Vzhledem k tomu, že jsem naposled rootoval Ideos X1 před....mnoha....lety
(Abych slavně získal pomocí Link2SD půl giga navíc) a technika se mezitím dost změnila, tak bych si rád ujasnil pár věcí, než si risknu bricknutí telefonu.
Aktuálně mám phablet Galaxy A3 (2017) (SM-A320FL) - prostě proto, že na SG4mini už mi dost věcí nejelo a nic menšího s rozumným výkonem jsem nesehnal.
Problém je ale v tom, že z interních 16GB je jen cca 2GB uživatelských, přičemž je postupně ohlodávají aktualizace a pak problematické zacházení androidu s úložištěm.
Část prostoru jsem získal zpět uzamčením bloatware (M$ Word+Excel+Powerpoint, Facebook Standard) ve factory velikosti, ale furt je to cca 1GB prostoru, který je zabraný neodstranitelnýma nesmyslama.
Co je zásadnější, je to, jak idiotsky android přistupuje k úložišti. Chvíli mi trvalo, než jsem pomocí analytických appek pochopil podstatu a dogooglil bližší info, ale o to víc mne to zklamalo.
Android totiž sice nabízí možnost přesunu appky na SD, ale jednak to ne všechny appky podporují, jednak je to poloviční fake. Ve skutečnosti přesune jen apk, data zůstávají v interní paměti.
Ve chvíli, kdy má apk 50MB a data 200MB, tak je to dost na nic...
Navíc i to apk se musí přesouvat ručně a při aktualizaci se přesune zpět do interní paměti. Musel jsem tedy vypnout auto-aktualizace.
Do toho telefon řve pokaždé, když volné místo klesne pod 500MB
Takže jsem začal uvažovat o rootu kvůli odstranění bloatwaru a nějaké variaci na Link2SD.
Ale po těch letech vůbec netuším jak na to, ani jak se na to bude tvářit ta část SW, co má na starosti zabezpečení, případně co na to appka mBank.
Poradíte někdo...?
Rád bych to do srpna vyřešil.