• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    TYET
    TYET --- ---
    RFK: to už vám kvete?? já jsem tak nedočkavá, dělám vždycky sirup :)
    RFK
    RFK --- ---
    dnes qečeři:kosmatice
    TYET
    TYET --- ---
    ZATAMOKO: kupovaný
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TYET: ten foliak mate nejaky kupovany system, nebo samodomo?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: tak to bylo dřív, dnes se na obrovských lánech pěstuje kukuřice, kterou krávy špatně tráví, sice se jim v žaludku přemnožuje e-cola, ale aspoň přibívají na váze. Nebo se krmí sojou, pěstovanou na uzemí bývalích pralesů v amazonce.

    Ohledně té nádoby se uvidí, v létě by se snad měla střecha předělávat, tak třeba se to oplechuje...
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: my to tak do jedne becky mame a neni to teda nic moc. smrdi to trochu po tom asfaltu. uvazujem, ze tu strechu casem (az budou prachy) vymenime a dame tam nejaky plech.

    LITTLEPUNKK: mam na to jiny nazor. dobytek zvetsi casti zere co? zere travu/seno. odkud se bere trava? z ruznych umezku, prikop, luk, proste z mist, kde bud nic jineho nez trava neroste, nebo jsou male, ci spatne tvarovane a svinsky by se obdelavaly, takze je nejvyhodnejsi tam nechat travu. jsem presvedcen, ze vzhledem k tomu, ze prakticky nikdo se v nasich krajich bez dobytka neobesel, s plodinami, ktere se tehdy pestovaly, tak to povazuji za ozkousene a uzavrene. je nutno si uvedomit, ze vzdycky byly omezene zdroje a ze kazda parcela, kazdy metr ctverecni byly rozdelene. ani steblo se nenechalo ladem. a z mist, kde rostla trava byl mnohem lepsi uzitek nez zadny - protahls to dobytkem a mel mleko (na maslo, syry, kysku, na prodej [tedy vitany prubezny i kdyz nevelky prijem po cely rok] i pro prasata..) a hnuj. moje babina mi vypravela, ze ona byla z rodu kovaru, poli (vlastne pozemku vubec) meli malo - jen jeden a pul hektaru. z toho duvodu neuzivili kone. a aby jim nejaky z vetsich sedlaku pooral, povlacel atd., tak musela se svoji matkou chodit na oplatku k nim pracovat. a to bylo kazdou chvili.

    btw. to co slepice sezerou je marginalni. a z lidskych vykalu kvalitni hnuj neudelas. a/ je suchy, b/ je ho malo, c/ ma spatny pomer uhlik/dusik. jako jedna ze slozek do kompostu - budiz, ale sam o sobe ma vyse zminene nedostatky.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: vytipovany ne, ale dost zalezi na lidech/cloveku co ten kurz povedou, takze bych ti poradil nekde vystarat ohlasy a reference na ty lektory a dle toho se rozhodnout .. v te Zajezove to vede myslim Patricia Cermakova, coz je dcera K. Koncka coz byl takove PK guru v nasich koncinach ..
    Certif. kurz PK ale doporcucju absolvovat, ceny se ruzni a nekdy je to docela dost, taky zalezi jaci lidi se sejdou ale clovek se dost posune, jak teorii tak i sdilenim s ucastniky a taky takovym tim synergickym zazitkem a dalsima tezko sdelitelnyma vecma :))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LITTLEPUNKK: s kamarádem na todle téma, jezení-nejezení občas prohodíme pár slov a pokaždé vytáhne, že díky živočisným bílkovinám se nám vyvinul mozek, že bez toho by jsme byli na úrovni opic :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    MATT: jak už se zmínilo - je to dobrý, akorát původní účel je většinou jednorázový, takže se ti tam časem může vykotlat ten umělohmotnej ventil, kterej je pak potřeba vyměnit
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    KUATO:
    na pohnojení pole si seškrábni svoje hovno a obilí raději sněz než ho dávey slepicím . Nechápu co na těch vajíčkách vidíte ?!?

    tuk existuje dvojí! živočišney a rostliney že, kterey je pro tělo příznivější se po troše čtení můžeš dozvědět ...

    to že se naši předci dřeli ,to se dřeli ,ale odmysli si práci s dobytkem-ranní vstávání/dojení/příprava sena atd. a mohli by být někde jinde . to vidím jako budoucnost . "výroba" masa je energeticky záporná to by si měl každey uvědomit ...
    KAREN
    KAREN --- ---
    MILUCH: kliido. pokud mi ale zas nebudes skoro lejt pivo do vejstrihu, jako posledne... ;D
    MILUCH: kam chodis na povinny seminare permakultury??
    KAREN
    KAREN --- ---
    LINKOS: to ovsem zalezi na fundovanosti ucastnika)
    ja permakulturisticky knizky popravde nacteny nemam a zatim tak sbiram nebo spis pochytavam info za pochodu, jedu dost intuitivne... a ted jak mame nove prilezitost, poohlizim se po nejakym dovzdelani v zahradniceni. primo pk by me zajimala urcite a laka me prave nejakej intenzivnejsi kurz, kde bude spojena teorie s praxi)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KAREN: já bych měl obavu, že tam budou omílat známé věci a člověk se toho moc nedoví
    KAREN
    KAREN --- ---
    MILUCH: asi nechapu, kam tou otazkou miris.)
    predstavuju si, ze se od lidi, ktery maj s pk bohaty zkusenosti, dozvim zajimavy informace a rady, nasdilim zkusenosti s ostatnima ucastnikama, inspiruju se z toho vseho, co tam uvidim a uslysim. konkretne u tohohle kurzu jeste vidim vyhodu, ze by mi dali prinosny podnety primo pro nas pozemek.
    KAREN
    KAREN --- ---
    LINKOS: proc? vsimla jsem si tu i docela dost pozitivnich referenci na vsemozny kurzy...
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KAREN: byl jsem tam hluboko v 90s a vubec jsem nevedel, ze to v nejake forme prezilo - coz me v zasade tesi.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KAREN: ke kurzům sem docela skeptickej
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: to mám teď doma, za pár šupů, akorát tam byl rostlinný olej. V blízký době se tam bude dělat svod ze střechy, akorát si nejsem jistý jestli je zrovna dobrý, když to poteče ze střechy na který je asfaltová lepenka
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    to dobry je, mam to overeni!!
    MATT
    MATT --- ---
    DACUBE: nevim jestli to funguje, ale spousta lidi ma proti nim ty "vetrny mlinky" z pet lahvi..

    k uz ukoncene diskuzi o nadrzi na destovku

    tohle muze bejt dobry:

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam