• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUANTIVanoce, zimni slunovrat, svatky vanocniho casu i vsechny ostatni :)
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Nejake knihy jsem v knihovne zahledla, ale nic komplexniho, to mas pravdu. Vetsinou je to dost uzce zamerene. Pust se do toho a neco napis :)
    Jinak prazdniny nepochybne jsou modernim kultem, nikdo neni doma, nikdo nezni, nikdo nic neslavi, nikdo nepracuje....
    S temi Velikonocemi je mozne, ze nektere zvyky se do Velikonoc prenesly treba z Beltainu nebo z nejakych mensich jarnich oslav. Stalo by za to neco si o tom zjistit...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Ad ty Velikonoce, nemáte někdo “z první ruky”, jak slaví hod beránka pravověrní židé?
    Znám biblická ustanovení i židovskou tradici, ale jen teoreticky, takže by mě zajímalo, jak moc se to v moderních rodinách, které se přesto hlásí k židovství, dodržuje...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    tak ony byly 50 dnu po Velikonocich Letnice, apod. Ale ani ted, kdyz moc neznime ;) se to nezachovalo... spis ted je jeste vetsi kult prazdnin a nikdo nikde neni pohromade :)

"svatky jara", to je dost obecna formulace. Jisteze nejake byly a jisteze jejich prvky presly do krestanskych Velikonoc, ale vzhledem k tomu, ze Velikonoce jsou svatky puvodne zidovske, pochybuju, ze - na rozdil od Vanoc - by tady byla nejaka planovana snaha "preflaknout" pohanske svatky jara Velikonocemi. Tady to podle me bylo naopak, stanovit Velikonoce jako nejdulezitejsi krestansky svatek (a ony jsou), oslavovani ukrizovani a zmrtvychvstani Spasitele nebylo lidu potreba nijak zvlast vysvetlovat, a oni nejspis sami smerovali aktivity spojene s oslavovanim jara do prostoru tohoto duleziteho svatku...

samotnou me stve, ze neexistuje, aspon v cestine, zadna komplexni odborna publikace o svatcich. Mohla bych ji napsat, ale to by vyzadovalo tak aspon deset let soustavne vedecke prace ;)
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Nemyslim tim, ze vsechny pohanske svatky byly preplacnute, ale ze ty hlavni krestanske jsou naplanovane tak, aby nejaky ten stary svatek prekryvaly. Velikonoce, jako svatky jara s pohanskym puvodem jsou myslim uplne jasne (vajicka, pomlazky a milion dalsich tradic...). Na leto mne taky nic nenapada, mozna proto, ze lidi dreli na poli a az do dozinek nemeli cas nic slavit :) Ale nevim, odbornik nejsem...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MORRIGHAN: to je prave vsechno spis ve stadiu vymysleni :)

jinak si nemyslim, ze uplne vsechny... nejak me treba nenapada, co preplaclo carodejnice (beltain) :) taky nevim, jaky pohansky svatek by mely prekryvat Velikonce... nebo napriklad je hrozne zajimave, ze (na rozdil treba od Keltu) nemame zadny poradny svatek v lete, nebo minimalne zadny zachovany... na podzim se jeste porad dost slavi Dusicky, Vanoce a Velikonoce jsou jasne, ale leto...
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Hmm a taky ta zajimava "nahoda", ze vsechny krestanske svatky prekryvaji svatky pohanske, ze? :) Pak z toho vznikaji takove zajimave smesky jako Velikonoce :)
    QUANTI: A co to ma byt za knihu? Pochlubis se?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    krom toho zajimave tema jako takove je uz jenom rozdeleni svatku v prubehu roku... rozdily jednotlivych kultur, statni svatky, liturgicky rok apod. :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    urcite bych se nebranila tomu rozsirit to i na ostatni svatky :) jenom se asi cas od casu budu k vanocni problematice nejspis vracet... rysuje se mi takovy plan vydat o Vanocich knizku, tak premyslim, jak to nejlip pojmout :)

co se tyce Velikonoc, cely vikend zpivali ptaci, tal snih, svitilo slunicko, mela jsem uplne velikonocni naladu :) je fakt, ze tady budou brzo - letos je ten nejdrivejsi termin ze vsech (21.-24. brezna), nekde jsem cetla, ze takhle brzo pak nebudou uz zase nejakych 200 let :)
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Jelikoz na darecky uz tady jedno auditko je, nevahala bych se presunout k Velikonocum :) Nebo k jakymkoli jinym svatkum (jen mam osobni vyhrady proti Valentynovi)...
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    tak stromecky schovane,darky rozbalene....co budeme resit ted? jak nam darecky slouzi?co koupit v pristim roce? nebo velikonoce?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    darky pekny, ale atmosfera takova jalova...
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    tak jake byly Vanocky?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    dnes jsem byla v prazskem planetariu na programu Za tajemstvim betlemske hvezdy. Sice delany tak na deti 10-15 (i mladsi), ale docela pekny :) jenom by tam rodice nemuseli brat predskolni deti, ktery akorat rusej...
    CAMAEL
    CAMAEL --- ---
    LIBANEC: no je to mnam mnam, naprosto dokonalé. :-*
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MRNOUS: 3 pečené, 2 druhy perníčků (na ozdobu a na jídlo), 4 nepečené. Ale polovina už je sežraná :-)
    odmítám následovat tradici mojí matky, která všechno cukroví až do Štědrého dne bránila svým tělem, a pak ho na Velikonoce zkažené vyhazovala, takže u nás se začíná jíst, jakmile se dopeče, a na Silvestra už zbývá většinou jen pár kousků pro návštěvy.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    jen tak ze zvedavosti, Trissie - kolik mas napeceno/udelano doma druhu vanocniho cukrovi momentalne? :)
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    jo tak ale griotkovy kulicky, to zni excelentne ;))
    LIBANEC
    LIBANEC --- ---
    TRISSIE: tak do toho jdu :-) jeste dovnitr treba rozinku mnam !
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MRNOUS: já je tam prostě vyklepla a rozmíchala, jde to taky :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam