• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    M4Y4: No, nápodobně s těmi sympatiemi. Já se vlastně u všech těch nových palíren těším na první 8-12yo whisky. Tam se teprve ukáže jejich potenciál - pokud se toho vůbec všechny dožijí. Jinak teda upřímně, ono je toho dnes tolik (a to včetně obrovského nárůstu plnění ve srovnání se situací před 25-30 lety), že bych do konce života pomalu nezvládl pořádně prozkoumat ani všechny skotské palírny před tím posledním whisky boomem, natožpak po něm, přesněji řečeno v rámci něj.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: Ona je potíž srovnávat 3, 5, 7, 8 inaguračky obecně. Je mi sympatické, kdy to palírna pustí ven až když je to opravdu "ready" jako např. Daftmill, Ardnamurchan, Hearach (je z těch starších). Já jsem u Torabhaigu v Peat Elite clubu od začátku, právě díky inaguračce a dělají velmi zajímavé věci (single casky pro členy klubu jsou navíc fantasticky zdokumentované) a fakt se těším na jejich první 10y.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    M4Y4: Jo, přesně, mám na mysli inauguračku. Nicméně je fakt, že jsem ji měl jen jednou, takže nechci činit ukvapené a předčasné závěry. Tedy tak, jako se snažím u všech whisek, se kterými jsem měl tu čest toliko 1x.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: První Torabhaig - myslíš inaguračku? Ta mě učarovala, pro mě to byl pre-Glenmo Ardbeg.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Ono to tentokrat bylo prvoochutnavka i pro poradatele, proste se nakoupily lahve od novych paliren s tim, ze to nejak dopadne*. Jinak vicemene souhlasim, neni kazdej den posviceni. Hearach zkus, fakt dobry.

*Soouromy degustace, ktery porada kamos v mistni hospudce, on ma potrebu sdilet svou vasen pro whisky s ostatnima, takze se jednou za mesic sejdem. Majiteli hospy se odvadi desatek jako korkovny, plus se taky ucastni.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Od Lochlea jsem měl 3 vzorky, páč s ní "magoří" whisky kámoš, ale za mě nic moc. Raasay byla rozhodně lepší. Od Torabhaig jsem chutnal tu jedničku a teda dost zklamání. Glasgow 1770 a Hearach jsem zatím neměl.

Nicméně všechno jsou to furt děsně mladé whisky. Já vím, to byly svého času i whisky od palírny Kilchoman a přesto byly kulervoucí (doma mám otevřenou Loch Gorm 5yo 2015 a je skvělá). Jenže od té doby jsem od žádné mladé palírny nic až tak dobrého nepil. Ani to plnění Lagg mě nijak extra nenadchlo…
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Jeste je ostrov Raasay. Vic koure ve vuni, trochu silnejsi chut. Kamos tvrdi, ze Hearach by pil dopoledne, Raasay vecer, neco na tom bude. Mame tu degustaci mladych paliren, tyhle dve zaujaly nejvic, byt kazda mela neco do sebe.

RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SAMOUT: To je zajímavá cena. To jde ještě
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Na ostrove Hearach zije asi 200 lidi, 51 z nich pracuje v mistni palirne. Lehky kour (do 20 ppm), musvovado, cerveny bobule, koreni (zazvor, trochu muskor). Jako stoji to lehce pres dvojku, ale dobry to je velmi.

M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Znáte to, takový ten klasický problém, koupím si core range whisky v obchodě, otevřu láhev, vypiju dram, láhev a pak si říkám, jak by to asi chutnalo, kdyby to nebylo okleštěné a neudělali z toho produkt pro masy. Tak se tomu pojďme podívat na zoubek. Máte možnost ochutnat nejen tu běžnou verzi (ikdyž ten Darkest už dnes vlastně ani ne), ale porovnat jí i s tou plnotučnou (steroidovou), ať máte přímé srovnání.

Bowmore 15y old (Darkest (2015) x Laimrig (2014)):
    K dispozici: 2,4 dcl
    550 Kč/4cl (vč. skla)
    1300 Kč/1dcl (vč. skla)
    Bowmore Laimrig - Ratings and reviews - Whiskybase
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/54980/bowmore-laimrig?

Glenlivet 15y French Oak Reserve (Core x Dist. exclusive handfill)
    K dispozici: 2,8 dcl
    450 Kč/4cl (vč. skla)
    1050 Kč/1dcl (vč. skla)
    Glenlivet 15-year-old - Ratings and reviews - Whiskybase
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/246130/glenlivet-15-year-old?

SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Sice je to na onanovinach, ale jinak celkem pricetnej rozhovor s Mirkou Kverkovou.
    Za rok a půl ve Skotsku nenavštívila palírnu. Dnes vede Ladies whisky club - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/mirka-kverkova-whisky-skotska-destilat-ladies-club-degustace-skotsko.A241015_123852_domaci_lysa
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    V brněnském JIPu máme v novém roce aktuálně menší výprodej, takže kromě pár posledních lahví ginu, rumu a vín se jedná i o nějakou tu whisky. Konkrétně jde o následující:
    • Glen Garioch Founder's Reserve - z 1199 na 899,25 Kč
    • Glenmorangie 10yo (v tom zatím poslední designu) - z 1099 na 824,25 Kč
    • Singleton of Glen Ord 15yo Special Release 2022 - z 3949 na 2961,75 Kč

Plus jsou tam - čistě pro zajímavost - ještě i dvě lahve koňaku Courvoisier XO ve dvou různých designech: z 3899 na 2924,26 Kč.

Cenu jsem nijak nezjišťoval, takže ani netuším, jestli může být ta po slevě pro někoho zajímavá. Jinými slovy, jak jsem "nakoupil", tak prodávám. ;)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Jo, napsal jsem to nepresne, je to propojeny jen majetkove (byt ofiko to spada pod firmu, co se jmenuje Lochranza, a sidli v Irsku kvuliva exportu do EU, je to i na flasce).

Mimochodem se mi potvrdilo, ze independent bottlings Macduff jsou vyborna koupe. Po uz dele vlastnene
    MACDUFF 2012 9y SC, 0,7l, 58% - E-whisky.cz
    https://www.e-whisky.cz/speyside/macduff-2012-9y-sc--0-7l--58/
    jsem si k Vanocum najezil
    Macduff 16 Jahre 2007/2024 - Signatory Vintage - 100 Proof Exceptional Cask #3 - Whisky Agents
    https://whiskyagents.com/macduff-16-jahre-2007-2024-signatory-vintage-100-proof-exceptional-cask-3/
    a je to teda velika lahoda, jeste lepsi nez ten Dram Mor (jakkoli je tento skvelej). Pokud vas bavi first fill sherry, tak doporucuju.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Le pardon, nemůžu si pomoct, ale musím to lehce upřesnit. ;) Lochranza je teď nově jméno palírny nahoře v horách, v severní části ostrova (dříve Arran, region Highlands), a to právě od momentu, kdy byla dole v nížině (region Lowlands) v jižní části postavena druhá palírna s názvem Lagg, která začala s produkcí v roce 2019, a kde budou vyrábět pouze kouřovou whisky. Jinými slovy, tu tvoji whisky vyrábí palírna Lagg, a ne Lochranza.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Mame tu takovou malou degustaci
    Classic of Islay - Special Selection - Cask #301720 - Whisky Agents
    https://whiskyagents.com/classic-of-islay-special-selection-cask-301720/
    Za 49€ to je bomba zvici Tsaru. Pry blend Caol Ila a Laphroaig, krasna popelova kourovost, jemna medova sladkost, pepr, lahoda. Pomer cena vykon exkluzivni, berte.

Lagg Corriecravie Edition 55% 0,7l - Alkohol Online
    https://www.alkohol-online.cz/lagg-corriecravie-edition-55--0-7l/
    Moc hezka, nakourena sherry bomb, dela to Lochranza (Arran), bavi me to.

Ballechin 13yo CS
    Nak vam nevim, poridili jsme to misto 18yo (meli jsme s kamosem pocit, ze moc utracime, tam jsme vzali levnejsi plneni napul). Neni to zly, ale od CS jsem asi cekal vic. 18yo je pecka, ale drazsi.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak já snad jen pro úplnost doplním, že Springbank 15yo byla batch 23/96 a Springbank 18yo 24/89.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    M4Y4: Mmt, 2022 a early 2023 by mel byt stejnej batch, oni lahvujou jen jednou za rok snad nekdy v unoru, jak znamo. Letosni 15 tu mam ted nalitou, je to skvostna whisky. Nekdy dohledne udelam primy porovnani batch 2018 a 2024.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Předposlední batch Springbank 15 byl pro mě prakticky nepitelný - dřevitý a prázdný. Po naprosto fantastických batchích z 2022 a early 2023 je propad ve kvalitě propastný. Dodnes nechápu, jak je to možné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam