• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUANTIVanoce, zimni slunovrat, svatky vanocniho casu i vsechny ostatni :)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    QUANTI: to s cibuli delame taky
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRAMIN: ja mam rada pomazanku :))

ja posledni dobou vzdycky vezmu jednu tabletu (letos to bude tusim treti, mozna uz ctvrta?), rozpustim ji ve vode s octem podle navodu a hodim tam cca 3 obarveny vajicka. vic neni potreba :))

jako dite jsme s babickou nasbiraly jarni listky (hlavne trojlistky, jitrocel a podobnou havet), pridrzely je na vajickach, ty obmotaly starou puncochou, aby to drzelo, a obarvily/uvarily ve vode s cibulovymi slupkami, to je pekne. Naopak nenavidim zdobeni samolepkami, to je lacine az hruza, to jsou lepsi normalne jednobarevna vajicka...

taky jsem zdobivala voskem, ale to je patlani a vysledek je celkem neodpovidajici stravenemu casu, doporucuju maximalne pro deti :)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    ja resim jak letos nazdobit material pro vajickovy salat...k nicemu jinemu se to totiz u nas nepouzije.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    blizi se nam Velikonoce... nekdo je ma radsi nez Vanoce (at uz kvuli pocasi a rocni dobe nebo jim priklada vetsi dulezitost mezi krestanskymi svatky), nekdo je zas az tak neproziva... ja vzdycky pocitam s tim, ze barvit nebudu, ale podle pritele koupit cokoladova 'neni ono', a ja jsem vlastne rada ;) co vy?
    RED_POPPY_DOLL
    RED_POPPY_DOLL --- ---
    QUANTI: Je to poměrně nová kniha, tak by to určo neměl být problém.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    RED_POPPY_DOLL: zibrta znam... langhammerovou zkusim nekde splasit :)
    TUVOK07
    TUVOK07 --- ---
    TRAMIN: Hmm kofolu s radostí vynechávám pokud se přimíchám tady u nás.
    Kdy to je netuším, nevím ani kterej svatej je patronem kostela ve vsi co máme zahradu ač ve městě to vím u velké části :) Tady je navíc pouť poměrně nepravidelně. A okrojovaný tu snad nebyl nikdo.
    RED_POPPY_DOLL
    RED_POPPY_DOLL --- ---
    Přehled folklorních festivalů a národopisných akcí pro rok 2008

Jsou tam i termíny nkěterých hodů, poutí atp.
    RED_POPPY_DOLL
    RED_POPPY_DOLL --- ---
    QUANTI: Jestli můžu doporučit nějakou literaturu, která pojednává obecně o "českých" zvycích, tak Langhammerová: Lidové zvyky a Zíbrt: Veselé chvíle v životě lidu českého (nebo tak nějak). Jinak se ke každému zvyku zvlášť dá sehnat další literatura. Machři jsou na tohle etnologové a folkloristi. ;o)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    TRISSIE: hody se urcuji (aspon u nas v Podluzi) podle kostela. Prvni nedele po svatku svateho je hodova.Pokud ma svaty svatek v nedeli,je to ta hodova nedele.
    A na jizni Morave se to slavi opravdu velkolepe.Obleceme se do kroju,tyden pred se uz pece cukrovi a chysta maso a uklizi doma a pred domem a na navsi a tak. V nedeli se sjede chasa z celeho okoli a slavi se tri dny a tri noci bez prestavky. Za dedinou jsou kolotoce,stanky a vsechno je barevne,ozdobene a vesele. Vsude se pije vino,pivo,kofola a jelzin ;)
    Nikde zadne stanky s hadrama nebo podobnyma vecma nejsou. A na konci se zpiva: Hody mile hody uz jsem dohodoval uz jsem ctyri noci doma nenocoval.Doma nenocoval,kone nepucoval.Hody mile hody,uz jsem dohodoval.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: no, hele - obcas (tak ob rok) navstevuju pout Panny Marie Snezne (cca prvni dekada srpna) u babicky. Obnasi to to, ze je hlavni silnice pres vesnici zavrena, postavi se na ni stanky (s oblecenim, rucniky, domacimi potrebami, keramikou, nevkusnymi darky a sladkostmi) a to same cestou na kopec, kde je postaveno nekolik atrakci v ruznem stupni zchatralosti (od retizkace, autodromu a labuti k holandskym vrtihlavum). Nevim, kde porad beru tu neskutecnou naivitu, ze cukrova vata na tyci a pytlik prazenych mandli zachova tu atmosferu detskych pouti :) nezachova, ale stejne tam aspon kazdy druhy rok vyrazim. Tezko doporucovat :)
    TUVOK07
    TUVOK07 --- ---
    No, poutě na vesnicích.... Nerad bych soudil podle těch pár co znám tady na Vysočině, ale je to lepší pro ty děcka než dospělý. Pro ty vesničany je to asi jiná, napečou, pohostěj známý a vnoučata a tak....
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Mě to teď láká vyrazit v srpnu na hody k nám... už jsem tam nebyla přes deset let, spíš k patnácti letům už to bude. Možná naposledy, než děda umřel.
    Na jednu stranu bych moc ráda, na druhou stranu se bojím – jaké to v dnešní komercionalizované době bude? Stánky vietnamců a sortiment běžného tržiště, případně pár zprofanovaných lidových řemeslníků, jaké člověk potká denně na Staromáku? A do toho vyřvávající cirkusáci – jeden od řetízkáče a druhý od autíček, jediných dvou místních atrakcí?
    Nebylo by nakonec lepší nechat si vzpomínky desetileté holky, kterou na místní slávu doprovází její milovaný děda, a které řetízkáč, na který letos poprvé smí sama, připadá jako největší zábava pod sluncem?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    jasne :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: asi podle toho, co je to za lokalitu. Haná je typicky obilná, tam máš sklizeno v půlce srpna. Kdo má brambory nebo kde je vinařská lokalita, tam můžou mít hotovo později...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: aha, hode, te me nenapadle .) ale co jsem koukala na nejake novodobe "folklorni" akce, tak nekde jsou dozinky treba az v zari, je to mozny?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak mi to nedalo a zkontrolovala jsem kalendář - kostelecké hody jsou tradičně poslední neděli v srpnu, ale patron kostela, Sv. Jakub má svátek 25.7.
    Tak fakt nevím, jak se určuje termín hodů. Asi ale by neměl kolidovat s dožínkami (dřív se slavilo obojí, dožínky v půlce srpna, hody na konci)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: u nás (Haná) se slaví v létě dožínky a pak hode - oficiálně mají být hode (no dobře, hody, ale čí só hode - naše hode!) na svátek patrona místního kostela, ale mám pocit, že všechny okolní vycházejí na letní měsíce.

Pro ty, kdo nejsou s problematikou hodů obeznámeni - moderní forma je něco jako matějská, ale co pamatuju hody předrevoluční, tak to byla celovesnická sláva, každý hleděl dát dům do cajku, vybílit, nazdobit, pekly se hodové koláče a scházela se celá rodina - k hodům se připojovaly i různé další místní aktivity jako trhy, zemědělské výstavy a soutěže a podobně. Hody většinou začínají už během týdne, ale největší sláva je v neděli, pak se hody stěhují do další vesnice.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    k tematu tu mam zrovna jeden zajimavy namet ;) tak nejak ramcove si monitoruji ceske svatky (co se slavilo na nasem uzemi, nejak aspon trochu dolozene, myslim lidove svatky a ne "stanovenosti" typu upaleni Mistra Jana nebo zalozeni CSR) a od listopadu nejak do cervna to mam (od dusicek, adventu, Vanoc a Noveho roku pres masopust, Velikonoce, Letnice, janevim Kvetnou nedeli a svatojanske ohne), ale pak... myslite, ze v cervenci byla jen svata Anna a v srpnu maximalne dozinky? je fakt, ze intenzivni zapojeni obyvatelstva do zni by tomu napovidalo... v zari sv. Vaclav a v rijnu taky nic? (Dusicky pocitam do listopadu...)

nebo, kdybyste nekdo vedel o nejake literature o lidovych svatcich...
    TUVOK07
    TUVOK07 --- ---
    Pravda, tak zpět k tématu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam