• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUANTIVanoce, zimni slunovrat, svatky vanocniho casu i vsechny ostatni :)
    TUVOK07
    TUVOK07 --- ---
    To je opravdu blbé, že když musí někdo řídit, tak není v dohledu žádný abstinent aby to odřídil za něj....
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Svatky probehly v duchu silne alkoholickem (teda ne pro mne, ja byla ridic) :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ELIZHANNAH: no, to bych taky nepotrebovala :)))
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    QUANTI: já jsem akorát barvila vajíčka - na zeleno a na červeno, mateř upekla dva beránky, jednoho na konzumaci, druhého na ozdobu a až se první sní, tak také ke konzumaci ... můj milej mě symbolicky, opravdu veeeelice symbolicky a něžně a lehce poplácal po zadku a dostal čokoládu a barvený vajíčka a pomeranč a toť vše:-) nikomu jsme neotvírali, ale mám pocit, že se sem ani nikdo nijak zvlášť nedobýval... asi už pochopili :-D

Tady - jižní Morava - je zvykem, že za děvčaty chodí od asi tak druhýho stupně základky nejméně do jejich osmnáctin kluci, co jsou narození ve stejném ročníku jako ona. Taky jsem si to párkrát zažila, nic moc pro mě, navalí se vám najednou do domu třeba takových 15 kluků, ještě se ofrňujou nad tím, co dostanou k jídlu a pití a děvčete si skoro nevšímají a víceméně si dělají, co chtějí, posléze po sobě třeba házejí vykoledovanými vajíčky.... nebo se dostaví ve značně podroušeném stavu a je obtížné je dostat vůbec pak z domu.... no dejte pokoj s takovou tradicí :-))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    tak ja jsem na vajicka nakonec rezignovala a pokus o druheho beranka skoncil tim, ze pres ujistovani, ze vsichni beranci v casopisu jsou do forem bezne velikosti, jsem mela testo do pulky formy. Tak mam chromyho a neprilis dobryho pseudoberanka... mnonic.
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Tak ja uz mam nazdobena vajicka, mazanec uz je sice snedeny, ale to nevadi :) Zitra rano mne pritel vyzene z postele, vypravim ho na koledu a bude hotovo :) Nikomu letos asi taky otvirat nebudu, hlavne proto, ze jsem na navsteve a nikoho tu neznam. Kamaradi mi nevadi, ale nechat se slehat od cizich lidi mne nijak zvlast nelaka...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ELIZHANNAH: no, ja jsem se na Velikonoce narodila, tak pro me ma tahleta jarni obroda jeste takovy vedlejsi vyznam ;) ale letos me mamina dorazila myslenkovou konstrukci, ze jsem se narodila na Velikonocni nedeli, a to vstal Kristus z mrtvych :) tak to jsem fakt musela rozdejchavat, takovy srovnani :))) to si mohla odpustit :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Pro mě mají Velikonoce spíš duchovní podtext, aniž bych teda byla nějaká horlivá křesťanka. Ta myšlenka zmrtvýchvstání pro mě má v sobě obrovskou sílu, je to úžasný, přemýšlet o naději v životě jednotlivce... a zároveň vstane celá příroda z mrtvých, nastane nové jaro, koloběh se zase rozběhne... Ráda o téhle symbolice přemýšlím, jsem tak trochu přírodní člověk :)

Tu pomlázku opravdu mít nemusím, nevím, proč by mě měly cizí osoby bít a vlastní taky vlastně nechápu, proč by mě měly bít, doufám, že se tomu v pondělí úspěšně vyhnu, nebo lépe řečeno, že případní návštěvníci budou střízliví a bez bicích nástrojů, a to fakt jako nemyslím bubny :-)) , jinak jim prostě neotevřu, a hotovo...

Takže: já vajíčka barvit nebudu, opilým osobám se sklony k násilí neotevřu, přítele podaruju čokoládou - a to ne za to, že mě dojde vyšlehat (myslím, že on na to ostatně naštěstí není), ale prostě tak, že mám radost, že bude jaro...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ale sovinisticky svatek... no, asi jsem nikdy nepoznala poradnou vesnickou pomlazku :) ale neprijde mi to, pro me to bylo vzdycky jenom zdobeni vajicek, beranek a zelena trava :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MORRIGHAN: jak jsem psala, ja mam od pritele podporu a navic mam radsi Vanoce... ale pripada mi to fajn, beranka pecu tak ob rok, vajicka pripravuju na mirny natlak a pripravuju se na narozeniny, ktere mivam kolem velikonoc ;)
    MORRIGHAN
    MORRIGHAN --- ---
    Ja miluju Velikonoce se vsim vsudy, vajicka (vsechny mozne druhy zdobeni), pomlazky, beranek (ovsem biskupsky:)) a vsechny tyhle srandicky okolo. Trochu mne ale mrzi, ze se na mne spousta lidi kouka jako na blazna. Kamaradky ve vetsine pripadu nesnasej Velikonoce "protoze je to tak hrozne sovinisticky svatek" a muj pritel, prestoze chodi na koledu, pohrda vajicky vseho druhu. Proste mu vic vyhovuje, ze mu v kazde chalupe nalijou panaka a ze se tak muze ozrat zadarmo :)) Ale zase ocenuju, ze aspon na tu koledu chodi....
    Co vy, nepripadate si v tom velikonocnim slaveni trochu "osameli"...?
    RED_POPPY_DOLL
    RED_POPPY_DOLL --- ---
    QUANTI, TRAMIN: To jste mi připomněly, že se chci zásobovat kari a zkusit barvit i v něm.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    QUANTI: to s cibuli delame taky
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRAMIN: ja mam rada pomazanku :))

ja posledni dobou vzdycky vezmu jednu tabletu (letos to bude tusim treti, mozna uz ctvrta?), rozpustim ji ve vode s octem podle navodu a hodim tam cca 3 obarveny vajicka. vic neni potreba :))

jako dite jsme s babickou nasbiraly jarni listky (hlavne trojlistky, jitrocel a podobnou havet), pridrzely je na vajickach, ty obmotaly starou puncochou, aby to drzelo, a obarvily/uvarily ve vode s cibulovymi slupkami, to je pekne. Naopak nenavidim zdobeni samolepkami, to je lacine az hruza, to jsou lepsi normalne jednobarevna vajicka...

taky jsem zdobivala voskem, ale to je patlani a vysledek je celkem neodpovidajici stravenemu casu, doporucuju maximalne pro deti :)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    ja resim jak letos nazdobit material pro vajickovy salat...k nicemu jinemu se to totiz u nas nepouzije.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    blizi se nam Velikonoce... nekdo je ma radsi nez Vanoce (at uz kvuli pocasi a rocni dobe nebo jim priklada vetsi dulezitost mezi krestanskymi svatky), nekdo je zas az tak neproziva... ja vzdycky pocitam s tim, ze barvit nebudu, ale podle pritele koupit cokoladova 'neni ono', a ja jsem vlastne rada ;) co vy?
    RED_POPPY_DOLL
    RED_POPPY_DOLL --- ---
    QUANTI: Je to poměrně nová kniha, tak by to určo neměl být problém.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    RED_POPPY_DOLL: zibrta znam... langhammerovou zkusim nekde splasit :)
    TUVOK07
    TUVOK07 --- ---
    TRAMIN: Hmm kofolu s radostí vynechávám pokud se přimíchám tady u nás.
    Kdy to je netuším, nevím ani kterej svatej je patronem kostela ve vsi co máme zahradu ač ve městě to vím u velké části :) Tady je navíc pouť poměrně nepravidelně. A okrojovaný tu snad nebyl nikdo.
    RED_POPPY_DOLL
    RED_POPPY_DOLL --- ---
    Přehled folklorních festivalů a národopisných akcí pro rok 2008

Jsou tam i termíny nkěterých hodů, poutí atp.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam