• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a pokud jde o Clynelish, tak jestli někde někdy narazíš na Flaming Heart 5th Edition (bacha na to, ty poslední edice vypadají dost podobně) od Compass Box, tak 100% vyzkoušej. Psal jsem tu o ní relativně nedávno: [ STEPNI_VLK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd. ] Už to její složení je impozantní: 27,1 % Caol Ila 30yo, 24,1 % Clynelish 20yo, 38,5 % Caol Ila 14yo a 10,3 % Highland malt 7yo (Clynelish, Teaninich a Dailuaine). Já mám doma 3 flašky a je to suverénně jedna z nejlepších whisek, které jsem kdy ochutnal.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Člověče, my máme dost odlišné chutě. HP 12yo miluju, Octo a PCH nesnáším. Ale jestli tě baví Lagavulin, tak 12yo Natural Cask Strength je naprostá povinnost! Dotáhl jsem ji k nám do baru a všichni se z ní můžou podělat; i když je drahá jako prase, tak aktuálně zařizuju koupi třetí a čtvrté flašky.

Jeden naprosto konkrétní tip na kouř mimo Islay, který v tom seznamu nemáš, a který je za mě naprosto famózní: Ballechin SFTC 2004 53.3%. Opět, ještě jsem nezažil hosta, kterému by nechutnala. A já už si domů taktéž pořídil celou lahev, byť to rozhodně není nic levného.

Jo, a jestli tě bavila Springbank 10yo, tak 15yo tě vystřelí na Mars. Doporučuju všemi deseti - a zdaleka ne jen já. Obdobně skvělá je 12yo Cask Strength, kterou pravidelně lahvují obdobně jako Aberlour A'bunadh. Jen se dost liší jednotlivé šarže, protože zpočátku to byl mix 60% Fresh + 40% Refill Sherry Hogsheads, později 70% Sherry & 30% Bourbon Casks a teď je to tuším zase trochu jinak. Já zatím nicméně ochutnal tři různé a všechny byly skvělé.

JAKOUBEK: Clynelish je miláček. Poměr cena výkon u OB naprosto neuvěřitelný, protože se dá sehnat od nějakých 950 Kč, když se člověk hodně snaží. Mám doma tohle perfektní OB a další dvě aktuálně otevřené IB a je to láska jako trám. Clynelish je hlavně vyhlášená svou více či méně voskovou chutí - občas je to jako když strčíš rypák mezi včelí plástve. U nás v baru také teče proudem. Počítej ale s tím, že potřebuj čas, spoustu času ve flašce po otevření a spoustu odpitých panáku na to, aby se dostala do absolutní formy. Mě začala bavit až zhruba po nějakém 4-5 nalití a pár měsíců od otevření. A je furt lepší a lepší...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: Teď jsem narazil na tuhle: https://skotska-whisky.pozitek.cz/skotsko-highland/clynelish/clynelish-14-y-o-.html

Deskriptory jako "trávové, lehce peprné/hořčičné, útok hořčice, trocha soli, mrkev a zemité, salátové aroma, sušší než obvykle, vysychá do kakaa" ve mě probouzí zvědavost. :)

Ale tu palírnu neznám. Výtažek z textu na eshopu: Nová palírna Clynelish je třikrát větší než původní a kopíruje palírnu Caol Ila (obě patří společnosti United Distillers). Pouhé 1% produkce se stáčí jako single malt, zbytek se používá do míchané whisky Johnnie Walker Black Label.

Tak nevím, jestli je to dobře nebo špatně. :)

JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: Mám soupis lahví, které jsem jsem si v průběhu let pořídil. Už tu jednou byl, tak ostatní snad prominou. Zjednodušené poznámky:

.) = not bad, :) = fajn, :)) = parádní, :/ = spíš ne, !-!!! = pecky, ke kterým se rád vracím.

Aberlour 10y
    Aberlour 15y Select cask res.
    AnCnoc 16y
    Ardbeg 10y
    Ardbeg Uigeadail
    Ardmore Legacy :)
    Balvenie 12y Double Wood
    Benromach Peat Smoke .)
    Bowmore - 10y Dark Intense
    Bowmore - 12y
    Bowmore - 12y Enigma
    Bowmore - 15y Darkest
    Bowmore - 9y Sherry Cask
    Bowmore - Black Rock
    Bowmore - Gold Reef
    Bowmore - Legend
    Bowmore - Small Batch :)
    Bowmore - Surf
    Bruichladdich - Laddie 10
    Bruichladdich - Laddie Classic
    Bruichladdich - Octomore 7.1 !!!
    Bruichladdich - Organic :)
    Bunnahabhain - Cruach-Mhona :)
    Bunnahabhain - Moine :)
    Caol Ila 12y :)
    Caol Ila Moch :)!
    Caol Ila Moscatel :)!
    Cask Islay (blend)
    Compass Box - Great King Street - Artist's Blend .)
    Compass Box - Peat Monster :)
    Connemara Peated .)
    Cragganmore 12y
    Dalwhinie 15y
    Finlaggan - Cask Strength :)!
    Finlaggan - Eilean Mor :)
    Finlaggan - Old Reserve :)!
    Finlaggan - Original Peaty :)
    Finlaggan - Port Finish  :)
    Glenfiddich 12y
    Glenkinchie 12y
    Glenmorangie 10y
    Highland Park 12y :/
    Islay Mist - Peated Reserve (Blended) .)
    Islay Storm
    Kilkerran 12y :)!!
    Lagavulin 16y :)!
    Lagavulin 1999/2015 4/504 !!!
    Laphroaig 10y
    Laphroaig Quarter Cask :)
    Laphroaig Select
    Laphroaig Triple Wood :))
    Ledaig 10y :)
    Loch Lomond Peated
    Longrow CV :)
    Lost Distillery - Lossit :/
    Oban 14y :))
    Oban 1998/2013 :))
    Port Charlotte - Scottish Barley :))
    Port Charlotte - 10 :)
    Port Charlotte - An Turas Mor :)
    Port Charlotte - The Peat Project !!
    Smokehead :/
    Speyside Single Malt 12y (Marks & Spencer) .)
    Springbank 10y :)
    Talisker 10y
    Talisker Port Ruighe :)
    Tomintoul Peaty Tang :/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Ardmore je skvělá. Už jsem tady kdysi dával tip na OB 20yo 1996, která se dá navíc v zahraničí sehnat za skvělou cenu (mí kolegové si zrovna nedávno brali každý jednu lahev při společném nákupu z TWE). Spíš ale napiš, které palírny vyrábějící kouřovou whisky mimo Islay znáš, ať ti to tu zbytečně nesázíme...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Včera jsem měl možnost ochutnat u kamaráda THE TEN 2008 #6 Medium Highland Peat - Ardmore New Release S.V 40,1%. od La Maison du Whisky a byl jsem opravdu mile překvapen. Žádný prvoplán. Neměli byste tip na dobrej kouř mimo Islay? Resp. kromě toho, co má klasicky Maneo a nebo Požitek? Nedistribuuje u nás někdo menší nebo méně známé distilérky, popř. speciální plnění? Jsem teď trochu přestal sledovat situaci na trhu. :/

Naposledy mě takhle překvapil Kilkerran 12 y.o. (ten byl teda z Požitku)

SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Edradour 12yo Caledonia, prvni dojem velky dobry. Spis do sladka, trochu karamelkovo-smetanova, trochu korenena, neprilis ovocna. Ralfyho skore 91/100. Maj ji akorat na Maneu, a akorat znamena, ze jsem ji nenasel v zadnym jinym shopu nejen v CR, ale ani v Evrope, vsude beznadejne vyprodana. Takze bych moc dlouho nespekuloval, nebo si to, co na Maneu zbylo, koupim k Vanocum :-).

ralfy review 736 - Edradour 12yo "Caledonia" @ 46%vol
    https://www.youtube.com/watch?v=Ie-g4SBM7jI
    CHAIWALLA
    CHAIWALLA --- ---
    Redukuju decentně sbírku a volba padla tady na tu zajímavůstku 22YO limitku od Jůry :
    Isle of Jura One for the Road - Ratings and reviews - Whiskybase
    Isle of Jura One for the Road - Ratings and reviews - Whiskybase
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/86085/isle-of-jura-one-for-the-road
    Tak kdybyste třeba měli někdo zájem, pište do pošty.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A ještě celý soupis včetně cen:

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Kdyby chtěl někdo z vás ochutnat whisky, které už běžně nejsou jen tak k mání, a už vůbec ne za nějaké normální ceny, tak od včerejška máme ve Whiskáči k mání mimo jiné následující:

DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Když zmiňujete vinný pálenky, tak pro mě moc příjemný překvapení za dobrej peníz je Prince Hubert de Polignac VSOP.
    Ne nadarmo letos vyhrál VSOP cognac roku..
    Prince Polignac VSOP 0,7l | e-shop La-Vin.cz
    https://www.la-vin.cz/prince-polignac-vsop-0-7l
    Pak mi ještě chutnal Remy Martin 1738
    Rémy Martin 1738 Accord Royal Special Cuvée 0,7l 40% | ALKOHOL.cz
    https://www.alkohol.cz/produkty/remy-martin-1738-accord-royal-special-cuvee-40-9675/
    bude to asi docela mladej koňak (na lahvi neni uvedeno), ale je to vyráběný "původním způsobem" viz info v odkaze - je to mňamka.
    Ale teda kupoval jsem společně s remy martin vsop v nějaký akcičce za 1300. Za tuhle cenu už bych asi vyybral něco jinýho.
    Nebo Courvoisier VSOP taky moc fajn
    COURVOISIER V.S.O.P. 0,7L | e-shop La-Vin.cz
    https://www.la-vin.cz/courvoisier-v.s.o.p.-0-7l:p:2113
    klasika co neurazí.. zase poměr cena/výkon víc než dobrej

STEPNI_VLK: co jsem ochutnal různý brandy de cherez, tak i v tý nižší cenový kategorii, jak uvádíš, to vždycky mělo takovej příjemnej španělskej temperament. kořeněně ovocný chuti

DJFRACTAL: dvacítka už neurazí:)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Já si pro změnu nedávno párkrát přihnul z lahve Carlos I. a tahle brandy mne bavila víc než dost. Navíc za tu cenu! Máte-li rádi whisky, která zraje v sudech po sherry, tak určitě vyzkoušejte.

Carlos I 1L 38% Brandy de Jerez - Brandy | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/carlos-i-1l-38-brandy-de-jerez-ean8171-skup2Zn1ak25.php
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Tedka srkam Torres 10, spise zklamani
    VDB
    VDB --- ---
    Řeku v americkém Kentucky zamořila whiskey. Při požáru palírny přišlo nazmar devět milionů litrů — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...em-kentucky-zamorila-whiskey-pri-pozaru-palirny-prislo-nazmar-devet
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Lokám Islay Mist, tentokrát ne Deluxe verzi ale original peated blend. Tak strašně pitelnou blendku pod 30€ 0.7l jsem už dlouho nevyprázdňoval. Jede to jak ovocný džus. Ta vyváženost mi prostě sedne jak hrnec na dupu. Jediné negativum je, že tohle mi pravděpodobně, pomalu ale jistě odemyká dveře do alkoholismu. Teď to rubu na kuřecí s třtinovým sirupem a sojovkou :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Navíc když zatlačil nejsilnější hráč na trhu, že ano, jenž vlastní mimo jiné i producenta historicky první prémiové tequily Don Julio.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: To asi muselo prijit, sudu po rumu, portskym a dalsich doposud pouzivanych spiritusech neni nekonecny mnozstvi, a situace se asi stala kritickou, no (hlavne stran ceny).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    New Scotch rules aim to add ‘flexibility’ | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/26098/new-scotch-rules-aim-to-add-flexibility/

In practice, the new rules mean that distillers can now mature Scotch whisky in a much wider variety of casks, including those previously used to age agave spirits (including Tequila and mezcal), Calvados, barrel-aged cachaça, shochu and baijiu, as well as some other fruit spirits.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam