezasiju obuilí nebude mouka to akorát že u pšenice na to stačí rok u stromu musíš počkat 30 let
    převedeno touto logikou na zateplení-pokud nezateplím nebudu mít za 30 let teplo,aneb co to meleš ty vořechu???
    zateplení a pěstění lesa jsou naprosto odlišné věci

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY:
    BIDAK: spíš nějakou "brakickou" vodu... ne možskou, ale nějak průmyslově ledabyle odsolenou, aby to řasám nevadilo. nemusí být asi přefiltrovaná k pití.

já osobně sázím na splašky (opět: ne nutně zcela dokonale přefiltrované). a hlavně na to, že to bude uzavřený cyklus.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: nóóó, tak mě taky ta jejich formulace zaujala... jako že při určitém rozsahu by už byly náklady nulové :-)

snažím se právě pochopit, co tím měli na mysli.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: pokud by všichni historicky odmítali uvažovat o návratnosti nad 20 let, tak dnes třeba v Evropě nemáme žádné lesy (některé země taky nemají). protože invesice do obnovy a údržby kusu lesa se ti vyplatí až po mnoha desetiletích...

průser je, že většina moci je kumulována v rukou mužů středního a vyšího středního věku - kteří do 20 let umřou. a podle toho uvažují o návratnosti investic.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    VSOUKOLOHLOR: plno fail argumentů
    dilema zateplení či vytrhání parket je naprosto nesmyslné
    v okamžiku kdy na zateplení
    a) nemám-aneb trhat parkety nebo zemřít na podchlazení
    b) návratnost investice přeshuje rozumný časový rámec=vše nad 20 let-levnější pořídit nové parkety
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: náklady nemůžou klesat xponenciálně nikdy. Jenom stoupat. To bys jako programátor měl vědět.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ITCHY: Jo no to jsou stejně sny. Ty řasy pro tohle použití budou muset bejt hodně GM aby to dobře šlo a pak klidně můžou bejt mořský. Ne že by to byl až takovej problém, dneska.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BIDAK: v tom článku píšou o sladkovodních řasásch,proto jsem to nadhodil a desalinace mořské vody je dost náročný špás
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XCHAOS: Je fakt, že můžou možná použít mořskou vodu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BIDAK: tak probublávat a přečerpávat se bude... ale všimni si toho, jak tvrdí, že jim ty náklady budou s rozsahem exponenciálně klesat. to je hodně silný tvrzení. v málokterém oboru náklady klesají exponenciálně v souvislosti s "úsporama v rozsahu"....

možná myslí třeba na to, že máš fixní náklad - tu filtrační a čerpací stanici - a kolem ní stavíš nějaké nádrže a trubky. ale s každým jednotkovým prodloužením trubek ti plocha v dosahu trubek roste s druhou mocninou jednotky, a ještě k tomu ti nerostou ty fixní náklady... ale stejně "exponenciální klesání" nákladů je i tak dost odvážné tvrzení :-)

jsem zvědav.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ITCHY: Já myslím, že se to bude muset drsně probublávat, aby se zajistiula dostupnost CO2.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BIDAK: v uzavřené nádobě s odparem a řízenom výměnou vzduchu s tím moc počítat nemusíš,tzn tohle jsem zrovna nemyslel to je malá ryba

BIDAK
    BIDAK --- ---
    ITCHY: To víš že tam budou ztráty odparem...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: já nic nepředjímám jen podotýkám že pokud by to mělo znamnat ne pouze filtraci a cyklaci -což se ale z článku nedozvím,ale i průběžné dopňování sladké vody je to na poušti náklad dosti značný
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    resp. přesněji: co jiného se dá snáze ve splaškách a odpadní vodě, než mikroorganismy ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: i když cykluje v trubkách ?
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: za předpokladu že nebudeš muset měnit vodu
    sladká voda na poušti je nákald sotva zanedbatelný
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    "Cenové odhady poloprovozního měřítka vycházejí zatím asi o 50 procent vyšší než je tomu u obilí. Ale s velikostí pěstebních ploch budou náklady exponenciálně klesat."

neboli - u řas nemusíte jezdit z traktorem po poli, ale prostě je odčerpáte trubkou. a jíst by to asi nechtěli ani v hladovějící Africe (ale naopak - nádrž z řasama zřejmě umístíte na poušť snáz, než pole s obilím...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Alternativní paliva jsou především na biobázi - Denik.cz
    http://www.denik.cz/ekonomika/alternativni-paliva-jsou-predev20110520.html
    navzdory nadpisu zajímavý článek o biopalivech 3.generace. ty už ceny potravin nezvýší ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam