• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZOIDBERG: Nejedou a navíc je to i hnus. Amerika jde mimo mě, ve vypjatých chvílích si dám Jacka, ale musí být zle.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Je to hnus v porovnání s jinými žitnými, nebo ti žitné obecně nejedou?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZOIDBERG: Je to hnus.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Chtěl bych vyzkoušet žitnou whisky, nejdostupnější je asi ta od Jima Beana, nebo mám podle vás zabrousit do jiných vod? Ne že by výběr byl bůhvijaký.
    SONNY1344
    SONNY1344 --- ---
    dneska zakoupen the Macallan Masters Edition, dost se těším
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Je to opravdu rozdíl, je třeba to vždy vyzkoušet u konkrétního ročníku. Koncentrace 52% může být ještě subjektivně ostrá, ale půl procenta nebo procento méně, a je to úplně jiný chlast. Není na to žádný návod, každý rok je jiný. Je lepší to nechat vyvětrat raději delší než kratší dobu. Minulý se podle mě vydařil, slivka výborná, kořalka z jablek jaderniček velice slušná. doma je ještě asi 60 litrů různých ovocných destilátů...

    Něco jiného - nevlastníte někdo knížečku "Jak blufovat o whisky"? Asi před 15 lety to vydal Talpress.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZOIDBERG: aby tam něco zbylo do toho září:)
    Kontrola bude až po čase. Množství dřeva jsem nastřelil, povrchově zhruba odpovídá jako by to bylo v soudku. Uzávěr mám zatím neprodyšný, dám pak korek. Možná dokonce jen hustou gázu.

    Celkově teď budu revidovat zásoby jablkovice a slivky. Po vypálení vždy větrám tak 3-4 týdny, mám jaderničkovou slivku z roku 2011 a zdá se mi dost ostrá. Demižon je skoro plný. Ted jsem ji dal na cca 10 dnů do litrovky, naplnil jen do dvou třetin a neuzavřel. Chuť je jemnější.
    Takže budu rozlévat v demižonech, maximálně dvě třetiny a pak nechám 2-3 týdny jen překryto gázou.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Kontroluj a zkoušej průběžně :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Tak pokus jablkovice plus dřevo započnut. První kontrola bude 1. září 2012.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRUKEV: Ale ochutnal, i dopil, ale nepošmákl jsem si. Trnkové dřevo, no nevím, někdo ale musí být první.

    Na griotku musíš mít hlavně hromadu šťavnatých a zralých višní, které zbavíš stopek, umyješ je, nacpeš do nějaké velké sklenice, pěkně prosypeš cukrem, a necháš je někde v teple den dva, ať pustí šťávu. Pak zaliješ alkoholem dle možností a chuti a necháš někde v chládku nějaký ten měsíc. Fajnšmekři přidávají navíc třeba zelený nezralý ořech, nebo trošku domácí malinové šťávy. A pak to přecedíš, naplníš lahve a je to.

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZOIDBERG: jakože jsi ještě nechutnal? Já tu dýhu asi zkusím, případně nějaká polínka. Stylově můžu zkusit trnkové dřevo, mám ho někde ve stodole nařezané, staré asi dva roky.



    ZOIDBERG: nahod recept, případně i jiné hokusy pokusy
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Přesně tak, dal jsem do lahve se širším ústím kus tenké dýhy. Polínka by jistě taky šla, ale ta dýha má velkou plochu. Barvu to získá perfektně, ale chuť, to nevím. Při dalším pokusu budu preferovat sudy.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZOIDBERG: ted jsem to četl ještě jednou, s tou dýhou to je myšleno jak? Dýha normálně do flašky? Už jsem narazil i na návody, kdy doporučují do demižonku dát pár dubových (dřevěných) polínek.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Letos se mi ještě podařila excelentní domáci griotka. Jen jsem místo tuzemáku použil levný třtinový rum made in Lídl.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WILDENBURY_SQ: Tak pátrej po sudech zatím:)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZOIDBERG: To nezni spatne, sice řehole, furt neco prelejvat pochlastavat, ale to uz je nas udel :)

    Letos bych zkusil i neco jinyho, nez tu slivku, kdyz uz ji snad trochu umime.. Pokud navic rikate, ze spis jablko nebo hrusku je vhodnejsi dat do soudku...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    U toho výrobce z Wisly byla nabídka, že tam za příplatek mohou na nějakou dobu nalít portské, jenže nevím. jak dlouho to tam musí být, aby to opravdu dobře nasáklo? Také nabízejí barikaci. Skoro mám dojem, že by bylo lepší koupit normální soudek, pět litrů levnějšího portského (nebo možná prostě nějakého červeného vína), a nechat to třeba rok ve sklepě. víno pak vypít a soudek použít. Je to prostě řehole .-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZOIDBERG: Díky. Bratranec je stolař a občas do Polska jezdí, udělám z něho kurýra.
    Každopádně sehnat soudek (maličký) po portském je asi naprosto nereálné (v dostupné ceně). Zkusím pohledat po netu, něco vymyslím každopádně.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRUKEV: Měl jsem slivovici od známého, který to měl asi rok v soudku (dubovém) a nic moc. Nazlátlá barva, příchuť po taninu... Další pokus jsem udělal se slivovicí a dubovou dýhou, výsledek stejný. Pak jsem se začal pídit po informacích a opravdu se slivovici do soudků dávat nedoporučuje. Prostě tím kvalitní destilát nic nezíská a horší se nezlepší. Jo jablka, to je jiná pohádka. Ale pozor, soudky na calvados jsou po portském! To je důležité. Postup je ten, že výrobci calvadosu dávají čerstvý destilát na nějaký ten měsíc do nového soudku, aby to získalo příchuť po dřevu, a pak se to dlouhé roky archivuje v soudcích po portském. Zkus se podívat tady, je to opravdu podrobné a fundované: http://knihy.abz.cz/prodej/jak-se-dela-calvados

    Citelně levnější soudky jsem viděl u výrobců z Polska, nejbližší je dokonce kousek za hranicemi, u Wisly.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Kdo hledá, najde, tohle by šlo: http://www.alga-vino.cz/vino/dreveny-dubovy-soudek-3l-233.html nebo http://www.alga-vino.cz/vino/dreveny-dubovy-soudek-5l-234.html

    Příští měsíc se do toho asi pustím.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    A kruci, bojim, bojim: http://www.sudy.wbs.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam