• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STQ
    STQ --- ---
    GOSHEWAN: ja si whisky zasadne ledem redim a to hodne. byly doby kdy jsem ji pil teplou a neredenou, ale pak jsem zjistil ze to vlastne nema zadnou zasadni vyhodu...
    ale ja jsem nejspis divnej, protoze si davam led i do vina (a vetsinou ho chladim v mrazaku dokad v nem neni ledova trist), takze je mozny ze to je nejaka uchylka...:))
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    GOSHEWAN: a de o ochlazeni. redis homokostkama.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Hele led si tam davate kvuli teplote a nebo kvuli zredeni? Nebo oboje? Ja zpravidla neredim (piju kolem 40%) a nechladim (chutna mi to vic).

    Pokud bych chtel chladit tak me celkem zaujaly whisky stones. Zkousel jste nekdo? Uchladi to dostatecne?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: No konečně.
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    Shanel nekdo led?

    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: Velkej PRD! Kra, vo kterou se roztrhnul Titanic při své cestě do USA, měla původně namířeno k nám domů. Podobných už totiž dřív doplulo víc a doma jsme z nich krumpáčem odštípávali menší kusy ledu a házeli si je do kýblů na ochlazení drinků. Tak tady nemachruj s nějakýma Collins skleničkama a sekundárníma pidikostičkama:D

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Tebe prostě sere, že ještě pořád používáš homostky ve tvaru srdíček a nepřišel jsi na tento geniální trik s pravými chlapskými macho-krami jako z reklamy sám :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MOMENT: Jejich velikost je řízena:
    - teplotou ledové hroudy
    - teplotou horké vody, která ji rozpraská
    - rychlostí změny teploty
    - rychlostí dopadu na podložku

    Tyhle mi tak akorát pasují do Collins skleniček, už jsem to celkem vychytal. Ale některé z nich jsem musel rozbíjet ještě sekundárně, neb první úder udělal moc velké kry.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    MACHALIK: tvoje kusy ledu sou ale porad jeste moc maly :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Master distiller whiskey Bushmills: Práci si nosím domů. Po lahvích – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...8297-master-distiller-whiskey-bushmills-praci-si-nosim-domu-po-lahvich.html
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: Ja uz jsem Machalika prijal jako existujici fenomen. Z jeho vyjadrovani si dokazu vyextrahovat dulezita data a balast kolem ignoruju :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: mně se na tobě líbí, jak vždycky přijdeš s nějakým faktem, kterýmžto jsi naprosto fascinovaný (momentálně posedlý), pročež šmahem hnedka odsoudíš běžný (standartní,průměrný) stav. Jakože sekání ledu je cool a vše ostatní je pro buzíky. Nebyl jsi o té půl jedné nějakej připitej? :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    MACHALIK: Souhlas :) Mam malinko jiny postup, ale delam to stejne, taky nechavam mrazit celej kusy vody.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jo, to jsem vám chtěl říct: kostky ledu jsou pro buzeranty.

    Od jisté doby jsem přestal používat kostkovače, ale mrazím vždy celou misku plnou vody, pak ji vyndám, strčím na vteřinu pod proud vřelé vody (zespodu, aby se led odlepil, a pak i ledem nahoru - ten popraská jak pavučina) a pak s tím jebnu o prkno (ledem dolů, pixla na tom). Roztříští se to podle těch prasklin na nádherné, nepravidelné, ostré kry různých velikostí, které je super radost si dávat do drinků (narozdíl od teploušských, malých homokostek). Už nikdy více kostkám!

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WILDENBURY_SQ: Je to peklo, ani cola naliskerovi nepomohla.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    WILDENBURY_SQ: Bramborový líh je svinstvo, obilný je mnohem jemnější. a i kocoviny z něj jsou lepší :-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    GOSHEWAN: Obsah alkoholu v napoji presne nekorelouje s tim, jak se to v puse chova. Osobne mi tuzemák prijde drsnejsi a ostnatější, nez jemná šedesátka whiska.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    60% mi prijde uz trochu moc (: Michani bych se az tolik nebal, barmanovi reknu at jim micha max vodku a gin, zbytku by byla skoda.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Já na tyhle patlanice nejsem, až na whisky sour. A spíš nekouřovej. Každej má něco asi... :)
    STQ
    STQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: docela dobre, parkrat jsem to zkousel :))
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Tywe fuj, jak muze chutnat kourova whisky s colou? To si nechci po ranu ani predstavovat, nebo hodim blitec.
    JENNE
    JENNE --- ---
    MACHALIK: ne jen ze zprasej, jeste navic si to nalejou do coly, byla jsem svedkem, jsem slzu zatlacila...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam