• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIAndroid - otevřená mobilní platforma
    KAERO
    KAERO --- ---
    QWWERTY: no prave, kde takovy skodlivy software vzit. Pripojeny online ucet nema zadne dulezite veci, takze to by problem nebyl.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KAERO: asi vidim problem v "Hlavni cil je poznani negaitvnich dusledku. "
    protoze i kdyz napr. schvalis prava na fotak pofiderni aplikaci a ona te bude nahravat a fotit, tak ty jako koncovy uzivatel ty negativni dusledky primo stejne na 99% nepocitis, protoze ta aplikace si prece pod sebou neurizne vetev a nebude se ti snazit davat zaminku k odinstalaci

    v ramci "ukazu ti negativni dusledky" muzes udelat backup telefonu a pak je nechat, at si zkusi natahnout treba nejaky ransomware .. otazkou je kde ho vezmes a aby ti taky nesundal uloziste v pripojenych online ucetch :))
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KAERO: zapnout Family Link a schvalovat
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAKROUSEK: Aha, konecne uz asi tusim kam miris. Ty se ptas, jak by pouceni aplikovali na rozpoznavani spatnych a dobrych programu? Hlavni cil je poznani negaitvnich dusledku. Ale jak rozpoznat dobry a spatny program pred tim nez ho nainstaluji, to sam nevim. Treba by se mohl zacit zajimat o prava ktere dany program vyzaduje. Podivat se na hodnoceni. Popremyslet jestli opravdu musi instalovat hru ktera se na google play objevila 5 minut zpatky. Sam nevim, android neni neco co bych pouzival ve vetsi mire.

    (Ale jestli jsem opet nepochopil otazku, tak to uz asi nema smysl resit. Furt opakujes tu samou otazku dokola a me jen zbyva hadat co ma presne znamenat.)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KAERO: Nojo, ale trouba je jednoducha - je to moc horky, nesahej na to. Ale jak poznaji, co si muzou a nemuzou instalovat? Z Google Play to temer jiste malware nikdy nebude, tak maximalne nejake adware, ale to jim bude jedno, do te doby, nez zacnou resit mobilama komunikaci a budou jim vadit stovky notifikaci. Proto me dotazy - co si myslis, ze by jako meli a nemeli delat?
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAKROUSEK: Budou mit zkusenost. Budou priste premyslet o tom co delaji? Mozna kdybys popsal o co ti vlastne jde? Ja chci aby meli zkusenost typu: "spali se o troubu -> aha neco muze byt horke a to boli -> priste na troubu nebude sahat bez rozmyslu".
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KAERO: Tak se potkaji a co? Jako co konkretne si myslis, ze by meli delat? Protoze "byt opatrny" neznamena nic.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAKROUSEK: nerozumim. myslis co bych chtel aby delali kluci? Chci aby se potkali s problemem a nebezpecim v dobe kdy jeste nemaji co ztratit.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KAERO: Jo, ale to porad nemas definovane, co bys chtel, aby delali.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAKROUSEK: Mno vlastne jediny zpusob jakym by ted nejaky program mohl klukum skodit je pri hrani her. Takze asi malware, ktery by prekazel pri hrani, at uz soustavnymi hlaskami, zpomaloval by jine hrani, vsemozne obtezoval. Ale nevim jak moc je neco takoveho v androidu s dnesnimi bezpecnostnimi moznostmi realne?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KAERO: Co konkretne bys chtel, aby delali?
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAKROUSEK: Tohle uz chapou. Dokonce si vyhradili cele 2 GB na mapy aby mohli pouzivat navigaci. Odinstalaci taky umi. Bych potreboval posilit ty bezpecnostni navyky a zkusenosti.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KAERO: Pockej chvili, vyplacaji si pamet a pak zacnou zvazovat. Obvykle jsou tyhle hry docela zroutem mista na telefonu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Synove dostali novy mobil. Takze zkousi hry. Kazdym dnem nainstaluji cca 5 ruznych her. Ani to nestihaji hrat, ale kliknou na kazdou reklamu v Google Play.
    A premyslim, jak je naucit aby nestahovali bezhlave kazdou blbost, a naucili se premyslet nad tim co delaji. Idealne kdyby si nainstalovali nejaky malware, ktery by jim zpusobil problemy, zpomaloval by hrani, museli by resetovat do tovarniho nastaveni atd.
    Mobil nemaji navazany na zadny dulezity ucet, penize, nic, takze by to neudelalo zadnou opravdovou skodu. Cil je aby se setkali s moznymi problemy driv nez by mohlo dojit k opravdovym skodam.
    Ale nemam moc predstavu jak na to. Nejaky napad? Nebo jsou lepsi metody?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ZVIRATKO: jakkoliv mi to přijde chucpe, že bezpečnostni updaty nepokryjí ani 2 roky, obávám se, že nic nenaděláš.

    pro banku to klidně může být taky ok, updaty od výrobce máš, updaty Appek taky, takže je to papírove v pořádku, a to je to co se řeší .. :(
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    SKAUT: jojo, jako bych slysel moji tetu: "to furt vyskakovalo, oni rekli at to nainstaluju, tak jsem jim to cislo kreditky dala"
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    ZVIRATKO: Líbí se mi ta rada od banky o antiviru. na androidu. Jako uzivatelem doinstalovana aplikace 😄.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    QWWERTY: tohle jsem resil u Sony Xperia L, tenkrat pohadka Sony byla, ze to obnovit uz nikdy nejde, ze je to "tailored to the phone", nejaky kecy o kalibracich a podobne.
    A pak se samozrejme ukazalo, ze je to bullshit, ze ty partitions jdou dumpnout a jsou obsahem stejny, lisej se jen podpisem.
    A podpis samozrejme neofiko appky nezajima...
    Kratce pote jsem presel na iOS, protoze se mi z toho vseho delalo spatne :)

    ADM: tohle bude hlavni duvod proc na to neni OEM unlock, protoze se boji ze by jim nekdo vykradl tu jejich shitozni FLIR appku. Nebo se mozna jeste vic boji, ze nekdo za tyden udela lepsi, ktera nebude na hovno a budou za kokoty...

    ach jo
    ADM
    ADM --- ---
    QWWERTY: jj, zrovna jsem o tom psal :)
    ADM
    ADM --- ---
    ZVIRATKO: ja se spletl takhle u predchoziho telefonu (sony), odemknul jsem bootloader, a ejhle, zamerne to smazalo partition s DRM klicema, takze s AOSP uz fotak nefotil a nenatacel tak jak mel, dneska uz si davam obrovsky pozor
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ADM: btw taky bacha, ze odemceni bootloaderu neni vsechno
    napr. Sony pri odemceni bootloaderu smaze DRM klice, takze prestanou fungovat proprietarni algo na odsumovani fotek nebo aplikace pro 3D scanovani
    existuje ofc zpusob, jak ty klice zalohovat a neprijit o ne ... ale to o tom musit vedet predtim, nez se vrhnete do unlocku :D


    jinak dalsi dobry check je podivat se, jakou dev zakladnu ma dany model na XDA :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam