NOIZER: Hele, já bych v tomhle zase až tak striktní nebyl. Slyšel jsem názor od jednoho z lidí z whisky průmyslu (už teď nevím, kdo to byl), že zatímco dříve bylo více těch peckoidních (a to i mezi jednotlivými sudy, tj. z kategorie
single cask), ale na druhou stranu i víc sračkoidních, podprůměrných whisky, tak dnes je ta kvalita sice vyrovnanější, ale už zase nejsou tak často k nalezení ty pecky.
Já sám jsem si nedávno vedle sebe nalil 2 Laphroaig 10yo mezi kterými bylo tak 10-15 let a musím říct, že mi vlastně chutnaly obě. Ta starší byla taková jemnější, zatímco ta novější byla více kořenitější s nějakou tou lékořicí řekněme. Řekl bych, že u té novější byl o něco více znát vliv dřeva.
Ale další důležitá věc, která v tom hraje obrovskou roli, jsou rozdíly mezi šaržemi, na které právě tak často poukazuje Ralfy - ačkoli sám v těch recenzích šarže neuvádí, čímž si vlastně sám sere do huby, a i to je jeden z důvodů, proč už na ty jeho reviews peču (dokonce jsem mu to i tak před rokem psal, ovšem změna veškerá žádná). Ale zpět k věci. Vždycky jsem si myslel, že se výrobci opravdu snaží ty šarže vyladit tak, aby se zas až tak moc nelišily. Jasně, vždycky mezi nimi budou rozdíly, protože nikdy nemáš k dispozici úplně ty samé sudy s úplně tím samým destilátem.
Jenže když jsem ještě pracoval v Angels' Share, tak jsem si do jedné z degustací na téma Glen Scotia hodil moji oblíbenou 15yo. A tak velké zklamání jsem dlouho předtím nezažil. Ačkoli mezi těmi šaržemi nebyl ani rok, tak ta starší, kterou mám doma, byla doslova koncertem zajímavých vůní a chutí, zatímco ta pro degustaci sice nebyla úplně špatná, ale jak ve vůni, tak v chutí relativně průměrná a (pro mě) nezajímavá. A troufám si tvrdit, že kdyby mi tyhle dvě šarže někdo nalil naslepo, tak ani nebudu tipovat, že se jedná o to samé lahvování whisky, jen jinou šarži. Tak byly rozdílné. Tehdy jsem si naplno uvědomil, jak propastné rozdíly mezi těmi šaržemi "stejné" whisky opravdu mohou být.
Suma sumárum, může se ti stát, že máš skvělou šarži starého lahvování whisky ve srovnání s průměrnou šarží novějšího lahvování. Ale... může to být klidně i naopak. Rozdíly tam každopádně budou vždy, protože ta výroba se prostě pořád mění, třebaže výrobci samozřejmě tvrdí, že je všechno furt stejné. Což je pochopitelně pičovina jak dělo. ;)