• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KABIS: No právě, když je to na záhoně, musíš stříkat (i když do zkoumání těch alternativních přírodních postřiků jsem se nevrhala, maje to vyřešeno pod střechou). Sousedovic rajčata na záhoně jsou každé léto úplně bílá. Pro mne nepochopitelné, proč si to pěstovat, když tomu musím dát tolik energie a výsledek je stejný, jako když nakoupím v obchodě (v létě ve zdejším kraji standardně okolo 23 Kč/kg a z místních zdrojů i míň). To bych tu práci věnovala raději něčemu jinému.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KABIS: ja loni zjistil ze na slymaky jsou nejlepsi kachny. vyzbiraj je a je klid ;)
    KABIS
    KABIS --- ---
    LINKOS: na slimaky se netesim :)


    JANYNA: tak vylozene bezudrzbove to nebude nikdy, spis co nejmin a aby vetsina sla obsahnout o vikendu - v tydnu jsem rada kdyz si najdu cas na psa a drahou polovicku :/ pred destem jsme, kdyz jsem byla mala, nikdy nechranili, normalne byla rajcata na zahoncich, ale prave tam mama musela hodne postrik pouzivat.. Uvidime jak to pujde letos, chemie se mi prici cim dal tim vic
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KABIS: Imho rajčata tady u nás jen tak bezúdržbová nebudou. Tedy pokud stojíš o dobrou úrodu. Mnimálně chránit před deštěm a zalévat... Sousedka loni naběhla na náš styl, ale neřeší listy ani zaštipování a rostou jí zajímavé keře, úrodu má dobrou. Takže alespoň tuhle údržbu pravděpodobně ušetřit lze.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KABIS: mrkev, rajčata a salát. Dá se tam toho dát víc, ale tydle tři k sobě šli dobře, akorát slimáci docela řádili na salátu.
    KABIS
    KABIS --- ---
    JANYNA: potrebuju aby to bylo co nejvic bezudrzbovy, navic jih ma zabranej stary oresak koupeny s barakem - jediny vzrostly strom, takze dolu jen tak nepujde :) ale zkusim to nejak vymyslet.


    LINKOS: ciste pro inspiraci, jak ta tvoje polykultura vypada?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KABIS: Nám se taky hodně vyplatilo pěstování (v pytlích nebo barelech) pod převislou střechou na jižní straně domu. Úrodu míváme téměř největší z vesnice (a to jsme původně městská náplava oproti starousedlíkům - předbíhá nás jen soused v důchodu který pěstuje stejným způsobem jako my, ale má čas kolem těch rajčat celý den chodit a zaříkávat je, aby pěkně rostly a sousedi na nich mohli oči nechat (bydlí na návsi)). :-)))
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: No, taky jsem si všimla. U nás ze samovýsevu vyrůstají hodně pozdě a dva ze tří let nestačily povětšinou dozrát na rostlině (na talíři doma pak už jo). Dokonce mi taky velmi dlouho klíčí i ve foliáku. Odhaduju na 30-40 dnů, což je mohem déle než normální rajčata.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Diky moc vsem. My koupili barak a zaciname se starat o zahradku, mamka je celkove pro-perma, ale furt ze postriku rajcat se nevzda, tak chci zjistit jak na to ;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: ja sazela sazenicky a k samovysevu jsem jim moc nedala prilezitost... letos jim chci dat vic prostoru, nejakou plantazicku.))) jj, roste to jak blazen, u nas je ale zatim mista dost a vyvazovala jsem je, tak to tak asi udelam i letos.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: ano, gengelacke divoke rajcata jsou asi jedina plisni odolna odruda, se kterou jsem se setkal. akorat rostou az pozdeji (ze samovysevu aspon) a jsou rekneme - expanzivni :o).
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: my davame cast rajcat do velkych kyblu a mame to u zdi z jizni strany, kryte previslou sedlovou strechou. ale musi se hlidat zalivani. plus zena kdyz vystipuje dalsi vyhony v prubehu sezony, tak je strci do hliny (pry se velmi dobre chytaji) a pak z nich vlastne vypestuje druhou generaci rajcat, ktera plodi pozdeji az treba do rijna nebo listopadu (i kdyz ta snuska uz je pak bidnejsi, pac jsou kratke dny a min tepla).
    KAREN
    KAREN --- ---
    KABIS: pres zminovanej gengel nebo od nyxaku sezenes treba divoky rajcata - ja je zkousela loni poprvy, a sice jsou malicky, ale moc dobry a odolny jsou rozhodne.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: mě se loni osvěčilo když se to pěstuje v polykultůře, kamarád zas má dobré zkušenosti s mulčování slámou. Ano švára zas dělal takové igelitové fóliálky, aby na to nepršelo-ale ten obyčejnej igelit se rychle rozpadne.

    Já ještě uvažoval, že bych zkusil udělat na jednou záhonku ze starý hadice a nějaký nádoby podmokový systém. Ale primárně né kůli rajčatům, i když i jim by to svěčilo. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?
    KUATO
    KUATO --- ---
    kdo nezna. uz je cas objednavat. mohlo by se imho dat i do zahlavi :o) - www.gengel.webzdarma.cz/
    KUATO
    KUATO --- ---
    KABIS: stare odrudy nejen rajcat najdes v Gengelu. ale s tou nachylnosti k plisnim je imho ponekud problem, ktery se vyresi spis metodikou pestovani (pod strechou nebo ve skleniku, aby se zbytecne nemokrily listy, primerene protrhavani..) nez odrudou. jako posilujici prostredek mi znama doporucovala postrik koloidnim stribrem, plus obecne pomaha na posileni nate postrik preslickovym vyvarem. oboji idealne v listovych (vodnich) dnech= luna v raku, stiru, rybach.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Nevite kde se budou dat sehnat rajcata nepreslechtena a ponekud odolnejsi a mene nachylna k plisnim? Pripadne mate neco osvedceneho misto chemickeho postriku na ony plisne?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: jo zelena...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KUKIDE: Polsko pokud vím už GMO má de facto zakázané nějaký ten čas,
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    kamarád mi psal, že maj seznam semen na letošek
    http://gengel.webzdarma.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam