• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    EARL: ja urcite na oba dny:)
    EARL
    EARL --- ---
    Na whisky life prague se nekdo z panstva chysta?
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Nějaké nové poznatky z nižší cenové:

Scarabus Single malt: v téhle kategorii asfaltokouřovek zatím nejlepší co jsem pil, šlape na paty Bowmore a Caol Ila, které jsou o čtvrtinu drahší

Stará Myslivecká Bourbon Cask žitná: velké překvapení, vždycky jsem měl slabost pro myslivce, tohle mi prostě chutná, baví mě to, nemá se za co stydět, nechápu jak to může být tak levné

Carlow Counting Days whiskey: jakýsik marketingový pamls, nebo spíše paskvil, na samostatné pití to není, lehká whisky irského ražení s prapodivným zakončením. Zjistil jsem, že ale exceluje v drincích, což s whisky moc nedělám. Nevěděl jsem co s tím, tak to šlo do zázvorového piva s citronem a trochou sladkého jablečného sirupu.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ANONYM_CZ: Které konkrétně, mohu-li se ptát? Ať vím, jak zdatnou mám(e) konkurenci. ;)

Mimochodem, ono je to těžké naplánovat to tak, aby zrovna nic nebylo. V brněnském Whisky shopu mají nějakou akci prakticky každý pátek a i jinde po republice se furt něco děje.
    ANONYM_CZ
    ANONYM_CZ --- ---
    STEPNI_VLK: pohnuta doba je jedna vec, horsi je, ze uz jsou ten vecer 2 jine akce, kam bych mel jit :-x
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak po dlouhé době opět nějaká ta degustace také u nás... Sice mám tak trochu strach z toho, že v té dnešní pohnuté době skoro nikdo nepřijde, ale co už. Aspoň budu mít zase pěkných pár nových lahví na baru. Za posledních pár měsíců jsem jich dolil víc než dost. ;)

Palírna Glenrothes byla založena na konci 19. století a od roku 1923 je jedním ze základních stavebních kamenů blendu Cutty Sark, jenž byl vytvářen specificky pro americký trh. Proslavila se rovněž coby palírna, jež svá plnění velmi dlouhou dobu vydávala nikoli s označením věku, nýbrž formou tzv. vintage systému, tj. s uvedením roku destilace a lahvování. V rámci degustace budete mít možnost srovnat si jak starší vintage plnění s tím novým s uvedením věku, tak nezávislé plnění s tím oficiálním:
    • Glenrothes 12yo 40% (WB118320)
    • Glenrothes 2004/2017 43% (WB101786)
    • Glenrothes Ancestors' Reserve 25yo 43% (WB91154)
    • Glenrothes 1997/2020 23yo Signatory Vintage 43% (WB162501)

Akce se uskuteční tento pátek 16. září v 19:00 v Angels' Share. Cena za degustaci je 790 Kč, tradičně i včetně malého občerstvení. Těším se na vás.

Degustace Glenrothes
    https://www.facebook.com/events/1107273566834391/
    EARL
    EARL --- ---
    SAMOUT: ja mam na ten vecer slibenou navstevu v nejmensim whisky baru ve vidni:-)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Jdete nekdo se mnou?
    Oheň a Kouř 7.9.2022 - E-whisky.cz
    https://www.e-whisky.cz/ohen-a-kour-7-9-2022/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Tak to já na takový pocit z vysoka kašlu, pokud mi ta whisky (brutálně) chutná. Anebo snad Lagavulin 16yo či Caol Ila 12yo také nepiješ, protože jsou ředěně na 43%, barvené a filtrované za studena? :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Nic proti Bneromach, vyborna palirna, ale pokud ma whisky min jak 46%, tak mam pocit, ze me sidej :-).
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Tak asi mame definitivne jiny chute, mne ten batch 6 chutna :-).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mimochodem, kdyby jste se čirou náhodou někdo chtěl zásobit starým dobrým designem, tak Maneo má stále šarži z roku 2019 za mrzkých 995 Kč. To je za mě koupě měsíce.

Benromach 10y 0.7L 43% box - whisky Skotsko | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/benromach-10y-0-7l-43-box-ean5299-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php

Dios má nyní aktuálně k dispozici rovněž starší lahvování, dokonce z roku 2016 (máme ho tu na prodejně), ovšem za něj už zaplatíte o cca 300 Kč víc.

Benromach 10 years old single malt Speyside whisky 40% vol. 0.70 l - Benromach | Dios Vinotéka,víno
    https://vinoteka.dios.cz/benromach-10-years-old-single-malt-speyside-whisky-40-vol-0-70-l-eanW0006240-skup11Zn1ak3Zn1ak2Zn1ak20.php
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MATEJICEKKK: Jo, tak ty sudovky od Benromach jsou pecka obecně. Ostatně viz Ralfyho nedávná recenze 2012 Batch 1. Já teď na bar otevřel po delší době Benromach 10yo v tom novém, hnusném designu a naštěstí aspoň ten obsah zůstal stále stejně dobrý. A za týden jsem "vylil" půl lahve. :) Hlavně tedy díky old fashioned koktejlům, protože za mě je tenhle koktejl na Benromach 10yo naprosto famózní!
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    STEPNI_VLK: Jojo. Mne po pridani kapky vody a chvili odpocinku prijde moc dobra. S kamaradem jsme se schodli na docela vyraznych merunkach. Ale koukal jsem na recenze ze to ma hodne lidi docela bud jo nebo vubec ne. Degustoval jsem ji na jare dohromady s Loch lomond 12 a myslim 18. A me z nich bavil nejvic ten Inchmurrin. Ovsem cele degustace byl vitez Benromach 12 2009 CS batch 2. Jinak docela prijemne prekvapeni byla Mac-Talla Mara CS. V chuti dost mlada, ale velmi pitelna, za dobrou cenu s peknou voltazi. Mnam
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MATEJICEKKK: Měl jsem možnost relativně nedávno přechutnat nová plnění Loch Lomond 12yo, Inchmurrin 12yo a Inchmoan 12yo (přesněji řečeno jsem vedl firemní degustaci pro obchodní zástupce) a suverénně o parník u mě vede poslední jmenovaná. A nejen proto, že je nakouřená. Velmi mi totiž evokovala Talisker. Tuhle budu u nás v Angels' Share prodávat moc rád. Navíc je za relativně směšný peníz. Loch Lomond 12yo také nebyla špatná, zatímco Inchmurrin 12 mě z těch 3 bavila zdaleka nejméně. Ale klasika, 100 lidí, 100 chutí. ;)
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Co rikate na Inchmurrin 12?? Mne mizi snad nejrychleji z baru..a to ma slusnou konkurenci.:))
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Co se Kilkerran Heavily Peated týče, tak jsem ochutnal doposud dvě šarže (1 a 4) a ani jedna mi nechutnala ani za mák. Obzvláště 4 byla dokonale hnusná. :)

A co se těch lahví týče, které nikdy nebudeš mít doma. Tak můžeš je mít, že ano, akorát za ně prostě dáš velmi pravděpodobně balík. Co se dá dělat. Je to jen a pouze jednak o tom, jestli ty peníze za to jsi ochotný dát, jednak o tom, jestli ti to za ty prachy přijde jako dobrá koupě. Nic víc, nic míň.

Moje psychologická hranice je už roky nastavena na plus mínus 300 eur za flašku, tedy zhruba kolem 7,5 tisíc korun. A přiblížil jsem se k ní až doposud pouze dvakrát. V obou případech zatím ještě nevím, jestli to stálo za to. ;)

A abych nebyl tajemný jak onen pověstný hrad v Karpatech, tak první byla před pár lety tahle 13letá Bowmore z roku 1995 (prodávaná pouze v palírně) a druhá před pár dny tahle 32letá Benrinnes z roku 1988. Obě dvě na WB s hodnocením těsně kolem 90 bodů.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Tak jsem si vyzvedl tu Kilkerran Heavily Peated. Ted jsem si nalil slzu, zatim moc nevim, co si o ni mam myslet, ale 57,4% asi potrebuje vic casu na vydychnuti. Rozhodne neni spatna, ale chce to cas.

Kdyz uz jsem byl ve whiskerii, tak jsem ochutnal 3 skvely, az famozni whisky, ktery se uz nikde nedaj koupit (nebo za nesmysl) - Hazelburn 15yo ollo rosso, Springbank 18yo, GlenAllachie 15yo virgin scottish oak. Na jednu stranu je clovek rad, ze ma ve sklenici neco tak famozniho, na druhou stranu ho dere, ze doma to nikdy mit nebude...
    EARL
    EARL --- ---
    NOIZER: hele, minulej patek mi pani z rezervaci hlasila, ze vsichni zaplatili a misto nemaj. Ja spim v Krumlove:-)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    EARL: kdyz pambu da a jeste budou mit narychlo misto, tak se tam uvidime:)
    EARL
    EARL --- ---
    SAMOUT: ja sem tenhle tejden marnej a setrim jatra na vikend na Svachovce:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam