• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Provedu, dik za pozvani.

    Ted jsem to zkousel a jde to, naprat tam dve bombicky. Jen se musi hlidat to ustroji nahore, to je kritickej clanek :) Na chvilku se "sama spustila" (packa se sama zmackla) a zacala strikat sodovku, kdyz jsem ale tu packu pridrzel nahore, tak zustala vypnuta.. Takze asi to na to neni uplne delany, ale s trochou opatrnosti se to da zvladnout :) Sodovka teda pak nebyla 2x bublinkatejsi, ale urcite to pomohlo. Mmj. jsem nepredchlazoval, takze v kombinaci jeste s tim by to mohlo pomoct vyraznejc.. Ja myslim, ze se da sehnat stejne bublinkata voda v PETce, ne-li vic, ale mne to vetsinou moc nesmakuje. Mivaj takovou slane mineralne plastovou pachut, do drinku nevhodnou, kupuju si to spis do auta na zizen, doma mi nejvic jede komoušskej sifon. Voda z řeky je tu proste super, chutna mi vic, nez z flasek.

    Ten lagavulin je CS, asi ho zkusim.. :) Jinak na tu dalsi objednavku taky uplne nespecham, neco jsem posolichal z ceskejch e-shopu, ale co takhle nekdy na podzim? Zacnou dlouhy a mlhavy vecery, venku sychravo.. .)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Můj telefon je 775 056 224, tak až pojedeš příště přes Brno a budeš mít chvilu, tak zavolej a můžem se ožrat :)

    Jinak ta flaška se chová přesně tak, jak říkáš. Ještě to teda zkusím s druhou bombičkou, protože při té první se z trysky vyfoukalo trochu bordelu, co tam zbyl po letech nepoužívání - možná to ucpával právě on. Jako malinko to z toho leze, ale úplně minimálně. Rozhodně by šla vyměnit bombička bez jakkoli zásadního úniku.

    Stran Lagavulinu: já začal pít whisky po jedné zásadní události v mým životě a to byl velkej panák Lagavulinu 16 yo, toho klasickýho, v jedné barcelonské hospodě. To bylo něco tak neuvěřitelnýho, že jsem pak hned na další služebce koupil Midletona a pak Bowmore a Auchentoshan, obě silný, a pak už to letělo. Akorát po zvyknutí si na Laph QC už mi Lagavulin 16 nikdy kdovíjak nechutnal, přišel mi slabej, takovej umělohmotně vyšolichanej, jak když si na něco hrajou (oproti upřímnýmu, zemitýmu Laphroaigu), a obecně jsem od něj spíš odklonil. Ale 12 yo jsem nikdy neměl - to je CS, ne? Jasněže je. Ho zkus, mohlo by to bejt dost dobrý, já bych ho bral. Ať ho mám odškrtnutýho.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Ja uz fakt nemuzu :))) U toho Lapha cask strenght:

    Chuť: komplexní, uzená treska, řezaný tabák, spálené noviny, ale máslové, sladké ovocné tóny převažují.

    Kdo kruciprdel ochutnaval spalene noviny?? :))
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Safra, skoda, do ty Budapesti jsme jeli pres Brno, hned dvakrat.. Zvladli jsme jen jednu doporucenou hospodu (ostatni byly kurevsky daleko), trhy byly zavreny, ale i tak to stalo za to. Trochu me ty trhy serou, ne ze ne, nevychytali jsme cas, ale i tak jsem neco nakoupil.

    MACHALIK: Pockej, takze kdyz nasroubujes matku s bombou, naperes CO2 do lahve, pak matku s prazdnou bombou odsroubujes, z lahve pretlak neunika? To nemusi byt naznak ucpane jehly, je klidne mozny, ze to madarsti inzenyri takhle promysleli a je to jednostranny ventil.. Coz by bylo opravdu cool.

    Hele co vlastne rikas na Lagavulin? Nejak me do nej furt navazi sef, kdysi jsi mi doporucoval tenhle..

    Lagavulin 12 Year Old / Bot. 2009 : Buy Online - The Whisky Exchange
    http://www.thewhiskyexchange.com/P-10901.aspx

    Prej ma bejt sladsi a presto kourovej, coz si moc neumim predstavit, kdyz furt piju spis tekutou slaninu .)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Kdybys byl odsud, tak ti hned půlku odleju :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    PETER_PAN: Pokud nejsi nejakej extremista nebo velkej znalec, kterej presne vi, co chce, doporucil bych na zacatek toho čtvrťocha. Je chutove (i cenove) vic "user friendly" bych tak rekl, jestli tohle vubec lze rici o jakemkoli laphovi.

    Ja se mmj. nekdy chystam na ten cask strenght, u tehle extremnich whisek se mi libi koncepce "jit do toho s nekym napul", kdyz si nejsem jistej, ze mi bude chutnat az do dna.. Takze kdyby nekdo mel zajem, hlaste se :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PETER_PAN: [ MACHALIK @ Whisk(e)y aneb.. máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to! ]

    Po letech whiska, ke které se musím dostávat a nevím, jestli se k ní vůbec kdy dostanu. Fakt nářez.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Konečně vím, co děláš ;)

    Ta moje má pravděpodobně trochu zasranou tu jehlu, protože při odšroubování bombičky z ní skoro nic neuniká. Šly by tam v pohodě dát dvě. Napřed ale zkusím podchladit tu vodu, čili napustit studenou, dát přes den do lednice, večer přijít z háku a udělat sifon.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    PETER_PAN: Ani ne, pokud cekas to, co prijde. Kour, dehet, jod. Ale dost to tyhle whisce slusi, ja mam lapha desne rad, ackoli piju tohodle.

    Laphroaig Quarter Cask - Laphroaig - Skotsko, ostrov Islay - Skotská-whisky.cz
    http://www.skotska-whisky.cz/skotsko-ostrov-islay/laphroaig/laphroaig-quarter-cask.html

    Machalik myslim mel ten kousek, co sis vybral Ty, popisoval, ze ta slanost, jod a kour uz byly skoro moc myslim.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    .. chci si zase udelat radost : http://www.skotska-whisky.cz/skotsko-ostrov-islay/laphroaig/laphroaig-10-y-o-cask-strength.html

    .. nejake vyhrady nekdo k danemu kousku ?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Nejvyssi level je samozrejme poradna sodovka - vycep s CO2 tlakovou lahvi. Tam clovek proste ma k dispozici (startovnich) 200 atmosfer, kdy Henry plesá, to tu vodu presyti tak, ze mu polezou bublinky i usima.. :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: Nerupne, ta lahev je predimenzovana, vydrzi nesmysl atmosfer. 2 bombicky snese, jen nevim, jak je tam nafoukat, kdyz odsroubujes tu kridlovku, vyfouka vse z lahve ven. Neni tam zadnej zpetnej ventil afaik. Jen pro srovnani, PET lahev vydrzi 5 - 8 atmosfer, v lahvi od sektu se u nas v laborkach delali reakce pri 20 atmosferach, s pozehnanim profesoru :) Nejprijemnejsi cast je samozrejme vzdy piti originalniho obsahu lahve za ucelem ziskani reakcniho aparatu, ktery se po kazdem pouziti musi vyhodit :) Takze ta bytelna sifonova svine jeste omotana dratenou siti neco vydrzi. Podlozme to hrubym vypoctem:

    pro jednoduchost prazdna 1,5 L lahev, stavovka pro idealni plyn, teplota 20 °C..

    p = (nRT)/V = ((m/M)RT)/V = ((8/44)*8,314*293)/(0,0015) = 295273 Pa = ubohy tri atmosfery.. Limitujici bude spis nez ta lahev ty serepeticky nahore (hlava, tesneni, ventilky..), ale tlak 3 bombicek by to podle me BEZPECNE sneslo.

    MACHALIK: Vpodstate Henryho zakon (rozpustnost plynu v kapaline). Vubec nezalezi na rychlosti pousteni plynu z bombicky, mela by se ustanovit rovnovaha dle tohoto zakona. Posouvat priznivost toho zakona ve prospech bublinek lze:

    a) jak rikas - snizenim teploty kapaliny. Ja delam to, ze uchovavam sifon v lednici, napoustim do nej co nejstudenejsi vodu. Cim nizsi teplota kapaliny, tim vyssi Henry, tim vyssi rozpustnost plynu v kapaline a tim vic to pak perli pri ohrivani (kdyz drink stoji za pokojove teploty). Idealne uchovavat i pripraveny sifon v lendici.

    b) zvysenim tlaku nad kapalinou = mnozstvi plynu, co tam pumpujes. To uz by ale chtelo trochu toho kutilstvi, nejakej bastl, jak tam naprat dve bombicky, viz prvni odstavec. Samozrejme jsem o tom taky premyslel a stale premyslim :) Na tu plastovou hadicku dole - na tu vypust (dirku) by stacil pridelat nejakej malinkej jednostrannej ventilek (zaklopku), ktera by poustela plyn jen dovnitr.

    c) - spekulativni - snizenim mnozstvi kapaliny (natocit vody pod rysku). Je otazkou, jestli se radeji bude sytit kapalina, nebo se vytvori vetsi tlak nad kapalinou v te plynove kapse, je to zas nejaka relativne jednoducha rovnovaha, ale zkusit to bude jednodussi, nez onanovat s vypoctem, kterej by stejne nemusel tak uplne odrazet realitu .. :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Obávám se, že na miliardu bublin si budeš muset koupit něco jiného.
    1) dvě bombičky nedávej, to není superbublavost, to je debilita. Rupne ti to a budeš opět shánět láhev:) Nebo možná nerupne, ale já bych to nedělal.
    2) mám pocit, že každá bombička je jinak naplněná. Někdy to jen pšoukne, někdy to vypálí vše najednou, až se leknu. Jindy to pustí první vlnu a pak musím dotočit zbytek. Je to o zkoušení.

    Já to dotahuju, dotahuju a jak to ta jehla prorazí a začne unikat plyn, tak držíce motýlka v dlani udělám pohyb zápěstím vpřed na otevření díry v bombě, ale ihned to pak protiotočím, jako bych to povoloval. Mám zkušenost s tím, že mi to tam vpálí víc plynu najednou, než kdybych to jen dotahoval.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mám dotaz na dělání sifonu:



    Konečně jsem si sehnal takovouhle pěknou láhev a vymyl ji a přetěsnil a všechno a teď jsem se pokusil si udělat sifon a není to úplně ono. Šrouboval jsem bombičku tím kovovým motýlkem a napřed se prorazila tak trochu a foukala pomalu do té flašky a pak jsem ji dotočil a ona dofoukla zbytek. Výsledkem je bublavá, ale úplně superbublavá voda. Já chci superbublavou, co nejvíc to jde. Proto jsem to pořídil, abych měl víc bublin než bejvá v Mattonkách a těchdletěch. Je na to nějakej grif? Předpokládám, že první chyba byla v tom tam ten plyn pouštět takhle pomalu, příště musím nalézt ten bod, kde jehla proráží bombu, a tam to co nejrychleji dotočit a pustit ho tam naráz a rychle. Plus pomohlo by třeba mít předchlazenou vodu? Nebo drsňáci dávají dvě bombičky na flašku? Chcu mít miliardy bublin, potřebuju to do drinků.
    Díky!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    *zvrací*
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    za tu cenu (v CZ jeste o neco levnejsi) super piti (pro priznivce Taliskeru, Machalik necht preskoci.. :)

    Talisker 57' North : Buy Online - The Whisky Exchange
    http://www.thewhiskyexchange.com/P-9210.aspx
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Po víc než třech týdnech na antibiotikách... panák. Panáky. Panáky whisky.
    Je to nádhera.
    SONNY1344
    SONNY1344 --- ---
    BRUKEV: měl jsem všechny 3, v jeden večer, takže můžu směle porovnávat - 12 je samozřejmě nejlepší, o tom žádná, velkej zážitek, ale velkej zážitek byly i ty mladší, osmičkou podle mě rozhodně neprohloupíš

    mimochodem to byl dost zajímavej večer, nakonec jsem si dal Macallana, 12 sherry oak, abych porovnal jestli mi chutná víc dobrej rum nebo dobrá whisky

    whisky vyhrála, jednoznačně :D
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK:
    MACHALIK:

    Ale samozřejmě, osobní zkušenost je základ. Nicméně od toho jsou tyhle diskuze, člověk položí dotaz, no a třeba se najde víc lidí, kteří odpoví. Podle toho si udělám nějaký obrázek a rozhodnu se. Kdyby tady byla většina odpovědí, že Diplomatico osmička je dostatečně dobré a preferovaná dvanáctka je klišé pro snoby, tak mě zlomí na ochutnání osmičky jako první. Pokud tady zase napíše víc lidí, že jedině dvanáctka, bo cokoli unter je jen naředěná voda, tak půjdu do dvanáctky.
    Dikuze tady beru jako prostředek pro získání dat k další analýze:)

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    (O pepřovým spreji Taliskeru nemluvě.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam