• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZTerence McKenna ۞ जयरामकृष्णन्हरी۞
    rozbalit záhlaví
    ID_0
    ID_0 --- ---
    SCHWEPZ: na nástěnku!
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    RDR
    RDR --- ---
    zdravim, nemate niekto prosim pdf McKenna - Pokrm bohu, po cesky? ked tak posta, diky :)
    OMEGAPOINT
    OMEGAPOINT --- ---
    Terence McKenna's Final Earthbound Interview | Reality Sandwich
    http://www.realitysandwich.com/node/93685
    OMEGAPOINT
    OMEGAPOINT --- ---
    "Everyday we betray our impulses toward wholeness, community, freedom, the spirit, by genuflecting to cultural values." - Terence McKenna
    OMEGAPOINT
    OMEGAPOINT --- ---
    Terence McKenna - Nobody is smarter than you are
    http://vimeo.com/17546631
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Machine Elves 101, or Why Terence McKenna Matters | Reality Sandwich
    http://www.realitysandwich.com/machine_elves_101

    E2E4: já si myslím, že předsudky jsou na obou stranách: nemůžeš dokotora, který dá zlomenou nohu do sádry, obvinit z "omezování svobody pohybu", že ano (zejména pokud jsou ty nohy zlomené třeba obě).

    důležité je lepší chápání toho, jak udělat proces terapie jasně definovaný a časově ohraničený, skončený v nějakém jasně definovaném bodě - a případě (když jsme u těch zlomených nohou) zpochybnit, že výroba sádry na zlomeniny je patentovaná a centrálně kontrolovaná, apod.

    v podstatě psychedelici propagují určitý "sport mozku" a při tomto sportu asi bude docházet k úrazům... jako k nim dochází při adrenalinových sportech, apod. - je třeba si tam lépe ujasnit role a motivace těch, kdo toho tak či onak jdou (těch rolí je fakt hodně: ti, kdo to jen chtějí zkusit vs. ti, kdo to chtějí zprostředkovat jiným vs. ti, na koho se pak obrací třeba ti, kterým to nevyjde a nějak se "psychicky poraní")
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: A vlastně ještě někde mluvil o škatulkující psychiatrizaci nestandardního chování - něco jako že podobně jako se dřív říkalo "melancholie" jakémukoliv chování zahrnujícímu smutek, dneska se všemu čemu nerozumíme říká schizofrenie.. A dával to do souvislosti s celkovým ne-archaickým, ne-šamanským apod. nastavením naší společnosti.. Ne s faramaceutickými firmami. :]
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Každopádně vaše názory na psychiatrii jsou tu off-topic, a měli bychom se vrátit k Terenci McKennovi a co k tématu říká on - jediné nač si teď vzpomínám je, jak v jednom talku zmiňuje fenomén alofrenie / něco jako "kontaktní schizofrenie". Ukázalo se, že návštěvníci schizofreniků si mohu kontaktem s nimi uhnat poctivou schizofrenii, nerozlišitelnou od té pravé..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DARJEEL: Vaši diskurzové spolu chodili? :) Jedině tak (vztah vašich mužských, životných gay diskurzů) si dokážu odůvodnit to měkké i.. :)

    DARJEEL: A nebylo to v Brně? :)
    PAD
    PAD --- ---
    KAMAHL: ok, dik za tip
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    PAD: Na linuxu jsem to rozjel v poho pod dosboxem, takže na macu by to mělo jít taky
    PAD
    PAD --- ---
    MIRIS: dik, ja to bouzel na macu nespustim:/
    PAD
    PAD --- ---
    Mate nekdo pristup k softu TW zero? Zajimalo by me, jak ta vlna vypadala 3.10.2008 a vcera (tj. 3.8.2011) - index 500 of S&P mel totiz v ty dny naprosto stejne hodnoty (na konci dne) - http://twitter.com/#!/Peracton/status/121158975512260608/photo/1
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARJEEL: podívej, já vůbec nepolemizuju s tím, že někteří doktoři jsou řezníci a jiní kšeftaři. pro mě by to stejně dobře mohli být mimozemšťané, protože já se doktorem (jakéhokoliv druhu, natož psychiatrem) nikdy neodvážil stát - tudíž jejich myšlení je mi hrozně cizí, tak jako tak.

    jedinou tezi, kterou jsem vyslovil, že utrpení existuje - a když se ti přihodí, budeš nejspíš hledat způsoby, jak ho odstranit. to je celé. (a vydedukoval jsem to z toho, že mě když se přihodí, tak hledám způsoby, jak ho odstranit). nejde mi o jiné lidi, kterým bych chtěl nařizovat, co nemají prožívat: jde mi o případ, když se já sám budu chtít vyhnout nějakému prožitku. který nebude snesitelný.

    DARJEEL: postmateriální přístup... hele, já vnímám co vnímám, a pokud to dál neřeším, tak není co řešit. pokud je to nuda, tak taky není co řešit. ale teď je otázka, pokud člověk vnímá něco zajímavého, vyjímečného:

    - má vůbec řešit, jak se přihodilo, že to vnímá ?
    - má to nějak interpretovat, hledat vysvětlení ?
    - má ho zajímat, jestli to stejně vnímá i někdo jiný ?

    to je totiž to. běžně se předpokládá, že z psychedelie mají strach lidi, kteří chtějí mít pod kontrolou jiné. ale co prostě jen lidi, co jsou zvyklí mít pod kontrolou sami sebe a nespoléhat se na jiné lidi ? a nebo lidi, co jsou hodně závislí na komunikaci s jinými ?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    XCHAOS: no, jenže psychiatričtí pacienti jsou spíš ti co mají nohy tři, než jen jednu a řeší se to tak, že se jim na tu nohu přidělá koule, aby moc nekopala, když daný jede ráno v tramvaji do práce. :) Atd. atd. prostě s touhle anabází na mě nechoď, ve špitále naštěstí nepracuju, ale i tak jsem si na psychotickým oddělení užil svoje a mám na to dost jinej pohled, než (no offense) romantické a vznosný arm-chair pisálek co si googlí tématické diskuse. Pro mě jsou někteří lékaři hodně pokrytečtí a na mravech upadají tak, že bych si o ně neopřel ani kolo.
    To je prostě jak kdyby koňský handlíř řezal jednorožcům rohy, protože zná jenom koně a všechno ostatní jej děsí, neví co s takovým rohem, tak ho uřeže nebo na něj pověsí dvacetikilovej kettlebell, no prostě primitivismus jaký známe jinak třeba ze zámořských objevů (hele nová civilizace, oberem je o zlato; hele nová civilizace, jsou nácí mimo, uděláme si z téhle země věznici apod.) a jiných vznosných aktivit našich evropských otců. Díky bohu za to Ježíška, kterej se za nás vykoupil.
    XCHAOS: ten poslední odstavec se mi líbí dost, ten je nejen McKennovskej, ale i hodně psychoanalytickej a myslím, že i Husserl by Ti zatleskal :) Jinak teda měnit vědomí jde poměrně rychle (někdy dokonce nepoměrně rychleji) než psychedelickými látkami, ono takové běhání nebo dýchání umí docela divy, když se dělá za správných atmosferických podmínek .)
    Akorát se musím přiznat, že jsem v některých sférách bytí už tak namočený, že nedokážu odhadnout, jak moc jsou ostatní lidé (a "většinová společnost") materialistická a co tím materialismem vlastně myslíš. Inglehart mluví třeba o postmateriálním přistupu, který by měl být charakteristický pro druhou generaci osvobozených zemí východního bloku. Ty jsi tím ale asi myslel něco jiného, nebo se mýlím? Každopádně tím chci říct, že ze svejch pro někoho asi dost radikálních nebo ulítlejch postojů nejsem schopen odhadnout, nakolik je pro běžného člověka jedinou možností transcendence a přes materie užití psychedelik. Nehledě teda na to, kam bys zařadil takový pobyt ve tmě, floatační tank nebo desetidenní kurz vipassany, tam se to docela stírá si myslím. (A to nechávám stranou cvičené mnichy a jóginy, schopné pomocí několika dechů a zdržů dosáhnout hodně psychedelických stavů)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ještě ke vztahu fenomenologie a psychedelie: tvrdím, že fenomenologie je obecnější.

    fenomenologie by např. dokázala zkoumat psychickou realitu středověkého či poději renesančního člověka - zázrak, hřích, rozhřešení, černá magie, zjevení, boží milost... později třeba i tělo, příroda, alchymie, magie bez dělení na bílou a černou, obchod s lidmi, obchod s ďáblem, přirozeno, nadpřirozeno, techné ... prostě spousta lidí žijících v té době byla v podstatě "intuitivními fenomenology".

    psychedelie je fenomenologickou filosofií éry materialistického obrazu světa kolem nás: materialismus "zakázal" určité třídy prožitků světa kolem nás, takže byly re-kategorizovány jako halucinace, a člověku žijícímu v materialistickém světě se jako jediná logická cesta k těmto prožitkům jeví psychoaktivní látky. (já myslím, že ten náš diskurz není tak odlišný, já třeba v tomto z McKenny vycházím hodně... z toho co psal).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARJEEL: ještě k těm diskurzům: když někdo nemá nohu, naordinuješ mu jako doktor dřevěnou nohu a nebudeš to asi moc řešit, že. problém psychiatrie je, že někomu ordinuje "3. nohu", někomu tu "dřevěnou nohu" doživotně pronajme poté, co mu sama "nohu" amputovala, protože mu jí třeba nedokázala zachránit, apod. já to neříkám, že to dnes funguje tak, jak by bylo ideální... ale běžná medicína ti dnes také dokáže vydezinfikovat škrábanec, do kterého by si ve středověku běžně chytil nějakou infekci a umřel na něj...

    psychedelie ve vztahu k duši funguje asi podobně, jako sport ve vztahu k tělu: psychedelie si hraje s duší, zkoumá její hranice, apod. - ale přece ve fyzickém světě nemáme problém uznat, že kromě sportu potřebujeme i doktora, který umí dát zlomenou nohu do sádry... nikoliv celoživotně.

    slyšel jsem metaforu, že vztah dnešních psychiatrů k (ne nutně psychedelickým) drogám je asi podobný, jako vztah chirurgů k zábavní pyrotechnice: tahle metafora mě přijde docela poctivá a přijatelná pro všechny strany. přesnou metaforu k psychedelii by bylo nutné doladit (vztah doktorů k vysokohorské turistice a horolezectví ? taky se občas někdo vrátí s omrzlinami, že...), ale nevidím to tak, že ten diskurz úplně není slučitelný: ostatně, je to hlavně psychedelie, která tvrdí, že některých stavů vědomí nelze dosáhnout jinak, než bez psychoaktivních látek: psychiatrie naproti tomu tvrdí cosi velice blízkého - tzn. že z některých stavů vědomí se nelze dostat jinak, než pomocí psychoaktivních látek, a navíc si osobuje právo rozhodnout, které tyto stavy jsou přijatelné pro subjekt (či jeho okolí) nebo ne.

    já osobně bych byl radši, kdyby se stavy vědomí daly měnit i jinak, než pomocí psychoaktivních látek, nicméně v dnešní materialistické kultuře, ve které žijeme, není příliš překvapivé, že to mystérium na sebe vzalo tuto podobu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JEDINÝ ČLOVĚK NA ZEMI, KTERÝ SLYŠÍ ZPĚV HUB - (aniž by je požil) - Vice Magazine
    http://www.viceland.com/cs/v2n2/htdocs/jediny-clovek-na-zemi-403.php
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    no tak zdá se mi, že se naše diskurzy už docela rozešli, tak třeba jindy ,)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam