• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    MATEJICEKKK: Nevim, jestli nejlepsi, ale vyborny a levny

    Šedý pes | Skotský klub, skotské pivo
    https://www.greydog.cz/cs
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Trochu ot, ale nemate tip kde v Praze dostanu nejlepsi Guinness?
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    KURVADRAT: vypít :)
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    Kdyz se tu resi 'starsi' alkoholy. Mam doma nejake lahve z pozustalosti po advokatovi, odhadem tak z 80'-90'. Vetsinou brandy, konaky, whisky. Zadne limitky nebo tak neco, sem tam XO, sem tam single malt, ale z tehdejsiho pohledu a moznosti to byl lepsi alkohol. Namatkou co si vzpomenu konkretne Courvoasier VSOP, Hennessy, Grand Empereur Napoleon, Larsen Napoleon, Old Smuggler. Ma cenu si to nejak setrit nebo to muzu s klidnym svedomim pit? Jde mi o to, jestli je to pro nekoho dneska zajimave, treba prave pro srovnani s aktualni produkci.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    25 global whisky distilleries to watch in 2024 - Whisky Magazine
    https://whiskymag.com/articles/25-global-whisky-distilleries-to-watch-in-2024/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Já dělal kdysi ve Whiskáči slepou srovnávačku Glenfiddich Over 8yo ze 70. let a nové 12yo po tom posledním redesignu (takže rozdíl v produkci odhadem kolem 40 let minimálně). A co si tak pamatuju, tak to bylo tak 50:50 ať už co se trefy týče, nebo co se týče preferencí toho, která je lepší. Prostě klasicky: sto lidí, sto chutí. Mně třebas ta stará bavila fest. A to do té míry, že jsem si nedávno pořídil další. Ta moderní mi naopak - ve srovnání s tím starým lahvováním - přišla relativně nevýrazná, plochá a nezajímavá.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    NOIZER: Nejnovější šarže Glenfiddich 12y je opravdu o dost jiná, hrušky šly hodně do pozadí (což byl GF signature), dopředu naopak jablka a celkově je destilát plnější. GF12y jsme dostali jako kalibrační whisky když jsme byli v komisi Pálenky roku a jaké pro nás bylo překvapení, že je to GF12y, hádali jsme Glenlivet apod. a to ho máme všichni napitý!
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    souhlas.. Ted delali kluci srovnavacku new vs old v liberci (vzorky v paru byly naslepo) a kupodivu u Glenfiddichu 12 vyhral ten novejsi:)

    napsali k tomu: "Velký překvapení pak byl současný Glenfiddich 12y. Byl skvělej a něco se muselo hodně změnit proti lahvím z předchozích let a dokonce porazil i 90´s lahev se 43%"

    cely post ve whisky cz/sk skupine na FB: https://www.facebook.com/groups/760003438262878/permalink/1465328067730408/

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Hele, já bych v tomhle zase až tak striktní nebyl. Slyšel jsem názor od jednoho z lidí z whisky průmyslu (už teď nevím, kdo to byl), že zatímco dříve bylo více těch peckoidních (a to i mezi jednotlivými sudy, tj. z kategorie single cask), ale na druhou stranu i víc sračkoidních, podprůměrných whisky, tak dnes je ta kvalita sice vyrovnanější, ale už zase nejsou tak často k nalezení ty pecky.

    Já sám jsem si nedávno vedle sebe nalil 2 Laphroaig 10yo mezi kterými bylo tak 10-15 let a musím říct, že mi vlastně chutnaly obě. Ta starší byla taková jemnější, zatímco ta novější byla více kořenitější s nějakou tou lékořicí řekněme. Řekl bych, že u té novější byl o něco více znát vliv dřeva.

    Ale další důležitá věc, která v tom hraje obrovskou roli, jsou rozdíly mezi šaržemi, na které právě tak často poukazuje Ralfy - ačkoli sám v těch recenzích šarže neuvádí, čímž si vlastně sám sere do huby, a i to je jeden z důvodů, proč už na ty jeho reviews peču (dokonce jsem mu to i tak před rokem psal, ovšem změna veškerá žádná). Ale zpět k věci. Vždycky jsem si myslel, že se výrobci opravdu snaží ty šarže vyladit tak, aby se zas až tak moc nelišily. Jasně, vždycky mezi nimi budou rozdíly, protože nikdy nemáš k dispozici úplně ty samé sudy s úplně tím samým destilátem.

    Jenže když jsem ještě pracoval v Angels' Share, tak jsem si do jedné z degustací na téma Glen Scotia hodil moji oblíbenou 15yo. A tak velké zklamání jsem dlouho předtím nezažil. Ačkoli mezi těmi šaržemi nebyl ani rok, tak ta starší, kterou mám doma, byla doslova koncertem zajímavých vůní a chutí, zatímco ta pro degustaci sice nebyla úplně špatná, ale jak ve vůni, tak v chutí relativně průměrná a (pro mě) nezajímavá. A troufám si tvrdit, že kdyby mi tyhle dvě šarže někdo nalil naslepo, tak ani nebudu tipovat, že se jedná o to samé lahvování whisky, jen jinou šarži. Tak byly rozdílné. Tehdy jsem si naplno uvědomil, jak propastné rozdíly mezi těmi šaržemi "stejné" whisky opravdu mohou být.

    Suma sumárum, může se ti stát, že máš skvělou šarži starého lahvování whisky ve srovnání s průměrnou šarží novějšího lahvování. Ale... může to být klidně i naopak. Rozdíly tam každopádně budou vždy, protože ta výroba se prostě pořád mění, třebaže výrobci samozřejmě tvrdí, že je všechno furt stejné. Což je pochopitelně pičovina jak dělo. ;)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: mam to dost podobne... na Ralfym jsem "vyrostl", naucil jsem se od nej hodne! ale posledni dobou na nej skoro nekoukam presne ze stejnych duvodu jako ty:) mrzi me to, ale jo, proste rant na stejny veci dokola.. kdyz to clovek slysi poprve, je to zajimavej uhel pohledu, kterej neni zase tak castej... kdyz to slysis potricaty, tak proste vypnes video no:)

    na druhou stranu cim dal vic chapu, odkud ten jeho rant prameni... mel jsem za ty roky moznost ochutnat par starsich (drive lahvovanych - par lahvi ze 70-90. let, ale i post-2000s) whisky a srovnat si to s aktualni produkci a proste ve valny vetsine pripadu mi ty starsi chutnaj vic. Mam pocit, ze byly plnejsi, komplexnejsi, ovocnejsi.. nedokazu rict, jestli je to tim, ze vic piju whisky az tak poslednich 8 let treba a tudiz jsem zvyklej na ten "moderni" chutovej profil a ten starsi ma vic wow efekt na me, protoze je to jiny.. nebo jestli to proste bylo objektivne lepsi... a to i pres to, ze ti v podcastech a rozhovorech vsichni dnesni distillers tvrdi, ze whisky se nikdy nevyrabela tak dobre/poctive jako dneska... tvl to je mozny, ale proste neni drevo!:D
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: Některé batche 18y byly taky boží. Teď mám otevřenou 21y plněnou 2021 a ten hořkej ocas mě tam fakt pěkně s...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a o příchodu nové Arran 14yo v době dohledné jsem také slyšel, byť tedy ne od Ralfyho. Akorát už nevím, kde to bylo...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mě docela překvapuje, že ani v německé aukci se ta Arran 14yo příliš neobjevuje - spíše vzácně. A jinak tedy musím souhlasit, že je to zatím o parník nejlepší lahvování, které jsem od téhle palírny ochutnal.

    Mimochodem, Ralfyho už jsem neviděl tak dobře půl roku, ne-li víc. Začal mě srát do té míry, že nějak nemám potřebu vyhledávat ty jeho samohoničské kecy, přičemž navíc v 80 % případů mele furt to samé dokola. ;)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: hmmmm! jo, kdyby byla stejne dobra... :) nastesti mam dve lahve ty stary jeste ulity:D

    jinak btw. o vikendu jsem otevrel poprve laphroaig 10y CS batch 006 a musim rict, ze je to fakt dobry!:) dali jsme si srovnavacku batch 006/011/016 a ta nejstarsi z toho vysla nejlip:) ale zrovna tyhle batche jsou vsechny skvely, jen kazda jinak..
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Ve vcerejsim videu o Arran 10yo se Ralfy mezi reci zminil, ze by snad mela byt nova 14yo. To by byla pecka, pokud by byla stejne dobra jako ta minula (na druhou stranu, maloktera whisky si drzi tak konzistentni kvalitu, jako Arran 10yo).
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Mimochodem, proporce sudů se liší i batch od batche (tak jak dnes, kdy se používají různé varianty sherry), takže níže uvená čísla bych nebral jako pravidlo.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: Hezký, ale to co píšeš je přesně to co jsem přeci psal níže :) NASky tu vůbec neřešíme, natož FI stáčení. Jediné, co se mi nezdá, je skladba pro 18y - 40/60 a dost vysoký podíl bourbon sudů. To je zajímavá informace a zkusím se na to pak schválně zeptat.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    M4Y4: Že se ti to nezdá, to je věc jedna, skutečnost pak věc druhá. ;) Dal jsem si tu práci a budu tu citovat Malt Whisky Yearbook... a fakt si nemyslím, že by si to Ingvar vycucal z prstu:

    "There are also two travel retail exclusives. The first, released in 2008, is Darach Ur ("New Oak") with no age statement and in autumn of 2010, Cruach-Mhòna ("Peat Stack") was released. The latter is a peatier version of Toiteach and bottled at 50% as it is made up from young (5-7 years old), heavily peated Bunnahabhain matured in ex bourbon and refill casks along with 20-21 years olf matured in ex sherry butts." Malt Whisky Yearbook 2011

    "The core range consists of 12, 18 and 25 years old. A mix of bourbon and sherry casks are used - for the 12 year old it is 25% ex sherry and 75% ex bourbon, for the 18 year old the ratio is 40/60 and for the 25 year old 10/90." Malt Whisky Yearbook 2013-2015

    "... and the new Eirigh Na Greine. The latter replaces Darach Ur and is a vatting of whisky from bourbon and sherry casks, as well as red wine casks from France and Italy." Malt Whisky Yearbook 2015

    "A new addition to the range, launched in autumn 2014, was Ceobanach, also peated. The difference between the two is that while Toiteach is a blend of younger, peated and some older, unpeated whisky, Ceobanach is 100% peated Bunnahabhain, aged for a minimum of 10 years in bourbon casks." Malt Whisky Yearbook 2016

    "For Feis Ile 2017, there were two releases, the peated Moine 13 years old with a finish in port pipes and a 1997 bourbon matured with a finish in virgin American oak." Malt Whisky Yearbook 2018

    "The two peated expressions, Toiteach and Ceobanach have been replaced with Toiteach a Dha (meaning Smoky Two in Gaelic), without age statement and matured in both bourbon and sherry casks." Malt Whisky Yearbook 2019

    Tolik z mé strany k tomu, že palírna Bunnahabhain nepoužívá/nepoužívala ke staření ex-bourbon sudy, a to ani historicky...
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: Ty burbon sudy se mi nezdají ani moc historicky, stará Bunna 12 ze 70s/80s/90s je sherry whisky. Když to pod sebou měli Burn Steward, tak tam skutečně došlo k osekávání nákladů (malý budget na nákup nových sudů, takže se začali kupovat i bourbonové), ale 18 byla pořád sherry Bunna. Já to mám dost propitý a bourbony byly čitelný pouze u 12y. Tím ale nechci říct, že to je nemožný, zkusím zjistit od lidí z palírny. Historie Bunny totiž není moc transparentní a měli obrovskej bordel v sudech, kdy prakticky nikdo nevěděl, co za sud jim tam vlastně leží, pouze znali jejich čísla.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    M4Y4: Myslím, že v Malt Whisky Yearbook, stejně jako k té informaci stran 12yo. Ale jestli je to až poslední 2-3 roky, tak to je poměrně dost čerstvá změna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam