• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Zajimavy prorovnani 😀. Za me pokud zakladni kour, tak rozhodne zvazit 10yo Port Charlotte nebo Ledaig, pripadne Sanaig od Kilchomanu. Ale jinak rozhodne souhlas, at si kazdy da co je mu libo.

Mne je treba libo pit Ledaig 14yo od Cadenhead. Prvni panak z lahve v lete byl takovy slabsi v chuti (coz bylo trochu zklamani, protoze voni skvele), nicmene po par mesicich od nacnuti se rozvinula velmi hezky. Na WB ma jen 85.3, davam o bod az bod a pul vic.

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/270498

Minule vydani bylo jeste o chlup lepsi, ale uz mozna horsi na neaukcni shaneni.
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/211876
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ERVIN: Já si při tomhle "dilematu" nemůžu nevzpomenout na pana Svobodu, který už je nějaký ten rok na pravdě boží (budiž mu země lehká), toho času majitele obchodu https://www.skotska-whisky.cz/ Ten mi kdysi, když jsme se o tomhle bavili, říkal, že dle poetického přirovnání členů jejich whisky klubu "Ardbeg byl takovej ten rázovitý zemědělec v zablácených holínkách, který chytá ty zmije na tom rašeliništi s tou prosolenou vodou, a je to takový zemitý typ. Laphroaig byl takovej rváč, ne příliš čistej, nemytej, kterej přijde do hospody, nemá ty zuby, ty zuby má už takový vymlácený, a dá vám pěst k puse a říká něco jako 'cítíš, smrdí krchovem, dáme si to na férovku'. A Lagavulin byl taky takovej ten zákeřný parchant, který vám chce taky ublížit, nicméně je to elegantní, uhlazený, doktor v bílém plášti, který svírá tu injekci za svými zády." A vím to takhle doslova proto, že jsem si to tehdy, když jsme spolu řešili nějaký můj tehdejší nákup po telefonu, s jeho dovolením nahrál.

Jinak souhlasím s NAGASAWA v tom, ať si každý pije, co mu chutná, dobarvování nedobarvování, filtrace nefiltrace. Navíc je to 40% vs 46%, což může u spousty lidí hrát mnohem větší roli než filtrace či dobarvování. Ale jak už jsem tu psal, Ardbeg šel s kvalitou Ten v posledních letech hrozně dolů: [STEPNI_VLK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.]. A dokonce i ten Ralfy, když jsem ho ještě sledoval, začal od určité doby tvrdit něco obdobného s tím, že se výrazně zvýšila nevyrovnanost kvality šarží. A to byl předtím zapřisáhlý fanoušek Ardbeg Ten.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    ERVIN: Já bych osobně řekl, že Laphroaig je určitě pitelnější, Ardbeg má takový medicinální nádech co vadí asi tak půlce lidí, se kterými jsem se o tomhle bavil.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ERVIN: Dej si to, co ti chutná. Každej máme osobní preference někde jinde. Laphroaig 10y je každopádně coby whisky s voltáží 40% filtrovaná za studena a jak se můžeš dočíst na etiketě - mit farben, tj. dobarvena karamelem, což ale není nic proti pravidlům. Dochucovaná není - to je nesmysl. Nejí to gin. Ardbeg dobarvený a za studena filtrovaný není a sednout nemusí naopak tobě. Mně osobně sedí chuťově víc Laphroaig než Ardbeg. Mně tu v auditku před lety místní kolegové doporučili Laphro v sudové síle CS a to už je úplně jiná liga než core range 10y.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Ahoj. Teď jsem s někym popíjel a ten dotyčnej mi absolutně zflusal Laphroaig (myslim, že 10y) že prej to je dobarvovaná a dochucovaná sračka, a že ať piju jedině Ardbeg. Byl to takovej frajer z dvojice týpků, který jsou ultramegasnobi, tak ho beru s rezervou. Mohlo by na tom bejt něco pravdy nebo je to tlučhuba?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Btw pokud byste si chtěli vyzkoušet i jinej vanoční kalendář, než ten od Alkohol.cz, tak podobnou službu provozuje i tuhle chlapík z Bratislavy z Izzi Pubu s tím, že v pohodě posílá i do Čech. Rozdíl je ten, že je to celé na domluvě přes email a posílá 0,03 Samozřejmě to celé kombinuje následně s videem. Určitě už to znáte, ale filtr mlčí.

https://www.youtube.com/@theizzipub6380

The Izzi Pub | Bratislava
    https://www.facebook.com/IzziPub
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Jo, ten slivovitz finish Gold Cock byl/je strašný. Dostal jsem to jen ochutnat od jiného člověka na Whisky festivalu v Malé Morávce a byla to vážně hrůza. :) I bez finiše jsem měl problém s prvními Gold Cock lahvemi, poněvadž jsem v každé druhé nekouřové cítil slivovici. Nicméně tady je to teda jak z praku...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Ja tam letos nechal vstupny na jeden den + 80 dramu (2400czk)
    EARL
    EARL --- ---
    RUTHLESS: za dramy sem tam za dva dny nechal dvojku (plus masterclasses a ze sem si letos kupoval ty nejdrazsi...). Zhruba podobne i loni.

A koukam, ze kdyz sem si loni vyrazil do drazdan, tak sem tam nechal sestku za odpoledne (ale teda privez sem si dve lahve a navic i nejaky vzorky domu)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOIZER: Tak smali jsme se tomu oba, no... Byla to teda 16.2, tusim. Ja bych osobne hlasoval pro ten Benrinnes od BA, ale neudelal jsem to, protoze jsem tam puvodne v 9 uz planoval nebyt (ale pokec s Noizrem byl nadmiru prijemnej, navic potacejici se Rokytka byla celkem komedie). Jeste me prekvapil Gold Cock 30yo, jsem netusil, ze delaji neco, co se da pit. 10yo Old Well dobra, ale 4k mi prijde prestrel.

RUTHLESS: Smarja, on si to clovek pak uz nepamatuje... Ale tusim jsem utratil 100 dramu (festivalova mena), tedy 3k kc, plus 990 kc dvoudenni vlezny. Master classes jsem letos vynechal, Bruichladdich mi vyprodali, a zbytek nezaujal.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Kolik tam tak cca nechate penez za ty ochutnavky? Jen pro predstavu.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Ja musim priznat, ze jsem byl letos malicko zklamanej.. stanku bylo pocitove nejak min (lidi teda v sobotu taky, coz mi naopak moc nevadilo:) a nejak jsem nenarazil na zadnou bombu, z ktery bych si sednul na prdel..

Mel jsem par dobrejch veci u hedonistu (treba laga 12 bottled 2011 nebo glengoyne 15y zrani v px sudech, vedle teaspooned westport (prej glenmo) 21y a 27y deanston od decadent drinks, blackadder me prijemne prekvapil pritomnosti a ten benrinnes 16y byl dobrej a smoking islay fajn, norska Bivrost Yggdrasil zpoza polarniho kruhu byla divna az jsem ji zbytek vylil radsi.. kupodivu schopnou Svachovku z px sudu meli Fajni whiskari, ale bylo to dost prerazeny tim pxem a ze svachovky tak toho moc nezbylo, jejich gold cock ze sudu po slivovici byl hrozne slivovicovej..

Jinak bruichladdich 2014 islay barley byl dost propadak, ardnamurchan midgie jsem si skoro nezapamatoval, stejne tak ballindaloch 2016 8y single cask bourbon hogshead od hedonistu..

Nejlepsi whisky festivalu vyhral octomore 16.3, kterej jsem bohuzel nemel, ale musel jsem se tomu zasmat, to jsem fakt necekal:)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Tak si asi Michael daval pozor co vezme na festival 🤷‍♂️🙂. My ochutnali vsech 7 lahvi, a bylo to bud moc dobry nebo skvely.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Jo, Blackadder umí fajn věci. ;) Na druhou stranu, za mě to rozhodně není úplně samozřejmá 100% trefa (ale u kterého nezávislého plnitele je, že ano). Ostatně, viz. můj dřívější příspěvek zde: [STEPNI_VLK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.]
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NAGASAWA: Diky! Tak doufejme, ze se to bude tykat i tech ostatnich BA plneni, co tam byly k ochutnani.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SAMOUT:

hezky den, zitra by měla být skladem. Objednat lze už nyní na https://www.alkohol.cz/produkty/benrinnes-single-cask-alkohol-cz-16-25875/

Takže pokud chutnala, tak do toho 😍🔥

Petr Pulkert
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SAMOUT: zeptám se Pulkyho na IG
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Jim muzete nekdo napsat na FB, ja nemam ucet.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SAMOUT: tam jsem ji právě včera hledal, tak to třeba bude otázka pár dní.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Akorat je teda zajimavy, ze ac to bylo soucasti stanku alkohol.cz, a lahev nize je plnena pro ne, tak na eshopu ji nemaji.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SAMOUT: Mmmm díky za tip
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam