• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MALEJ_EJCKA: Jj, jako jeden z argumentu urcite pouzij i "taha te i Wilda, musis jit!" :)
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Tak já bych se taky přidal. Promluvím i s bráchou, toho tam lámu už snad rok, tak třeba to konečně vyjde!
    PUKU
    PUKU --- ---
    Ten Bowmore by mě lákal. To je tak hezká zábava:).
    Já momentálně Lagavulin, spíše ze sentimentálních důvodů Oban a méně náročnou odpočinkovku Dalwhinnie.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    WILDENBURY_SQ: Tu nepiju, z ty specialne se mi chce blejt uz na prvni lok
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ADMIX: By chtelo, vona ta vychlazena tulamórka za moc nestoji..
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Ja bych se mozna taky pridal, ze bych si trochu rozsiril vzdelani :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    EARL: dobry, to rad slysim, ja k ty silene odkladany objednavce z TWE, ktera furt visi na nastence, pridam i nejaky info ohledne srazu. Kterej budu hrotit vic, precejenom zajit na panaka je snadnejsi :)
    EARL
    EARL --- ---
    WILDENBURY_SQ: ja bych se na nejakou degustaci klidne pridal, jinak se do toho Marpeku sam nedokopu...
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    "Cull-eela" 12 43% je doma, no první ochutnávka jakože jo, dost dobré, taková lehčí Islayovina ale Bowmore zatím vede
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Kazdopadne Marpek zna stale vic a vic lidi, co teda nekdy nejakou mensi slezinu tam? Ejčka by vzal brachu a naucil ho pit neco rozumnyho a urcite rad zakalim i s ostatnima.

(Aby se predeslo flejmu, toto pisu vyhradne lidem, kteri zvladnou pit whisky i jinde, nez vyhradne SAMI doma u knihy v koženém křesle za dlouhých zimnich veceru. Pripadne neni treba tuto moji teorii nejak opravovat nebo uvadet na pravou miru... :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Tak jak jsem hledal nejaky všivý blend za co nejrozumnejsi penize, ktery neurazi. Nasel jsem. Je to vpodstate nejaka michanice Laphroiga, je to myslim neco Islay 8 yo, uz si to musim zapamatovat, v Marpeku se vzdycky cestou z prace stavim na "jednoho panaka vošizenýho Lafa prosim", oficialni nazev stale neznáju :)

MAZDA
    MAZDA --- ---
    LEFTY: Bar & Books, Vinohrady.
    PUKU
    PUKU --- ---
    Tak Skotský klub nabídka http://www.skotskyobchod.eu/index.php?cid=11&lng=1#
    Je tam míst tak pro 20 lidí a členství není, dá se objednat ochutnávka. Plánuji očíhnout a pak dám vědět.
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Jen doplním, že 12 lidí si tam jen těžko sedne k jednomu stolku :-). Musej se rozptýlit k více stolečkům.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    tipy na pražský bary, kde umí naservírovat whisky a mají slušnej výběr uvítám taky.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    PUKU: Jj, v extremnim pripade tam kali lidi 30 a do toho hraje ziva hudba v podobe ty bandy šílenců (Maňas a spol.. :)), nicmene vzdycky to ma atmosferu a nechaji si to libit i posháci v oblecich. Doporucuju, beru tam lidi z prace a delam takovyhle akce mensi furt.
    PUKU
    PUKU --- ---
    Mohu se zeptat- dá se v tom Marpeku posedět delší chvíli s větší společností (řekněmě nad 6- 12 osob?)

Popřípadě uvítám tipy na další whiskey- kluby v Praze. Zároveň chci upozornit, že v Myslíkově ulici se v prosinci objevil Skotský klub- mají otevřeno od pěti do brzka rána a zřejmě je tam členství- ještě jsem tam nevešla. Mají tam s whiskey celou knihovnu z pohledu z ulice (nezaručuju kvalitu).
    MALEJ_EJCKA
    MALEJ_EJCKA --- ---
    Já se přimluvím za Taliskera :-), v kouřovosti je sice slabší, ale zase má hodně komplexní zajímavou chuť, ovocnější a plnou (konkrétně mluvím o standardní 10yo).

Byť není žena jako žena, rád bych přidal zmínku o své pondělní zkušenosti z Dejvického Marpeku. Se společností, v níž dívky převažovaly (4:2), jsme si dali degustační minitrasičku. Začali jsme Glenmorangie Lasantou (zraje v sudu po sherry). Dvě zapřísáhlé nepijačky whisky s radostí uznaly, že i na whisky asi něco bude (což už je samo o sobě velký úspěch). A podpořeni pozitivním zážitkem se odvážili k ochutnávce dalších kousků (včetně nepříliš "dámského" Lagavulinu).

Takže když budete nějakou osobu něžného pohlaví chtít přivést k pití whisky, doporučuji začít třeba právě touhle Glenmorangie.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Tak to já vím, ty jsi dlouhodobý Talisker odpůrce :)

Příští měsíc koupím flašku a pak vynesu ortel.

Jinak katastrofa, v baru už mám jen jeden rum, jeden gin, zbytek Metaxy (piju ji postupně, at se toho zbavím a děsí mě, že mi skoro začíná chutnat) a půl flašky "Tulamóry".

Už ať je jaro a slunko, to mě tak nějak rozveselí a motivuje k nákupu více flašek:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ledňák je známá firma, šlape mu to v hlavě takhle a jiný už to nebude.

A na dojmy z naliskera jsem zvědavej. U mě ne.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BRUKEV: A to ještě nevíš, že mě následně poslal podvakráte do p... v poště (a hádám, že až si to tu přečte, pošle mě tam potřetí).

Škoda mluvit, jdu si raději nalít panáka Bowmore..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam