• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    Ahoj,
    nepíšu sem, ale moc rád čtu.
    Na základě vyzvání zasílám foto mého týmu v kategorii 18+.
    :-)))

SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Ale tak jasne, je jeste par paliren, ktery jsou dobry samy od sebe. byt treba od Benromachu me bavi jen ty sudovy (ale ty jsou super). Lagavulin 12 me az tolik nebere, spis ta od Signatory. Jinak Kilchoman nebo Bunna taky neudelaly nikdy nic, co by mi nechutnalo. Caol Ila 11 jsem nemel, jen nanicovatou 12.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: A to mi zase přijde škoda, kašlat na veškeré palírenské edice. Dělat to, tak třebas od mé oblíbené palírny Benromach přijdu o pěkných pár skvělých lahvování. To samé platí pro Edradour. Lagavulin 12yo je furt skvělá, bez ohledu na ten šílený design. Caol Ila 11yo ze Special Releases 2024 též pecka. A to si teď ještě na fůru dalších nevzpomenu. Nemluvě o tom, že u nezávislých už jsem za těch skoro 20 let, co v tom fičím, potkal též spoustu průměrných až těžce podprůmérných plnění…
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    SAMOUT: Tak jsem tu Caol Ila od MmsD gold edition ochutnal za vas. Bomba, velmi doporucuju. Jedna se tedy o tu s nejmensi voltazi. Ja uz fakt kaslu na veskery tovarni plneni, a kupuju jen nezavislaky.

Caol Ila 17 Jahre 2007/2024 - Murray McDavid - Octave Trilogy #1 - Whisky Agents
    https://whiskyagents.com/caol-ila-17-jahre-2007-2024-murray-mcdavid-octave-trilogy-1/
    VONBONBON
    VONBONBON --- ---
    Jinak Singleton 12 je můj favorit poměr “cena/výkon”, tak jsem porovnal s 15yo a musím uznat, že 12yo stále zůstává favoritem…

VONBONBON
    VONBONBON --- ---
    Tak já se taky podělím… aktuální set up na popíjení u grilu. Kavalan mi moc nejede, takže musí jako první z kola ven 😄

NOIZER
    NOIZER --- ---
    a jeste obrazek, tolik krasy najednou:D

NOIZER
    NOIZER --- ---
    tak je to tady pratele.. kdyby mel nekdo zajem, tak se hlaste o ty sety Laphroaig 10 Cask Strength.. 18 vzorku, jedna Original Cask Strength s cervenym pruhem (pred cislovanim) + 17 cislovanych batchi.. trvalo mi pet let do dat do kupy cely a takhle rozsahly tasting sety se bezne rozhodne nedelaj.. je to takova unikatni prilezitost prozkoumat jak se jedna krasna whisky vyviji v case:)

detaily pro zajemce do posty;)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: ja taky jenom tam..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Přesně tam. A to už od doby, kdy ten web vypadal jak z počátků internetu - teď se dívám, že první invoice mám odtud z konce roku 2017 (Kilchoman Cask Strength, Lagavulin 12yo a Aultmore 12yo). ;) Před brexitem jsem jel ještě Scotch Whisky Auctions, Whisky Auctioneer a Just Whisky, kde jsem s dražením v roce 2016 začínal: vůbec první vydražená flaška byla v červenci roku 2016 Auchentoshan 17yo Bordeaux Wine Finish, kterou mě - mimo jiné - uváděl do světa skotské Machalik. Nostalgie jak sviň. Dodnes ji tu mám vystavenou, třebaže dávno prázdnou. A vlastně díky bohu za brexit, poněvadž mi ušetřil nemalé peníze. :)

I když, není to jen tím. Dávno pryč jsou časy, kdy jsem zběsile nakupoval vše, co mi přišlo úžasné, nebo co mělo skvělé hodnocení na Whiskybase. Nemluvě o tom, že jsem byl schopný zapáleně přihazovat jako blázen, jako by se ta která lahev už nikdy neměla v žádné aukci objevit. To vše je naštěstí dávno pryč. Posledních pár let koupím tak do 10 flašek ročně a absolutní většina z nich jsou na základě předchozí ochutnávky, resp. nadšení z ní. Prostě jsem se jednak uklidnil, jednak jsem si čím dál tím víc vědom toho, že i kdybych už nikdy žádnou lahev nekoupil, tak toho tu mám víc než dost do smrti (pokud za mnou teda nepřijde nějak moc brzo).

Zpočátku jsem otevíral skoro každou koupenou lahev, až jsem se dostal někam ke 40 otevřeným. Pak jsem to postupně eliminoval a v současnosti to držím na plus mínus 20. Nicméně jednou z možností je i ta varianta, že pootevírám kdeco a budu mít klidně 100+ otevřených, abych pak na smrtelné posteli nemusel litovat, že jsem se ke spoustě lahví vůbec nedostal. ;) Zatím je to ve stádiu vývoje...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Kde vlastne drazite? Mam s zatim nulovou zkusejost, a znam jen proflakly https://whiskyauction.com/. Ocenim dalsi tipy.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Můžu dát vědět klidně hned. Ochutnal jsem ji totiž v rámci práce za barem na Whisky festivalu 2022. A poznamenal jsem si: tohle byla pecka, lahev bych uživil. Tehdy jsem tam měl přes 40 vzorků a tohle byla jedna z mála, která mě zaujala. Takže jsem šel na jistotu, zvláště pak když to vyšlo na cca 16 stovek, což je za pusu i vzhledem k tomu, že nejlevnější je v nějakém německém obchodě za 120 éček.

Mimochodem, z The Discovery Series jsem měl tu čest ještě s Batch 4 (Oloroso) a Batch 7 (Bordeaux), a tahle Batch 5 (Marsala) je spolehlivě strčí do kapsy. Jinak tohle je moje teprve třetí lahev Ballechin. U první jsem šel rovněž na jistotu, protože jsme ji měli ve Whiskáči (Ballechin 2004 Port 53.3%, Cask No. 199) a byla boží. Pouze Ballechin 2004 12yo 54.5% (Cask No. 330, Handpicked by The Whisky Exchange) jsem kupoval naslepo. Tam teprve uvidím... ale podle hodnocení na WB bych se toho rovněž nebál...

PS: Edradour 12yo Caledonia se mi minulý rok povedlo vydražit úplně první šarži z roku 2009 za celkem směšný peníz (€ 63,8) - čekám, že to bude pecka. ;) Jinak jsem ochutnával šarže L17/150, resp. L21/257, takže ta druhá z doby relativně nedávné, a obě byly skvělé. Za mě za ty prachy furt sakra stojí.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    A kdyz teda prirustky...

SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: U toho Ballechinu dej vedet. Mel jsem za posledni dobu 18yo (famozni) 13yo (spis nic moc, cekal jsem od ni rozhodne vic), a pak 15yo po Huelva orange wine, ta nebyla spatna, ale z bot nevyzula. Prijde mi to drobatek hit&miss. Stejne tak.jako kdysi skvela Edradour 12yo Caledonia mi uz dneska prijde, ze za ty 2k uz fakt nestoji (pred lety teda byla dobra taky proto, ze stala litr, a nemel jsem tolik napito, no).
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Za posledni dobu jsem mel GA 11yo ze sudu po muskatu (vyhnout se dalekym obloukem), a pak jednu z tech single cask CS po snad olorosso, ta byla dobra. Obyc 12yo je klasika na bezny ucucavani, kdyz neni nic lepsiho po ruce (ale jasne, mame jiny chute 😀).

A propos, neochutnaval jste nekdo nekterou z tech zlatych Caol Ila Octave Trilogy od MmcD? Jen kterou vzit / jestli vubec.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Tak zrovna Glenallachie bych se tedy vyhnul obloukem. Po těch 3 masterclassech, co jsem dělal pro Whisky festival, mě o své kvalitě rozhodně nepřesvědčila. Teď mluvím o těch recask záležitostech. Nová heavily peated kouřovka mě naopak bavila fest a na ta lahvování, která byla destilována pod Billym se zásadně změněnými podmínkami výroby, jsem docela dost zvědavý.

Couvreur mě teda také nijak moc extra nepřesvědčil. To Clynelish bych ti podepsal a ty ti celkem závidím. ;) Musím se k nim konečně dokopat. Už minulý rok mě během WF zvali, ať se u nich zastavím. A letos mi lehce vyčetli, že jsem tak dosud neučinil. :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    EARL: Pekny kousky. Na Smokiverse jsem zvedav, zitra pry dorazi.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: samozrejme ne, byla to nerizena degu:) nektery lahve jsou jeste v druhy rade a neco se ani nedostalo na bar:)) dal jsem si treba 6-7 vzorku a musim rict, ze jsem mel celkem stastnou ruku:)

Na rozpiti jsem si dal nejakej starej 4y bourbon lahvovanej v roce 1963 (uz to byl celkem zazitek:)

Glenallachie 2012 11y SV na nasazeni vyssiho abv dobry (dost typickej GA profil, mam tu palirnu celkem dost napitou)

Edradour 12y CS batch 2 je nejlepsi z dosavadnich 5 batchi

Michel Couvreur Candid lot 21 byl hodne vydatnej a peknej

Benrinnes 1996 25y SV (cask 11712+11716) byl dobrej, ale malilickato pokulhaval za ostatnima, co jsem pil

Clynelish 28y SV Simmington’s choice (cask 11250) vonel krasne, ale chutnal jeste lip

Clynelish 1990 32y SV (cask 3478+3482) byl naprostej vrchol vecera.. starej bourbon sud, naprosta nadhera!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: A to se ochutnávalo úplně vše, co je v řadě? Jak jsi to přežil? :))
    EARL
    EARL --- ---
    NOIZER: ja chtel jit taky, ale po peti dnech ve skotsku uz to proste neslo... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam