• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOIZER: Mne prave aktualni 10yo nebo quarter cask moc nechutnaj. Nejlepsi byla ta Highgrow nize, pak 25yo od Signatory, Lore je taky fajn (ausgerechnet kdyz jsem ji pil po ty nanicovaty 18yo). Musim se nekde dostat k ochutnavce soucasnych batchu (16 a 17) 10yo CS, dlouho jsem ji nemel.

P.S.: mel jste nekdo Kilchoman 13yo ze sudu po calvados? Jako 2600 kc jeste jde, ale sudem po ovocnym destilatu si nejsem uplne jist.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    a jo, souhlas, Lore je skvelej!
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: v aukci sezenes za stejny prachy stary plneni a to je dobry:) stejne tak stoji za hrich i 25y (aspon ty v sudovy sile), ted mam zrovna otevreny staceni 2022 a je moc dobry:) i nektery cairdeas edice jsou dobry..

vseobecne bych rekl, ze starsi plneni jsou lepsi, to je asi jako skoro vsude (cest vyjimkam jako Loch Lomond:) i kdyz uznavam, ze treba klasicka 10y mi jede i ta aktualni a to je basic flaska.. delali jsme si srovnani starejch vs novejch 10y a quarter casku (plneni cca 2001 vs 2022) a byly jiny, ale ty novejsi me vlastne vubec neurazely... narozdil treba od Ardbegu, kde jsem po tom srovnani se starejma uz odmitl kupovat novy lahve:D
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Za mě je Lore pecka, které se jen tak něco nevyrovná. Tedy minimálně ty první šarže. Ta kombinace několika různých typů sudů a mladé (9-11 let) vs staré (23 let, jestli si dobře pamatuju) whisky tu funguje vážně skvěle.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Varovani pro spotrebitele - Laphroaig 18 je totalni scam. Stoji pres 6k, pritom je to plocha, v chuti i vuni nevyrazna whisky bez spetky charakteru. Laphroaig asi fakt jen od nezavislych plnicu (dobre Lore a 10yo CS jsou taky fajn, ale zbytek je prinejlepsim nic moc).
    KELDA
    KELDA --- ---
    Navštěva U Pacošů v Malenovicích kde nám nabídli klasiku Lagavulin (pro mne skvělé) a jednu specialitu z r. 1996. Neznám chuť, ale na aukcích jsem viděl. Jen jsem neochutnal bo auto ... Už se na ni těším až navštívím bez auta

NOIZER
    NOIZER --- ---
    Jo, highgrove se objevuje v aukcich, vidam to celkem casto
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Ach tak, to jsem úplně nepobral. Já znám ta plnění Highrove z aukce, kde se relativně pravidelně objevují. Takže bys mohl některé z nich zkusit. Třeba bude podobně dobré, ačkoli ne přímo pro královský dvůr. ;)
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    SAMOUT: Asi nechápu, co myslíš tou narážkou na Speymalt. Speymalt je značka nezávislé stáčrny Gordon & MacPhail pod kterým se vydává Macallan.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Mmt, ta Laphroaig je zcela soucasna, zadnej historickej artefakt. To je podstata myho sdeleni, ze porovnavas nesmysl za nesmysl s neprodejnym plnenim, ktery se dodava jen VIP. Jinak receno - my to umime, ale mrdame na vas. A nevydrazis to, tohle je soukromy plneni kralovskyho dvora 🙂. Jak se nam dostalo do pracek cert vi, ale proste se to stalo 🤷‍♂️🙂.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: To bys takhle ale mohl pod krkem chytat kde koho. ;) Prostě jiná doba, jiná produkce. Třeba se teď s nějakým tím propadem chytnou za nos a začnou to dělat zase trochu jinak. Nebo budou nuceni. To je fuk. Fajn je, že tyhle zázračné lahve můžeš dnes pořád úplně v klidu vydražit v různých aukcích. Pravda, mnohdy za poněkud nekřesťanský peníz. Ale pokud víš, že to kurva stojí za to, tak za to beztak dáš takřka cokoli. Nebo se pletu? :) A to nemluvě o tom, že i v těch aukcích ty ceny pomalu klesají z toho absurdního vrcholu, kam se vyšroubovaly tak před cca rokem, možná půl rokem. Alespoň tedy u těch lahví, které relativně pravidelně sleduju...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Kamos, whisky maniac a sefkuchar, kterej zna spoustu lidi, ktery jsou schopny sehnat nemozny, prinesl ku prulezitosti jeho narozenin tri lahve. Zleva Macallan od Signazory, hype poslednich tydnu. Jo, je to moc dobra sherry bomb. Ardbeg Spirit of Scotland 9yo z roku 1996 (takle dobrej neni dneska uz snad ani Traigh Bhan) kdy to jeste vlastnil Speymalt, vpravo Highgrove, coz je Laphroaig 12yo 46% dodavany princi / krali Charlesovi. Mam tisic chuti vzit tuhle flasku a bezny 10yo, odletet na Islay, chytnout pod krkem sefa palirny, a zarvat na nej "podivej co prodavate (10yo) a co taky umite vyrobit (Highgrove). Takle mi snad necgutnala ani 25yo od Signatory. Nejlepsi Laphroaig ever. Bohuzel neprodejny, plebs si musi vystagit s predrazenym shitem. Kde k tomu kamosuv sef (dar od nej ke zminenym narozeninam) prusel cert vi (ale vlastni fond na investicni lahve, tak asi zna v UK kde koho).

SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Poprve jsem ochutnal whisky vyrobenou pred mym narozenim, jako extremni lahoda. Cely tasting notes nemam, jen jsem si liznul z kamosova panaku, ale rozhodne na ni do veze jeste pujdem. Naprosto skvostna zalezitost, ten litr ua velkyho panacu je vlastne furt levnej.

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    M4Y4: No, nápodobně s těmi sympatiemi. Já se vlastně u všech těch nových palíren těším na první 8-12yo whisky. Tam se teprve ukáže jejich potenciál - pokud se toho vůbec všechny dožijí. Jinak teda upřímně, ono je toho dnes tolik (a to včetně obrovského nárůstu plnění ve srovnání se situací před 25-30 lety), že bych do konce života pomalu nezvládl pořádně prozkoumat ani všechny skotské palírny před tím posledním whisky boomem, natožpak po něm, přesněji řečeno v rámci něj.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: Ona je potíž srovnávat 3, 5, 7, 8 inaguračky obecně. Je mi sympatické, kdy to palírna pustí ven až když je to opravdu "ready" jako např. Daftmill, Ardnamurchan, Hearach (je z těch starších). Já jsem u Torabhaigu v Peat Elite clubu od začátku, právě díky inaguračce a dělají velmi zajímavé věci (single casky pro členy klubu jsou navíc fantasticky zdokumentované) a fakt se těším na jejich první 10y.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    M4Y4: Jo, přesně, mám na mysli inauguračku. Nicméně je fakt, že jsem ji měl jen jednou, takže nechci činit ukvapené a předčasné závěry. Tedy tak, jako se snažím u všech whisek, se kterými jsem měl tu čest toliko 1x.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: První Torabhaig - myslíš inaguračku? Ta mě učarovala, pro mě to byl pre-Glenmo Ardbeg.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Ono to tentokrat bylo prvoochutnavka i pro poradatele, proste se nakoupily lahve od novych paliren s tim, ze to nejak dopadne*. Jinak vicemene souhlasim, neni kazdej den posviceni. Hearach zkus, fakt dobry.

*Soouromy degustace, ktery porada kamos v mistni hospudce, on ma potrebu sdilet svou vasen pro whisky s ostatnima, takze se jednou za mesic sejdem. Majiteli hospy se odvadi desatek jako korkovny, plus se taky ucastni.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Od Lochlea jsem měl 3 vzorky, páč s ní "magoří" whisky kámoš, ale za mě nic moc. Raasay byla rozhodně lepší. Od Torabhaig jsem chutnal tu jedničku a teda dost zklamání. Glasgow 1770 a Hearach jsem zatím neměl.

Nicméně všechno jsou to furt děsně mladé whisky. Já vím, to byly svého času i whisky od palírny Kilchoman a přesto byly kulervoucí (doma mám otevřenou Loch Gorm 5yo 2015 a je skvělá). Jenže od té doby jsem od žádné mladé palírny nic až tak dobrého nepil. Ani to plnění Lagg mě nijak extra nenadchlo…
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Jeste je ostrov Raasay. Vic koure ve vuni, trochu silnejsi chut. Kamos tvrdi, ze Hearach by pil dopoledne, Raasay vecer, neco na tom bude. Mame tu degustaci mladych paliren, tyhle dve zaujaly nejvic, byt kazda mela neco do sebe.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam