KUATO: Reagoval jsem dneska v sice zajimavem webu o 'svobodne praci', ale v te podobe jak to tam predstavuji, radikalne nedomyslene a kratkozrake (imho) - autor ve videu sam priznava ze to co rika je aplikovatelne jen v bohate evrope atd...
Práce v 20. vs. 21.století |
http://blog.peoplecomm.cz/clanek/prace-v-20-vs-21-stoleti
"Lakave.
Zapomina se tu na to, ze prace sama o sobe neni 'drina' nebo naopak 'zabava'. Az my ji tak vnimame. Co bylo zabavou se muze zmenit v otrockou praci, co nabijelo energii muze zacit energii cucat a vest k burnoutu etc. Je to o percepci ktera je dost pruzna. I subklinicke projevy deprese jsou schopny radikalne!! promenit vnimani uplne vseho co clk dela, masivne se to projevuje i telesne. Faktoru co hluboce a dlouhodobe ovlivnuji nasi percepci sveta je hodne, nektere mame ve svych rukach a nektere mene.
Ale, nejsem az takovy relativista. Hodne veci je relativnich, ale jedna vec je dost stabilni a sice to ze clovek je bytost s lidskym telem ktere ma sva omezeni, starne atd. Rovnez toto telo -- vehikulum nesouci nas svetem -- je soucasti prirody. Jsme zavisli na vyzive a nejakych podminkach prirodniho prostredi. Prostredi se meni samo od sebe, nekdy dost dramaticky rychle, nekdy pomalu; zaroven uz jsme ale jako lidstvo v ramci naseho frankensteinovskeho technologickeho Projektu pokrocili tak, ze geologove mluvi o nasi ere jako antropocenu -- lidska civilizace se do prirody uz dokaze otisknout tak vyrazne, ze to v geologickych vrstvach bude videt jeste za statisice let.
Pokud to clovek vic nastuduje, jak to dnes je s clovekem, jeho vyzivou a cim je poslednich par desitek let charakteristickych v oblasti zemedelstvi, podle me dochazi k zaveru ze situace je navzdory stale plnym supermarketum a jidlu za fakt malo penez dost kriticka a je to tak vazna vec, ze zakladni 'pud sebezachovy' rozsireny na celou nasi kulturu mi nedovoluje tuhle otazku ignorovat, dal si jen delat nejake solichani na pocitaci. Lze rict ze me 'chytlo zemedelstvi', ale to neni o tom, ze by me to nejak zvlast 'bavilo' -- jsem spis z dnesni situace dost smutny a hledam nejlepsi mozne zpusoby, jak budouci tvrde pristani zmirnit jak pro me samotneho a lidi v mem okoli, tak i spolecnost jako celek... kdyz se vratim k prvnimu odstavci a tom ze to je o 'percepci' -- tak ano, muzu z toho mit depku a nedelat pak nic, nebo se tomu postavit celem, naucit se nejake metody dusevni hygieny a premenit tak citron v citronadu. Svym zpusobem si rovnez snazim svou praci 'vyrobit' a ne ji pasivne hledat, ale fakt realne se potykam s problemem, ze veci co povazuju za potrebne mi nema kdo zaplatit.
Naucit se myslet o praci jinak bude v budoucnu nepochybne velmi uzitecny skill protoze nas cekaji 'zajimave casy'. Ale vzhledem k tomu ze jslme bytosti v tele a telo je casti sdilene prirody, tak v ramci naseho casu v lidske 'inkarnaci' nemame jen tu hlavu a pocitac se spojenim do celeho sveta, ale i tu velice materialni dimenzi. I kdyz budu myslet hlavou a poradat nablyskane seminare o kdovicem co me budou nesmirne bavit, nekdo porad musi pracovat na poli a dodat mi 3x denne jidlo. Idealne bez chemikalii, idealne mistni a nikoli krmene sojou z Argentiny a idealne bych rad aby ta puda kde se to obili vypestovalo pro me fungovala i pro deti mych deti. Evropa se dnes bez argentinske GM soji jako krmiva pro zvirata absolutne neobejde, a bez ropy je tu do 3 dnu hladomor. Nedokazu tyto skutecnosti zcela bezproblemove integrovat a jen delat co mi prinasi blazenost."
(...pak tam odkazuju na ten clanek s reakci, a na zaver resume:)
takovychto beprecedentnich skutecnosti je mnohem vic, nejen v oblasti hospodareni s pudou v malem cesku, ale v celem svete. Dava pod timto zornym uhlem trochu smysl muj kriticky komentar? Je cim dam tezsi se totiz vejit do definice toho 'mista ktere je v pohode'. Ta zlata klec se fakt zmensuje, pruser neni jen v zemich, ktere my bohati vykoristujeme, pruser mame i my sami, a podobne to je skoro vsude. raju na zemi podstatne ubyva. Z Edenu se stale jeste vyhanime, a zatim to je - poslednich 10 tisic let - spis jednosmerka.