• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    JANYNA: ok díky!
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    PETEKKA: Ok, ozvu se ti do pošty. Ony jsou dýně/tykve obecně dost odolné rostliny. Pro začátečníka v pohodě. :-)

    Samozřejmě existuje řada druhů, které pochází z teplých krajů a v ČR by se jim nedařilo, ale to nejsou ty, které nabízím. :-)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    víš co, vzala bych si semínka od všech, na které odkazuješ:)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    JANYNA: já bych nějaké semínka brala:) s pěstováním dýní zatím nemám zkušenost, doporučila bys mi některé druhy?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Takže k těm semínkům dýní: mám tu špagetovou dýni světlou, buttercup bonbon, nějaké oranžové hokk, jestli se nepletu, muskade de provence a pečárku (ale ta nemá moc kvalitní semena, loni nevyklíčilo ani jedno z těch cca 5ti, co jsem zkusila). Muscade de Provence a pečárka z ekologického zemědělství. Všechno druhá sadba, čistá rasa ověřená u muškátové velké. Ráda pošlu, pokud máte někdo zájem. Současně znovu nabízím společnou objednávku z http://www.dynovysvet.cz/. Kvalitní švýcarská semena, krásný výběr.

    Sídlí kousek od nás, semínka sama zajedu koupit a rozešlu vám je. Mne osobně zajímájí hlavně:

    http://www.dynovysvet.cz/products/table-ace-zaludova-dyne/ (vynikající chuť, plody tak akorát na zpracování jednoho celého - u větších plodů bývá problém je zpracovat, než se zkazí)

    http://www.dynovysvet.cz/products/buttercup-bonbon1/ (exkluzivní, ale opravdu naprosto exkluzivní chuť)

    http://www.dynovysvet.cz/products/iron-cup/ (velmi dobrá chuť, asi jako zelené hokk, vyniká veeeeelmi dlouhou skladovatelností)

    http://www.dynovysvet.cz/products/dyne-olejna1/ (na semínka - kdo poznal dýňová semínka z vlastní produkce, už se jich nevzdá:))

    Každé balení obsahuje 25 semen, proto hledám společníky na objednávku. Stačilo by mi 5-10 semen od každého druhu. Zatím se mi ozval jeden člověk. Počkám do konce týdne a pak, pokud se ozve aspoň jeden další, objednávku zrealizuju. Jinak si vystačím se semeny z vlastní produkce.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: ok, uvidim, co se mi podari potkat)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: klidne je zasad ted, pokud mas co zasadit.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: ok dik) kolem chaty jsem ho zatim nepotkala, tak asi zasadim ty sazenicky - maj olisteny v kvetinacku, cibulky se sazej asi na podzim?
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: roste plane kolem rek na vlhcich zastinenych mistech. muzes si ho presadit domu. on se v trsech pestuje, pac v trsech roste :o). staci par cibulek na jedno misto a on se rozroste.
    KAREN
    KAREN --- ---
    pestujete cesnek medvedi?
    rikam si, ze pokoupim sazenicky (maj v brne na zelnaku) - je potreba si na neco davat pozor nebo se o to nejak specialne postarat? staci stinne vlhci misto a pry idealne sazet po trsech - ?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    LITTLEPUNKK: Něco tu mám, ale kromě jednoho (muškátová ta největší) je to druhá generace, čistá rasa bez záruky. Ozvi se kdyžtak do pošty. :-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LITTLEPUNKK: Mám mnoho semen Hokaido, jestli chceš napiš mi do pošty.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    Nemáte někdo navíc semínka dýní a cuket , nechci nechat kompost bez nich ;) nějaká výměna jistá ...
    EVA_
    EVA_ --- ---
    Právě jsem okolo záhonu napíchala spoustu větviček stříbrného smrku, doufám, že to bude fungovat proti slimákům, nezmrzli, potvory.:-(
    VODA: To zní supr, taky mám skoro vyseto a těším se na špenát, jestli bude fungovat smrk, tak mi letos snad něco i nechaj.
    VODA
    VODA --- ---
    My letos zbudovali pařeník. Do něj jsme vyseli ředkvičky a vysadili saláty v půlce března. Za mrazů ho na noc přikrýváme kobercem. Saláty už pěkně košatí. Je to báječný urychlovač částic:) Na venkovní záhony jsem vysela karotku, petržel, špenát, hrách a vysázela šalotku, česnek už před necelým měsícem. Pro jistotu jsem sazečku zamulčovala lehkou vrstvou slámy, aby jí mráz nevytáhl ze země. Příští týden si troufnu na mangold, daikon, tuřín, červenou řepu a mizunu, ale raději ještě přikryju textilií. A snad už můžu na vysoký záhon a do mulče vysadit i ranou brokolici s květákem? Podotýkám, že bydlíme na Hané:) Jenom čekám na vydatnější deštík, abych mohla hlínu přikrýt slámou a uzamknout v ní tak potřebnou vláhu. Dešti zdar!:)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Jaro jaro jaroooo. :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: Já se letos neudržela a mám naseto už několik dnů ve skleníčku. :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: presne tak, dyne se ven davaji az po zmrzlych. ale uz za tyden si muzes nastrkat seminka do kvetinacku a pak presadis uz mlade rostlinky a usetris tri tydny casu. stejny postup jako u konopi :o).
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JANYNA: Tak tak...já o víkendu zažil i sněhovou vánici...až jsem se bál, že v noci budou mít cibule-sazečky potíže :)

    A s dýní Hokaido si počkám až na vyhřátou zem - konec dubna/začátek května.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    PETEKKA: Tedy nevím, jak u vás, ale u nás v noci občas ještě přimrzává a to cukety spálí okamžitě. Jsou dost choulostivé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam