ADM: Po bootu se může spustit libovolná aplikace bez oprávnění, ale jen v mezích, které jsem naznačil. Když má sychronizační službu, může se jednou za čas sychronizovat. Má-li widget, může ho jednou za čas aktualizovat. Pokud chce dělat cokoli vytrvalejšího, musí to být podmíněné zobrazením notifikace o službě na popředí. Pokud tam není, nic velkého neběží. Co se týče notifikací, tak tam jsou dva druhy:
1) Lokální notifikace - ty můžou být buď vyvolané nějakou aktivitou uživatele, když je aplikace v popředí, nebo naplánovaným úkolem, a jejich spouštění řídí systémový plánovač. Když telefon používáš, tak to vyskočí v nastavený čas, když ne, tak v časovém okně vyhrazeném doze modem.
2) Push notifikace odesílané serverem - ty chodí prakticky okamžitě bez ohledu na to, jestli je telefon zhasnutý nebo ne, ale už několik let nemají aplikace přístup ke cloud messagingu, pokud zrovna nemají aktivitu v popředí - tj. nekoukáš na jejich obrazovku. V ostatních případech je doručují Služby Google Play, které jsou součástí operačního systému, a aplikace se o její existenci dozví pouze v případě, že na ni klikneš. S extrémní pravděpodobností v ten moment aplikace vůbec neběží, i když z tvého pohledu zobrazila notifikaci. Proč nefungují po vynuceném ukončení aplikace, to je mi momentálně samotnému záhadou. Přísahal bych, že dříve to tak nebylo, ale bude to nějaký implementační detail Googlu, kterému nepotřebuju rozumět, jen o něm musím jako vývojář vědět :-)).
Většina marketingových upozornění bývá typicky pushka.
Tedy že by se aplikace "spouštěly a na pozadí něco dělaly" už je v posledních iteracích Androidu prakticky nemožné. Vždycky musíš něco vidět (obrazovku, notifikaci), aby mohla aplikace dělat něco víc, než pár sekund práce jednou za hodinu (ty hodnoty jsem vytáhnul z nosu, neber mě za slovo).