• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    BROZKEFF: ono je to možná to nejlepší, naučit se to dělat bez dotací....příjde mi to dvousečná zbraň a dlouhodobě je to imho spíš nefunkční. Protože když se každý naučí fungovat tak, že bez dotací se neuživí, tak co se stane, až jednou (dřív nebo později, ale stoprocentně) kohoutek zavřou?

    Začínám na to být alergický, na každém rohu vidí člověk loga EU, které dotuje každý nesmysl, na který se nějaká kancelářská krysa naučila vyplnit dotazník a uspokojivě zdůvodnit jakýkoliv nesmysl, jen aby měla ona plus pár jejich známých na pár let zajištěné živobytí.

    Nedávno jsem viděl na výloze drogerie Rossmann logo ESF s nápisem "vzděláváme zaměstnance drogerie Rossmann z peněz evropské unie" :-)...za a) nechápu, co je tam učí (jak po čichu rozeznat voňavky? která zubní pasta je nejlepší?) a za b) nevím proč by si takový věci neměl platit primárně zaměstnavatel, tím spíš když se jedná o takový řetězec. Nebo z podobného ranku - program ESF "vzděláváme řidiče autobusů". V reálu to prý vypadá tak, že tam přijde nějaký čerstvě vystudovaný agilní kravaťácký manager a káže tam zkušeným řidičům o tom, jak by se měli chovat.
    Příjde mi, že často je to postavené naopak, než je logika věci - a sice, vidíme nějaký balík peněz, ze kterého si můžeme pro sebe ukrojit tak pojďme vymyslet, jaký by měl být jeho "účel". Správně by to mělo být asi naopak - napřed je nápad, idea a až pak potřeba či touha na něj získat peníze...

    co se týče mě, tak např. nechci čerpat dotace na včelařství. Ty české dotace fungují systémem "kdo dřív příjde, ten dřív mele" přičemž není jisté, kolik lidí to má už dopředu domluvené přes známosti, takže jediné řešení je asi v den vypisování dotací přespat před vchodem úřadu, abych měl jistotu, že se do těch prvních 100 či 200 lidí dostanu. Evropské mají zase nevýhodu, že si to člověk celé zaplatí sám a až pak čeká, jestli mu na to vůbec něco dají (přičemž většinou to bývá méně, než bývá slibováno). Hlavně ale nemám potřebu být po 3 roky vystaven možné kontrole ze stran úřadů a nevím, proč by měl mít někdo kvůli pár tisícům možnost lozit k nám na zahradu a vyjadřovat se k tomu, jak to dělám nebo nedělám...
    IRO
    IRO --- ---
    Mě v poslední době oslovil film Thrive. Mají i své stránky, kde navrhují, jak řešit problémy v jednotlivých oblastech. Ne každý bude s tím souhlasit, ale mně se jejich přístup celkem líbí :)
    Sector Solutions | Thrive
    http://www.thrivemovement.com/sector_solutions?tags=solutions-environment
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DENDROBATA: úroveň byrokracie v zemědělství a vlastně všude je už dnes taková, že to je světelné roky od zdravé míry. Jak J Salatin už před 10 lety napsal, "všechno co chci dělat je nelegální".

    to, jak strašná zátěž a obstrukce jsou dnes při snaze dělat cokoli oficiálně, a stále se utahující smyčka kolem krku toho, kdo chce dělat něco "zdravě", "normnálně", "přirozeně" či udržitelně, je asi hlavním důvodem hovořícím pro to, proč není úplně hloupé se zkusit tyhle aktivity dělat zcela nezávisle na systému. Způsoby jak obcházet systém nutně vedou k odříznutí se od všech dotací a subvencí - to je jasné. Na hranici legality je obcházet finanční systém používáním LETS, čistější je zcela popřít peníze a aplikovat politiku dávání a paralelně k tomu mít pouze institut "magického klobouku", kam lidi můžou dávat dary (anonymně a nezávisle k nabízeným věcem). Totálním opuštěním peněz a totálně neoficiálními distribučními kanály se dá obejít valná většina všech zákonů, vyhlášek, hygien, kontrol atd. Prostě pozemek je jen velkou soukromou zahradou atd.


    oficiální cesta v případě těch semen je dát si tu práci a pokusit se stát se i tím producentem certifikovaného osiva, což je ale bohužel zase prakticky neslučitelné v kombinaci s reálnou produkcí... smysl v případě vesnice/maloměsta by pak mělo založení družstva a družstevního podniku pro místní osivo.

    ale jsem v tomhle ohledu fakt strašnej skeptik. A to do takové míry, že věřím, že likvidační praktiky ze strany Monsanta & Syngenty, protlačování zákonů typu ACTA (resp. jiných nástupců dohody TRIPS zahrnující i patentovou ochranu "šlechtitelů") tak dlouho, až něco z toho projde, atd. atd. povedou v dalších letech k téměř úplné destrukci reálné biodiverzity u oficiální i bioprodukce, a neoficiální komunity/projekty v šedé zóně, spolu s individuálními zahrádkáři/pěstiteli tak zůstanou prakticky jedinými "konzervativci" ve smyslu držiteli starých, krajových, vlastních odrůd a reálné biodiverzity generacemi ověřených a šlechtěných plodin, ještě z dob, kdy výsledky takové práce byly standardně v "public domain", a tedy se na ně (zatím) nevstahují svazující podmínky, jak je v ČR ošetřuje zejména zákon 408/2000 Sb.
    IMHO ale není daleko doba, kdy tyhle zákony budou "vylepšeny" tak, že ty nepatentované odrůdy budou zakázané docela.

    pokud chcete lépe "poznat svého nepřítele" tak koukněte na http://www.upov.int/portal/index.html.en
    (případně i web Monsanta a Syngenty, kteří už dnes jsou takřka oligo/duopolem).
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BROZKEFF: to je docela zajimavy ... treba v tom ze i v CR pokud chces coby ekozemedelec cerpat dotace (11tis Kč/ha) tak musis kupovat certifikovane osivo od firem. Naprosto prirozena vec pestovani vlastniho osiva je tak postavena mimo zakon. ... Docela to zapada, dokument Hlad, http://www.csfd.cz/film/275084-hlad/ .. monsanto a jejich GMO produkty, politicka lobby, zajmy na "ochranu" spotrebitelu apod. .. chapu treba rostlinolekarskou spravu, ktera hlida sireni nemoci, viru skrze mnozeni rostlin (osivo, rizkovani) ale tak nejsme blbi ze, co je moc .. to je moc :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---


    PROGRAM ROKU 2012 | Permalot
    http://permalot.org/cs/program-roku-2012
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    IRO: kokopelli je naprosto zásadní projekt, ne jen "zajímavá seed banka". ve francii je proti nim tvrdá kampaň a musí platit mastné pokuty za to, že dělají subversivní činnost držení semen co nejsou oficiálně v Seznamu povolených odrůd.

    v ČR to není tak horké a navíc Gengel není moc vidět, takže to je asi víc OK...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    IRO: mam od nich celer natovy, korenovy, pastinak, kukurici .. no jsem zvedavy .. zdroj marek a veronika z permawebu
    IRO
    IRO --- ---
    jsem teď objevil zajímavou seed banku, tak dávám odkaz :)
    Kokopelli Seed Foundation for organic seeds
    http://www.kokopelli-seed-foundation.com/
    IRO
    IRO --- ---
    PALEONTOLOG: už tady ten link je, ale tak opakování matka moudrosti :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    univerzální nástroj na všechno je jako návrat ke kamenné industrii

    v diskuzi dobrej link: http://leva-net.webnode.cz/products/podivuhodna-zahrada-igora-ljadova/
    ANOUSH
    ANOUSH --- ---
    IRO: ploskorez je supr, nehrbis se a jdou s tim delat temer vsechny bezne zahradnicke prace, doporucuju
    IRO
    IRO --- ---
    Zdarec, používáte někdo ploskořez? Dneska jsem to náhodou objevil a vypadá to zajímavě. Lidi si to i chválí :)
    http://youtu.be/D8KF0jXnJ8w
    http://www.kluboz.cz/fotky15794/V._V._Fokin_-_Zem-vda.pdf
    http://orgo-net.blogspot.com/2012/03/ploskorez-revoluce-na-zahrade.html
    IRO
    IRO --- ---
    pěkné zahrady :)
    55 záhrad rôznych typov na jednom mieste − inREAL
    http://www.inreal.sk/e-shop---inspirator/55-zahrad-roznych-typov-na-jednom-mieste
    IRO
    IRO --- ---
    zajímavý článek o předchůdcích permakultury v Česku
    Eubiotika neboli Dobrožilství
    http://ekovesnicky.cz/view.php?cisloclanku=2005030001
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    LINKOS:mám seznam ekofarem z roku 2009 , jestli chceš dávám k dispozici a nestydím se za to . Jen mi napiš stručnou charakteristiku té farmy , lehko se to dá dohledat ...
    MYKO
    MYKO --- ---
    LINKOS: nemusis
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MYKO: ano zadarmo, ale abys dostal adresu musíš platit
    MYKO
    MYKO --- ---
    LINKOS: zaregistruj se, je to zadarmo
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    máte někdo registraci na wwoof.cz?? Potřeboval bych poradit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam