• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZTerence McKenna ۞ जयरामकृष्णन्हरी۞
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    K té "novelty theory" — za nejčastější kritiku bývá považováno určení finálního data, kdy míra "novelty" se blíží k oné singularitě — ten slunovrat 2012 podle uváděných pramenů McKenna určil arbirtárně až později, starší výpočty mu totiž konec dávaly už někdy v listopadu 2012 a ten slunovrat přece jenom zní líp ;)

    Nicméně to pojetí, které McKenna na těch přednáškách dává, je sdělováno typicky McKennovsky vynikajícím způsobem a je to velmi srozumitelné a pochopitelné. Doporučuji poslechnout si McKennu a pro takové ty vědecké rejpaly i přečíst nějaký ten kritický názor (viz např. ona Wikipedie) ... závěr nechť si nakonec udělá každý sám.

    Pojednání o tom zrychlování času se objevilo svého času i v čas. Baraka (Vlasty Marka), teď to v archivu nemůžu dohledat, ale pamatuju, že jsem to tam svého času četl ...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MORPHLER: to je krásný...
    to by mělo být "téma" pro všechny .)
    ....delfíni taky sají mlíčko jako my, jsou tu o 20 milionu let dýl,maj stejně velký mozek a mluví mezi sebou :D
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    Ja vim, ze to je spise Lilyho tema nez McKenny, ale tohle uz neni hra, to je umeni. Delfin umelec. http://www.metacafe.com/watch/1041454/dolphin_play_bubble_rings/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: jasne, vpoho, ta knizka je zajimava, ale nepredcila me ocekavani....
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    jojo, studuju fildu MU. ale nemusis spechat, hrotim ted bakalářku a mám toho na čtení bohužel až moc :(
    (a musim číst to, o co bych jindy ani okem nazavadil .)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: urco MZK, ta je mnohme nabusenejsi...
    jinak toho delfina mam ted doma, esi na nej spechas, prectu ho behem dneska a zitra ho mas tam, je to na filde.... (takze ses z MU?)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DARJEEL: dik za info. ja to taky vidim na knihovnu MU, nebo Moravskou Zemskou.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: stred cyklonu myslim cesky nevysel, zkus naky velky knihovny (nad-univerzitni). delfina mam tdak doma, ale normalni tistenou podobu a se skenerem nejsem kamarad... nicmene dostupne v nasi knihovne (pokud si nahodou student/ucitel na MU)
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    SCHWEPZ: dik .)
    SCHWEPZ: tohle prave uz nejede ,rovnou to smaz
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    FAEKAL: hele todle je všecko co ti muzu poskytnout. dyztak kontaktuj lidicky v tomhle klubu, tamsem sehnal odkaz:
    [ MEDITAČNÍ filmy s přihlédnutím k mystickým, náboženským, přírodopisným a životní smysl povzbuzujícím ]

    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    SCHWEPZ: nemuzes jeste nahodit ten link, nestih sem sosnout 2.cast , prip. zdroj, dik .)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    E2E4: no tak jasne.. prekvapive ot neni, ale pobavilo.
    nejvetsi skovda ovsem je ze McK. jiz nezije a nedozije se tedy toho predpokladaneho data konce krivky. :(
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MORPHLER: No to se nedivim, pamatuju se jak jsem sam byl prekvapen rychlosti PC-XT ve srovnani se Sinclair ZX Spectrum - napr. sinus Sinclair pocita treba vterinu, a PC-XT zlomek vterinym, a pokud mel matematicky koprocesor.. :-)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    E2E4: ja bych jeste vice ocenil javu do mobilu... btw me McK. docela pobavil jak na onom seminari chrochta blahem ze je to rychly pocitac a jak to pekne rychle pocita :) .. a to mel ten dosovy program
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    SCHWEPZ: nevim jestli zmakle, ale trochu si s tou krivkou hraju.. jde o matematicke prepracovani kralovske rady z I-Tingu do krivky. tato krivka (nazvana novelty) ma temer kmitave hyperbolicky tvar (hodne zhruba popsano, temer protoze je konecna, obrazek je vice nez tisic slov: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Timewave.9.11.2001.png) a neustale se priblizuje k nule. (kde je maximalni novelty). velikost novelty a hlavne teda jeji zmeny predstavuji "objevovani neceho noveho" (McKenna interpretuje vyrazne vykyvy v souvislosti s objevenim zemedelstvi a jinych podobne velkych zvratu...). po vyraznych zmenach k vetsi novelty sice dochazi k zpetnym kmitum (navraty k starym poradkum) ale tyto kmity uz nepresahuji (nepodkrocuji) puvodni hodnotu.. napasovanim teto krivky (za jejiz matikou nestoji McKenna ale matematik Matthew Watkins) na vyznamne historicke udalosti dosel McKenna k napasovani nuloveho bodu krivky nekam za rok 2010. Po seznameni se s majskym kalendarem a jeho koncem 21.12.2012 napasoval jeji konec presne do toho data.
    Tvrdi, ze krivka ukazuje vyznamne zmeny ve vyvoji (mysli?/kolektivniho nevedomi/morfogenetickeho pole..), ale neukazuje kde k nim dochazi.

    taky se krivka da interpretovat jako rychlost casu (pokud by se cas jako absolutni velicina (pokud je absolutni velicinou) zrychloval, nemame to jako ucastnici systemu casoprostoru schopnost to pozorovat)

    Pro neznale jako ja. Kralovska rada v I-Tingu je posloupnost hexagramu zvykove a historicky pouzivana. McKenna vyhazel z hypotezy, ze toto usporadani neni nahodne a hledal v nem schemata (patterns.. jak to ric lepe cesky.. mozna "vzory"). Kdyz to pak prezentoval na konferenci matematikove v tom videli zaklad ktery transformovali na krivku. Jelikoz I-Ting je system zmen, vyjadruje ona krivka zrejme nejake zmeny. a zmeny probihaji vzdy v case, proto ono napasovani na casovou osu.

    Osobne tak nejak verim ze opravdu dojde nekdy v blizke dobe (a proc by ne 21.12.2012, astronomicke podminky jsou toho data docela vyjimecne) ke "konci casu". Uz nemam tak uplne jasno co tento konec casu znamena (treba vecnost, jak veril McKenna). Ma vira vychazi ze znemeho faktu, ze evoluce se zrychluje (cys vyvoje planet x cas vyvoje zivota na Zemi x cas vyvoje vicebunecneho zivota x cas vyvoje savcu x cas vyvoje cloveka x cas vyvoje jazkya x cas vyvoje pisma x dnesni rychlosit vyvoje novych myslenek a teorii...) a maximalni rychlost neni neomezena. Tedy musi prijit konec.. a jeslti ze se vyvoj neustale zrycluje, musi konec byt jiz blizko, protoze se k nemu priblizujeme cim dal rychleji...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SCHWEPZ: Ta novelty je jeho pomerne zakladni teorie.. "Time is a fractal wave of novelty." V jednom z tech mp3 seminaru to popisuje, nejdriv to nejak vymyslel pomoci i-tingu a nikdo to nepochopil, tak rikal ze si vypise ruzna obdobi, a ze to bude mit urcite spatne kdyz napr. renesance nebude peak novelty, no a vysel mu graf s nejvetsim vykyvem v roce 2012..

    Mne to prijde docela dobre, ale je to jen spekulace..

    Dobry by bylo mit timewave zero jako web2.0 aplikaci, ten DOSovej program je dost silenej..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MORPHLER: nechcese ti nám tu trochu okomentovat timewave theory máš-li to zmáklý?? ne každej zřejmě porozuměl :ú)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    co je to ta novelty theory? teorie novot? progress ad futurum??

    jinak time wave je zajimava věc, ale přijde mi trochu jako "přání je otcem myšlenky". když to hodně zjednoduším, tak i předešlé generace měli kolikrát dojem, že žijí ve vyjímečné době, plné zvratů (jen si představ pád římského imperia...). taky mám dojem, že do toho grafu kde sou vyznamné událsoti zapracoval McKenna jen eventy z našeho kulturně-civilizačního kontextu, ale možná se mýlím. asi si budeme muset počkat na 2012, jestli bude nějaký "peak point" .)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    trochu bych to tu rozproudil... co rikate na timewave a novelty theory? nahoda, nespravne napasovani na nasi casovou krivku ci divoka realita pristich let?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MORPHLER: tve přání je mi rozkazem...
    a kdyby ste našli něco zajimavého o Dr.Lillym (BROZKEFF: a jiným zajímavým entitám :) tak tio sem prosim dejte. sháním například českou e-verzi lillyho "člověk a delfín", nebo alespoň "střed cyklóny". nevíte něco o tom?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam