• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUANTIVanoce, zimni slunovrat, svatky vanocniho casu i vsechny ostatni :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak mi to nedalo a zkontrolovala jsem kalendář - kostelecké hody jsou tradičně poslední neděli v srpnu, ale patron kostela, Sv. Jakub má svátek 25.7.
    Tak fakt nevím, jak se určuje termín hodů. Asi ale by neměl kolidovat s dožínkami (dřív se slavilo obojí, dožínky v půlce srpna, hody na konci)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: u nás (Haná) se slaví v létě dožínky a pak hode - oficiálně mají být hode (no dobře, hody, ale čí só hode - naše hode!) na svátek patrona místního kostela, ale mám pocit, že všechny okolní vycházejí na letní měsíce.

Pro ty, kdo nejsou s problematikou hodů obeznámeni - moderní forma je něco jako matějská, ale co pamatuju hody předrevoluční, tak to byla celovesnická sláva, každý hleděl dát dům do cajku, vybílit, nazdobit, pekly se hodové koláče a scházela se celá rodina - k hodům se připojovaly i různé další místní aktivity jako trhy, zemědělské výstavy a soutěže a podobně. Hody většinou začínají už během týdne, ale největší sláva je v neděli, pak se hody stěhují do další vesnice.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    k tematu tu mam zrovna jeden zajimavy namet ;) tak nejak ramcove si monitoruji ceske svatky (co se slavilo na nasem uzemi, nejak aspon trochu dolozene, myslim lidove svatky a ne "stanovenosti" typu upaleni Mistra Jana nebo zalozeni CSR) a od listopadu nejak do cervna to mam (od dusicek, adventu, Vanoc a Noveho roku pres masopust, Velikonoce, Letnice, janevim Kvetnou nedeli a svatojanske ohne), ale pak... myslite, ze v cervenci byla jen svata Anna a v srpnu maximalne dozinky? je fakt, ze intenzivni zapojeni obyvatelstva do zni by tomu napovidalo... v zari sv. Vaclav a v rijnu taky nic? (Dusicky pocitam do listopadu...)

nebo, kdybyste nekdo vedel o nejake literature o lidovych svatcich...
    TUVOK07
    TUVOK07 --- ---
    Pravda, tak zpět k tématu :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TUVOK07: to se spatne popisuje (a nemyslim, ze kazdy farar umi mluvit na urovni)... nicmene uz jsme velice OT a myslim, ze tady v te debate nema smysl pokracovat...
    TUVOK07
    TUVOK07 --- ---
    Jakou? Nevím co tou úrovní myslíš :) Na veřejnosti musí umět mluvit snad každej farář, přičemž jeho úroveň vzdělanosti může být mizivá a pohled na svět zkreslený náboženskými dogmaty velmi nehezky.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TUVOK07: nerikam, ze s nim souhlasim, ale aspon ma nejakou uroven :)
    TUVOK07
    TUVOK07 --- ---
    BTW když už jsme u toho - kdo byl vůbec ten chlap co v Brně nebo kde ječel před porodnicí do megafonu a rozdával letáčky nebo co? Se mě teď ptal známej. On si myslí, že Halík, já že to byl někdo jinej.
    TUVOK07
    TUVOK07 --- ---
    QUANTI: Mno, každý vidí určitého člověka jinak :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TUVOK07: to ja taky ne; naproti tomu jako osobnost Halika uznavam :)
    TUVOK07
    TUVOK07 --- ---
    BTW od Halíka či někoho podobnýho bych se k ničemu přivést rozhodně nenechal. Já se s těmihle lidmi názorově neshodnu nikdy.
    TUVOK07
    TUVOK07 --- ---
    Někteří kněží se berou moc vážně, a to okolo taky.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: no, v TV to pusobilo prijemne, o tom zadna... ja byla na cirkevni svatbe v lete, bylo to v takove vesnicce na Vysocine a pripadalo mi to spis... no, nenadchlo me to, zadny F. L. Vek ;) spis jsem musela tlumit smich pri prirovnavani zenicha (pokud je mi znamo, nijak zvlast duchovne nezamereny ajtak, ktereho privedla nevesta a dost mozna spis jeji rodina ke svatbe v kostele) k Jezisi Kristu a nevesty k cirkvi :) nic proti cirkevnim svatbam (a prirovnanim ;)), ale tohle byla spis fraska...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: byla jsem u Salvátora na svatbě kamarádovi, to už je teda hodně dlouho, ale vím, že tehdy vyprávěl, jak by to nechtěl nikde jinde, že právě Halík ho k víře přivedl...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: takovy prehled holt nemam, Halika jsem potkavala jen obcas na filde :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: no, Salvátor je Halíkův domovský kostel, tak proč by to mělo být jinde, že :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: nebylo to u Salvátora? To je hodně studentský kostel...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: taky tam ta kamera nebyla porad :) mimochodem me prekvapilo, ze tam prakticky nebyli duchodci, vetsina lidi byla mladych nebo ve strednim veku, tak nevim, jestli to bylo tou televizi, tim Halikem, nebo cim...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: jít si pro "televizní popelec" nějak pro mě absolutně postrádá smysl... nedokážu se cítit "účastná" ceremonie přes televizi. To si fakt radši dojdu v neděli, ostatně takových nás bude hodně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam