• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Ty vyrocni Kilchomany jsou skvely vsechny, mel jsem tu cest ochutnat komplet. Bohuzel nemam ani jednu celou lahev, to jsem prosvihl 😥.

STEPNI_VLK: Ja mel z tovarnich plneni jen tu 12yo, anl proste ne, sorry jako 🤷‍♂️. Ale dalsi od ruznych ib byla naopak skvela az famozni.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a mám za sebou velmi výživný whisky víkend. V pátek jsem byl v brněnském The Whisky Shopu, přičemž kluci tam mají - jak tu už ostatně konstatovali ti, co byli na Whisky Life Prague - spoustu lahvování od Decadent Drinks. Hned na úvod mě zklamala Tomatin 10yo, ale pak už to šlo. A hlavně jsem si hned vzápětí víc než spravil dojem s Miltonduff 22yo: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/273901/miltonduff-22-year-old-dedr To je pecka neskutečná - teda dlužno podotknout, že i za neskutečné prachy. Ale už jsem fakt dlouho neměl panák, kde bych s každým dalším přičichnutím nacházel furt nové a nové vjemy. Plus hutná a netradiční na patře. Takové to staré a poctivé staření, řekl bych...

Pak jsem dostal nalitu Redbreast 27yo Batch 6. Za mě neurazí, nenadchne. Zvláště pak když člověk vezme v potaz tu cenu kolem 16 tisíc. Pak jsem dostal ještě narozeninovou Lagavulin 12yo Madeira Batch 002 53.5% (Handfilled - Distillery only) a to byla naopak onačejší paráda. No, a na závěr jsem zkusil jednu ze speciálních flašek ke 20. výročí Kilchoman, konkrétně 15yo, která mě rovněž nemálo bavila. Suma sumárum, parádní večer.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NOIZER: Případně si je coby začátečník (můj případ) naklikat na dramroom.cz Mně dnes přišly vzorky u kterých jsem si nebyl jistej, jestli by mě bavila celá lahev a coby servis je to moc fajn (pokud se nechce zrovna do baru)

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: A mě třebas Caol Ila baví (každé plnění něčím jiným) - jak 12yo (syrovější), tak 18yo (už komplexnější, ale furt ještě dost kouřová), o 25yo ani nemluvě (komplexní jak sviň a kouř spíše na pozadí pro dokreslení dojmu). A Natural Cask Strength je též boží. Měl jsem ji v tom setu po 200 ml a poznamenal jsem si: oproti 12yo mnohem více bylinná, velmi silná, komplexní a příjemně kouřová. Prostě potěšení v každém doušku. Po přidání vody chutná snad ještě lépe.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    NEVILL: laphroaig mival nadech dezinfekce driv, postupne se to ale v prubehu posledni dekady vytratilo:( me to prave hrozne jelo a uz to tak dneska moc neni… ardbeg mi takovej nikdy neprisel
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    ERVIN: uktramegasnob doporucujici ardbeg asi doufa, ze se pres core range propijes k limitkam, kterejch ma nakoupenou plnou prdel a padaj mu na cene, protoze je ardbeg chrli jak na bezicim pase, a doufa, ze od nej mozna nejaky odkoupis:)))

Hele nejjednodussi je jit do whisky baru a dat si tam ty dva panaky vedle sebe:) uvidis, co ti chutna vic a co min.. a v kazdym slusnym whisky baru budou mit vic lahvi od tech dvou znacek, tak se tim muzes propit i trosku vic..

Driv jsem taky dal vic na nazor ostatnich a casem jsem zjistil, ze stejne mame hubu kazdej jinou a osobni zkusenost je neprenosna! Napij si to a uvidis:)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Souhlasim s jedinou vyjimkou - Caol Ilu 12yo bych zcela rozhodne nikomu nedoporucil, to je fakt slaby plneni. Ale kazdymu co jeho jest.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Hele, on tam těm možností na "základní" (a asi tím pádem i ne úplně moc drahý) kouř je tři prdele. Chceš jen lehounké šmrncnutí kouřem? - Highland Park 12yo. Chceš prasácký kouř za pár korun? - Ardmore Legacy. Chceš spíš lehčí kouř, ale s větším sherry vlivem? - Benromach 10yo. Chceš lehčí kouř spíše ex-bourbon charakteru? - Talisker 10yo. Chceš divnokouř? - Ballechin 10yo. Chceš svébytný Speyside kouř? - Benriach Smoky Ten či Twelve. Chceš Islay? - Tam je toho přehršel: Caol Ila 12yo, Laphroaig 10yo, Ardbeg Ten, Port Charlotte 10yo, Bunnahabhain Mòine, Kilchoman Machir Bay či Sanaig. Chceš kouř, co se vyrovná Islay a v lecčems některé Islay lahvování i předčí? - Ledaig 10yo. A to jsem určitě ještě na spoustu OB zapomněl... A nezávislí těch relativně levných kouřovek mají samozřejmě též po kokot.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SAMOUT: Tak nutno rict ze ja nejsem zdaleka tak propitej jak zbytek skupiny :). Ale za tech cca 800,- mi to chutna dost.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    MATEJICEKKK: Covece, blby to neni, ale ze bych si z toho sedl na zadek, to asi ne. Na tomhle ralfyho hypu asi nejedu.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SAMOUT: Me jeste v posledni dobe velmi bavi Maclean's nose blended. Za tu cenu v topu!
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Zajimavy prorovnani 😀. Za me pokud zakladni kour, tak rozhodne zvazit 10yo Port Charlotte nebo Ledaig, pripadne Sanaig od Kilchomanu. Ale jinak rozhodne souhlas, at si kazdy da co je mu libo.

Mne je treba libo pit Ledaig 14yo od Cadenhead. Prvni panak z lahve v lete byl takovy slabsi v chuti (coz bylo trochu zklamani, protoze voni skvele), nicmene po par mesicich od nacnuti se rozvinula velmi hezky. Na WB ma jen 85.3, davam o bod az bod a pul vic.

https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/270498

Minule vydani bylo jeste o chlup lepsi, ale uz mozna horsi na neaukcni shaneni.
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/211876
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ERVIN: Já si při tomhle "dilematu" nemůžu nevzpomenout na pana Svobodu, který už je nějaký ten rok na pravdě boží (budiž mu země lehká), toho času majitele obchodu https://www.skotska-whisky.cz/ Ten mi kdysi, když jsme se o tomhle bavili, říkal, že dle poetického přirovnání členů jejich whisky klubu "Ardbeg byl takovej ten rázovitý zemědělec v zablácených holínkách, který chytá ty zmije na tom rašeliništi s tou prosolenou vodou, a je to takový zemitý typ. Laphroaig byl takovej rváč, ne příliš čistej, nemytej, kterej přijde do hospody, nemá ty zuby, ty zuby má už takový vymlácený, a dá vám pěst k puse a říká něco jako 'cítíš, smrdí krchovem, dáme si to na férovku'. A Lagavulin byl taky takovej ten zákeřný parchant, který vám chce taky ublížit, nicméně je to elegantní, uhlazený, doktor v bílém plášti, který svírá tu injekci za svými zády." A vím to takhle doslova proto, že jsem si to tehdy, když jsme spolu řešili nějaký můj tehdejší nákup po telefonu, s jeho dovolením nahrál.

Jinak souhlasím s NAGASAWA v tom, ať si každý pije, co mu chutná, dobarvování nedobarvování, filtrace nefiltrace. Navíc je to 40% vs 46%, což může u spousty lidí hrát mnohem větší roli než filtrace či dobarvování. Ale jak už jsem tu psal, Ardbeg šel s kvalitou Ten v posledních letech hrozně dolů: [STEPNI_VLK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.]. A dokonce i ten Ralfy, když jsem ho ještě sledoval, začal od určité doby tvrdit něco obdobného s tím, že se výrazně zvýšila nevyrovnanost kvality šarží. A to byl předtím zapřisáhlý fanoušek Ardbeg Ten.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    ERVIN: Já bych osobně řekl, že Laphroaig je určitě pitelnější, Ardbeg má takový medicinální nádech co vadí asi tak půlce lidí, se kterými jsem se o tomhle bavil.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    ERVIN: Dej si to, co ti chutná. Každej máme osobní preference někde jinde. Laphroaig 10y je každopádně coby whisky s voltáží 40% filtrovaná za studena a jak se můžeš dočíst na etiketě - mit farben, tj. dobarvena karamelem, což ale není nic proti pravidlům. Dochucovaná není - to je nesmysl. Nejí to gin. Ardbeg dobarvený a za studena filtrovaný není a sednout nemusí naopak tobě. Mně osobně sedí chuťově víc Laphroaig než Ardbeg. Mně tu v auditku před lety místní kolegové doporučili Laphro v sudové síle CS a to už je úplně jiná liga než core range 10y.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Ahoj. Teď jsem s někym popíjel a ten dotyčnej mi absolutně zflusal Laphroaig (myslim, že 10y) že prej to je dobarvovaná a dochucovaná sračka, a že ať piju jedině Ardbeg. Byl to takovej frajer z dvojice týpků, který jsou ultramegasnobi, tak ho beru s rezervou. Mohlo by na tom bejt něco pravdy nebo je to tlučhuba?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Btw pokud byste si chtěli vyzkoušet i jinej vanoční kalendář, než ten od Alkohol.cz, tak podobnou službu provozuje i tuhle chlapík z Bratislavy z Izzi Pubu s tím, že v pohodě posílá i do Čech. Rozdíl je ten, že je to celé na domluvě přes email a posílá 0,03 Samozřejmě to celé kombinuje následně s videem. Určitě už to znáte, ale filtr mlčí.

https://www.youtube.com/@theizzipub6380

The Izzi Pub | Bratislava
    https://www.facebook.com/IzziPub
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Jo, ten slivovitz finish Gold Cock byl/je strašný. Dostal jsem to jen ochutnat od jiného člověka na Whisky festivalu v Malé Morávce a byla to vážně hrůza. :) I bez finiše jsem měl problém s prvními Gold Cock lahvemi, poněvadž jsem v každé druhé nekouřové cítil slivovici. Nicméně tady je to teda jak z praku...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Ja tam letos nechal vstupny na jeden den + 80 dramu (2400czk)
    EARL
    EARL --- ---
    RUTHLESS: za dramy sem tam za dva dny nechal dvojku (plus masterclasses a ze sem si letos kupoval ty nejdrazsi...). Zhruba podobne i loni.

A koukam, ze kdyz sem si loni vyrazil do drazdan, tak sem tam nechal sestku za odpoledne (ale teda privez sem si dve lahve a navic i nejaky vzorky domu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam