• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MOMENT: Jejich velikost je řízena:
    - teplotou ledové hroudy
    - teplotou horké vody, která ji rozpraská
    - rychlostí změny teploty
    - rychlostí dopadu na podložku

Tyhle mi tak akorát pasují do Collins skleniček, už jsem to celkem vychytal. Ale některé z nich jsem musel rozbíjet ještě sekundárně, neb první úder udělal moc velké kry.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    MACHALIK: tvoje kusy ledu sou ale porad jeste moc maly :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Master distiller whiskey Bushmills: Práci si nosím domů. Po lahvích – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...8297-master-distiller-whiskey-bushmills-praci-si-nosim-domu-po-lahvich.html
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: Ja uz jsem Machalika prijal jako existujici fenomen. Z jeho vyjadrovani si dokazu vyextrahovat dulezita data a balast kolem ignoruju :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: mně se na tobě líbí, jak vždycky přijdeš s nějakým faktem, kterýmžto jsi naprosto fascinovaný (momentálně posedlý), pročež šmahem hnedka odsoudíš běžný (standartní,průměrný) stav. Jakože sekání ledu je cool a vše ostatní je pro buzíky. Nebyl jsi o té půl jedné nějakej připitej? :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Souhlas :) Mam malinko jiny postup, ale delam to stejne, taky nechavam mrazit celej kusy vody.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jo, to jsem vám chtěl říct: kostky ledu jsou pro buzeranty.

Od jisté doby jsem přestal používat kostkovače, ale mrazím vždy celou misku plnou vody, pak ji vyndám, strčím na vteřinu pod proud vřelé vody (zespodu, aby se led odlepil, a pak i ledem nahoru - ten popraská jak pavučina) a pak s tím jebnu o prkno (ledem dolů, pixla na tom). Roztříští se to podle těch prasklin na nádherné, nepravidelné, ostré kry různých velikostí, které je super radost si dávat do drinků (narozdíl od teploušských, malých homokostek). Už nikdy více kostkám!

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Je to peklo, ani cola naliskerovi nepomohla.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    WILDENBURY_SQ: Bramborový líh je svinstvo, obilný je mnohem jemnější. a i kocoviny z něj jsou lepší :-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    GOSHEWAN: Obsah alkoholu v napoji presne nekorelouje s tim, jak se to v puse chova. Osobne mi tuzemák prijde drsnejsi a ostnatější, nez jemná šedesátka whiska.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    60% mi prijde uz trochu moc (: Michani bych se az tolik nebal, barmanovi reknu at jim micha max vodku a gin, zbytku by byla skoda.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Já na tyhle patlanice nejsem, až na whisky sour. A spíš nekouřovej. Každej má něco asi... :)
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: docela dobre, parkrat jsem to zkousel :))
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Tywe fuj, jak muze chutnat kourova whisky s colou? To si nechci po ranu ani predstavovat, nebo hodim blitec.
    JENNE
    JENNE --- ---
    MACHALIK: ne jen ze zprasej, jeste navic si to nalejou do coly, byla jsem svedkem, jsem slzu zatlacila...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Si vem, jak se z toho ti pantáti na svatbě zprasej :)
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    MACHALIK: obe dve sou tady i jinde desne omilany evergreeny, ale pokud si nekdo neprecte diskuzi a sam je z toho nevyvodi a pta se znova, tak mi pride skoda je nezminit, v tyhle cenovy patrej mezi favority aspon pro me
    a 60% beru jako cisty pozitivum

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HERR_FLICK: To jsem nechtěl doporučovat, páč je to tu furt a navíc Abduláh má 60 %, ale máš pravdu, jsou obě výborný.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    GOSHEWAN: aberlour abunadh
    Aberlour „ A´Bunadh Batch 39 ” Single malt Speyside whisky 59.6% vol. 0.70 l - Palírny z oblasti Speyside | Dios Vinotéka,víno
    http://vinoteka.dios.cz/...peyside-whisky-59-6-vol-0-70-l-eanW0108985-skup10Zn1ak1Zn1ak30Zn1ak30.php

a z coudu laphroaig quarter cask
    Laphroaig Quarter Cask 1 l od 1 050 Kč - Heureka.cz
    http://destilaty.heureka.cz/laphroaig-quarter-cask-1-l/

litrovej vyjde cenove jak sedmicka za 700 (za tu cenu sedmicka tyhle flasky koupit nejde)

oproti jinejm lahvim maj jeste vyhodu, ze sou neredeny, tzn potreba proti 40% kusum jejich silu zapocist... pak cenove vychazej naprosto fantasticky s prihlednutim na to, jak dobry jsou
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Tato?
    Benromach 2005 / Peat Smoke : Buy Online - The Whisky Exchange
    http://www.thewhiskyexchange.com/P-21910.aspx
    Benromach 2004 / Peat Smoke : Buy Online - The Whisky Exchange
    http://www.thewhiskyexchange.com/P-18117.aspx

Mají ji tady:
    Benromach 2002 Peat Smoke 46% 0,7l
    http://www.gentlestore.cz/shop/benromach-2002-peat-smoke-46-07l