• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    WILDENBURY_SQ: Tak pátrej po sudech zatím:)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ZOIDBERG: To nezni spatne, sice řehole, furt neco prelejvat pochlastavat, ale to uz je nas udel :)

    Letos bych zkusil i neco jinyho, nez tu slivku, kdyz uz ji snad trochu umime.. Pokud navic rikate, ze spis jablko nebo hrusku je vhodnejsi dat do soudku...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    U toho výrobce z Wisly byla nabídka, že tam za příplatek mohou na nějakou dobu nalít portské, jenže nevím. jak dlouho to tam musí být, aby to opravdu dobře nasáklo? Také nabízejí barikaci. Skoro mám dojem, že by bylo lepší koupit normální soudek, pět litrů levnějšího portského (nebo možná prostě nějakého červeného vína), a nechat to třeba rok ve sklepě. víno pak vypít a soudek použít. Je to prostě řehole .-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZOIDBERG: Díky. Bratranec je stolař a občas do Polska jezdí, udělám z něho kurýra.
    Každopádně sehnat soudek (maličký) po portském je asi naprosto nereálné (v dostupné ceně). Zkusím pohledat po netu, něco vymyslím každopádně.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRUKEV: Měl jsem slivovici od známého, který to měl asi rok v soudku (dubovém) a nic moc. Nazlátlá barva, příchuť po taninu... Další pokus jsem udělal se slivovicí a dubovou dýhou, výsledek stejný. Pak jsem se začal pídit po informacích a opravdu se slivovici do soudků dávat nedoporučuje. Prostě tím kvalitní destilát nic nezíská a horší se nezlepší. Jo jablka, to je jiná pohádka. Ale pozor, soudky na calvados jsou po portském! To je důležité. Postup je ten, že výrobci calvadosu dávají čerstvý destilát na nějaký ten měsíc do nového soudku, aby to získalo příchuť po dřevu, a pak se to dlouhé roky archivuje v soudcích po portském. Zkus se podívat tady, je to opravdu podrobné a fundované: http://knihy.abz.cz/prodej/jak-se-dela-calvados

    Citelně levnější soudky jsem viděl u výrobců z Polska, nejbližší je dokonce kousek za hranicemi, u Wisly.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Kdo hledá, najde, tohle by šlo: http://www.alga-vino.cz/vino/dreveny-dubovy-soudek-3l-233.html nebo http://www.alga-vino.cz/vino/dreveny-dubovy-soudek-5l-234.html

    Příští měsíc se do toho asi pustím.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    A kruci, bojim, bojim: http://www.sudy.wbs.cz/
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ZOIDBERG: jak dlouho jsi slivovici v sudu měl a v jakém sudu?

    Já mám trnky co čtyři roky a s ní pokusy neplánuju, ale mám asi dvacet litrů červených jablek (nevím odrůdu) a deset jaderniček, oboje z roku 2010. Piju to jen občas, je to dva roky ve skle.

    a právě už pár týdnů zvažuju, že si seženu malý soudek (3-5 litrů) na pokusy.

    Zkusil bych tak 3-5 let. Pro začátek.

    Jaké jsou ztráty odpařením, co udělá s chutí takhle malý soudek, kde sehnat soudky?

    Kdo to ví, at odpoví:)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MACHALIK: Dovolím si oponovat. Podle mých zkušeností i knih už slivovice v sudu nic nezíská. Samozřejmě, s destilátem z jablek či hrušek je to přesně naopak, teprve v sudu se ze sprosté jablkovice stává ušlechtilý calvados či hruškovice.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Už dlouho si říkám, jak by dopadla slivka, kdyby se dala na dvacet let do sudu. Podle mě by to byl nejlepší chlast na světě.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Myslivecká ze sudu od bourbonu. Pýcha likérky | Dobra chut | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/myslivecka-ze-sudu-od-bourbonu-pycha-likerky-fn5-/dobra-chut.asp?c=A120203_105118_dobra-chut_glu
    Ústecká likérka má svou chloubu - ve středu stočila první lahev limitované edice Staré myslivecké Alexander Dolium. Nápoj ležel v sudu z amerického bílého dubu dva roky, dříve v něm čtyři roky v Kentucky zrál bourbon. Alkohol se specifickou vůní a chutí se dostane do rukou jen vyvoleným, protože stočeno bude asi 270 lahví.

    Obsah alkoholu v nápoji vyrobeném ze Staré myslivecké Premium je 40 procent. Chuť popsal druhý patron Stanislav Rajský, jenž degustuje v ústecké likérce myslivce už 35 let, jako zakulacenou, z vůně podle něj vyniká vanilín, který se vyloučil z destilátu. Od klasické myslivecké se liší především tím, že je cítit dřevem. "Lehký závoj koření, nasládlost, která je i ve vůni, bez ocasu," doplnil Mikšovic.
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    to zní jak přikázání
    MACHALIK:
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    You don't swirl whisky.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Video: Jak správně degustovat koňak? Podívejte se | life.ihned.cz - Jídlo
    http://life.ihned.cz/jidlo/c1-54545270-video-jak-spravne-degustovat-konak-podivejte-se
    TYPHUS
    TYPHUS --- ---
    BRUKEV: Veď aj kritika, to je umenie, to musí byť vzletné a krásne :D inak by to bolo suché a bez šťavy
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: :D lol, tak ten je taky hodne plodnej...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Kua kdo vymýšlí ta hodnocení?:

    Hodnocení whisky podle P. Mulryana (Whisky Magazin)
    Aroma: kožená kabela, vůně nového auta, sevillské pomeranče a soumrak ve Valencii.
    Chuť: Zemřel jsem a dostal jsem se do nebe - hřejivé, olejovité koření, kardamon, skořice a velmi jemné tóny sherry.
    Dokončení: pěkně dlouhé rachocení, lechtivý pepř
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Je nesmyslně předraženej, to je pravda. Je taky nejkvítkovější, co znám. Jinak kvítka a sladkost se nejlíp vyskytuje v irské, takže zkus třeba nějakou lepší Bushmills nebo Jamesona. Ze skotskejch nejsou špatný Auchentoshany, Aberlour a věci ze Speyside obecně. Je to mírnej kraj s teplým podnebím, odtamtud jsou takovýhle whisky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: to by možná chutově vyhovovalo, ale za ty peníze je to pro mě naprostá zbytečnost.

    Abych nevypadnul z "tempa", tak u mě v baru vždy jedna až dvě lahve whisky je, ale už to není priorita.

    Celkem každý tady na klubu diskutuje jen o uzených whiskách, kouřových, jodových.
    Existují nějaké z opačného soudku? Sladké, květinové, ovocné? Cenový strop 1500kč, ideálně níže?
    Nehledám žádný supr zážitek pro znalce, chci lahev na občasné napití, když nechlastám rum. Z jodovek jsem se vrátil k Ardbegu 10 y.o. První jodová whiska v mém životě a z basic jdodovek je to pro mě dodnes to nejlepší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam