• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EENIGMAANYX Department of Political Science
    TSCHIKO
    TSCHIKO --- ---
    tak nic, nedala jsem to. brali na ustnich jen 1 z 10, na MV asi jen 2 z 20 :/ takze to vidim v zari na nejakou soukromou (asi MUP) :/
    CLARICIA
    CLARICIA --- ---
    TSCHIKO: ty jo, ty bezpečnostní mi až moc připomínají náš předmět Bezpečnost v jaderném věku... :o))))

    až na to, že tenhle předmět je u nás na Mezinárodních vztazích.. :o)))))
    TSCHIKO
    TSCHIKO --- ---
    THORGRIM: uf, to byl trojboj :) ale body snad staci a zitra jdu na ustni. jinak otazky na Bezpecnostni (na co si ted zhruba vzpomenu): hodne jaderny zbrojeni (smlouvy, strategie pruzne reakce, second strike, SDI, SALT I., II., NPT atd...), OSN - doporucuju procist si zbezne Chartu, co je to peacekeeping + priklady, vyvoj americkeho postupu v Iraku od 80. let do soucasnosti, Korejska valka, EU - SZBP. Potom chytaky - na kolik se odhaduje jaderne vyzbrojeni CLR, ktere staty kdy vlastnily jaderne zbrane...
    plus anglictina velmi jednoducha.
    ale stejne radsi pujdu na Mezinarodni vztahy, kdyz to vyjde :)
    THORGRIM
    THORGRIM --- ---
    TSCHIKO: tak kdyby sis vzpomněla na nějaký otázky, tak by to bylo super;)
    CLARICIA
    CLARICIA --- ---
    TSCHIKO: tak tam ne, na dojíždění na školu už jsem příliš stará, tady to mám pod nosem.. :o)
    TSCHIKO
    TSCHIKO --- ---
    CLARICIA: nene, myslim na FSV UK v Praze
    CLARICIA
    CLARICIA --- ---
    TSCHIKO: jestli myslíš ty BSSka, tak jsem ty magisterky dělala.. otázky vycházely z učiva na Bc. BSS, takže to bylo celkem v pohodě..
    TSCHIKO
    TSCHIKO --- ---
    THORGRIM:tyjo, tak to je husty...ja zitra delam na FSV na mag. s¨cely trio - politologie, mezinarodni vztahy a bezpecnostni studia. z tehle otazek bych vedela tak max ten schengen
    nedelal jste letos nekdo?
    THORGRIM
    THORGRIM --- ---
    kdyby někoho zajímaly otázky na magisterské bezpečnostní a strategické v Brně:)

    charakteristika systematického a účelového výběru vzorku
    "národ ve zbrani" - co to je, kdy to bylo, stručně popsat
    základní typologie organizovaného zločinu podle nějakejch dvou autorů

    bezp. politika:
    co je to Schengenský informační systém
    struktura systému krizového managementu v ČR
    struktura zpravodajských služeb v ČR
    NETCAT
    NETCAT --- ---
    TSCHIKO: Jaderny fyzik se odporoucel, neuveritelny ;) Je fakt, ze zkousku z FZPM jsem vazne nepochopila...
    TSCHIKO
    TSCHIKO --- ---
    NETCAT: nezmenilo... :) ale planuje se zmenit..Guru Havlicek odesel a kvuli slicim protestum stran filozofie uz od letoska ubrali jeden povinnej predmet (zbytecny FZPM)
    NETCAT
    NETCAT --- ---
    THORGRIM: na FSV jsem mela spoustu filosofie a pokud te nezajima, tak se musis smirit s tim, ze semestr probiras pouze Platona a Aristotela, dalsi semestr Augustina a Akvinského, atd...segra mela o dost mladsi prednasejici a mozna kvuli tomu tam mela super atmosferu....Ja fakt nevim, treba se to vsechno zmenilo, uz je to hodne let...
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    EENIGMAA: FF UHK - Hradec Králové - Bc. statnice v zari pak snad ty dve moznosti :) Včas bych pověděl
    THORGRIM
    THORGRIM --- ---
    NETCAT: A v čem konkrétně? By mě to celkem dost zajímalo ohledně toho, kam se vydat na magistra:)
    NETCAT
    NETCAT --- ---
    Studovala jsem na FSV UK politologii a sestra na FSS MU v Brne a kdyz jsme to porovnavaly, tak z toho vysla FSS jako jednoznacny vitez..,
    THORGRIM
    THORGRIM --- ---
    EENIGMAA: Ono jestli jsem tu koncepci u nás pochopil správně, tak na bakaláři by do tebe měli nalít co nejvíce dat a základy teorií, a na magistrovi se potom spíše soustředit na teorie.
    A teda že by si u nás někdo (až na čestné výjimky a jeden volitelný předmět) moc lámal hlavu s ontologií nebo epistemologií, to teda fakt ne.
    THORGRIM
    THORGRIM --- ---
    PSEUDOINTELLO: jj, s tím, že kombinace přednáška a seminář, kde se nějak bavíte o textech, je ideální kombinace můžu jenom souhlasit. I když na druhou stranu ten seminář maximálně závisí na to cvičícím, jak a jestli vůbec se tu diskuzi snaží nějak usměrňovat:o/
    PSEUDOINTELLO
    PSEUDOINTELLO --- ---
    EENIGMAA: já studuju politický vědy na IEP ve francii a taky mě ten přístup, že už máme vlastně všechno znát před prvákem, občas štve. je sice hezký, že rozvíjejí naše argumentační schopnosti a, jak se říká tady, l'esprit critique, ale dost diskuzí v hodinách stojí na vodě a je to na nich poznat. občas je to až vtipný: já jsem teď stále v rámci své almy mater došla do čtvrťáku na master, studuju politickou sociologii, a to prosím bez toho, abych životě měla základní kurs sociologie. tím pádem si neumím dát věci do souvislostí a dost tápu, ale zdá se, že si toho nikdo nevšímá. prostě stačí pokládat argumenty metodou "teze - antiteze" se závěrem, že budoucnost ukáže, a všichni moudří mužové souhlasně kývají hlavou.

    loni jsem byla na erasma v německu a tam mi ten systém naprosto vyhovoval: maj normální přednášky, ke kterejm je jedna nebo dvě doporučený učebnice, k tomu profesoři skenují důležité texty, které studenti opravdu (!) na každou přednášku čtou a pak rozebírají. k přednášce je seminář, který se zaměřuje právě na argumentaci a nějaké analytické myšlení, v něm na konci roku odevzdáváš seminárku, zatímco z přednášky máš zkoušku, ve který dokazuješ, jak ses nadrtila informace a že jsi schopná dát rychle dohromady stránku essay-frage. přišlo mi to jako dokonalá kombinace.
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    mozna mi to nekdo tady vyvrati, ale myslim si ze data input u nas na FF UK prevazujici.
    Mame tu rozsahlou serii prednasek venovanou ceske politice (resp. rakouske politice) od 19. stoleti do poloviny 20. stoleti. to stoji na memorovani neuveritelnyho kvanta informaci a detailu, ktere jsou nepodstatne a nedulezite. Cteni autoru jako je Fric, Palacky a do nekonecna se vrtat v tom co chteli rict, memorovani si informaci o fasistech o kterych clovek nema ani potuchy (Scheinost).
    Priserna je i histroie od roku 1945 do r. 1968, za kterou vam prednasejici historik postoupi maximalne tak do r. 1950 a v podstate vam nerekne nic jineho nez to kdo byli cleny narodnesocialistické strany etc..
    Naopak historie od normalizace do soucasnosti je brana sice v rychlosti, ale je probirana v souvislostech, neoperuje se s nejakymi historickymi konstrukty (vzhledem k tomu, ze ty vyzkumy teprve probihaji) a popravde jsem byl prekvapen oborem oralni historie.

    politicka filozofie postihuje vsechny vyznamne autory od recka az po soucasnost, v dalsich kurzech se pak probira hinduisticka politicka filozofie a dalsi veci.
    komparativni olitologie je tu tak malo zastoupena ze o ni nebudu ani mluvit a mezinarodni vztahy tu jakztakz jsou, ale za to stoji snad jedina prednaska. Nakonec to skonci u prednasky o EU, kde vam nejaky smoula cte z papiru o tom jaky ma EU instituce etc etc ect, priserna nuda.

    Nejtvurci je asi ta politicka filozofie, kde se kazdou chvili musi odevzdavat konspekty textu co se cetly, ale zbytek prednasek vyzaduje jen odevzdani seminarni prace s rozsahem od 5-15 stran nemluve o tom, ze studium se tu zaklada z casti na psani pisemnych praci, ktere maji overit do jake miry je student sam schopen zpracovavat nejake tema (ceska politika, mez. vztahy, pol. fil. politcka veda, legislativni proces).

    takze jo clovek bude zbehly v ceske historii a bude vedet kdy se masaryk projel na koni a kde, ale to je asi tak vsechno co si odsud mam pocit odnesu...
    EENIGMAA
    EENIGMAA --- ---
    THORGRIM: aha...tak to bude rozdil asi dost velikej...ovsem otazka je, kterej pristup je lepsi. Tady nas nutej uz od prvaku mit na vsechno rukav plnej argumentu, mit usporadadny svoje onto-epistemo pohledy a vedet, co ses vlastne zac - nebo to aspon umet v tech esejich hrat :) z hlediska filo to zmaknuty mame, ale historicky a prakticky sem asi celkem nepouzitelna... mozna je teda data input do bakalare jakozto zaklad lepsi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam