• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    JANYNA: chce to poradne palive papriky. kamarad rikal, ze nektere druhy pouzivaji tradicne v indii na odpuzovani slonu, proste rozdrcenyma paprikama natiraji ploty, aby jim nedelali bordel na zahrade (o kolik to mame jednodussi se zajici), nenapadlo by je to jist, dokud neprisel bily Massa, ktery jim vysvetlil, ze je to lahudka :o).
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: Případně se tomu dá pomoci za použití kájenského pepře, wasabi a pod. I když, podle reakcí mých dětí ve věku 3,5 a 4,5 let by stačila i skořice. :-)))

    Já se tuhle techniku kdysi snažila použít na svého německého ovčáka, abych ho odnaučila trhat zuby pletivo kolem kotce, ale on ten kájeňák měl bohužel rád. :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: treba to pro ni bude klicova zkusenost a uz si do pusy nebude strkat kdeco, kdyz zjistila, ze neco muze palit :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LURA: hahaha :D jo to by bylo detstvi na muchomurkach :D
    LURA
    LURA --- ---
    ANABEL_LEE:
    OGMIOS: Ty jo, pamatuju, jak mě jako malou lákal muchomůrkový odvar u tety. Teta ho měla vždycky v létě na stole v mističce přesně proto, proč se ta houba takhle jmenuje - na hubení much. Bylo to tak krásně sytě červený a věděla jsem, že je to i sladký a měla jsem hrozný cukání to ochutnat.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no cerveny muchomurky nejsou tak hrozny, syrovy teda asi nebudou nic moc a cloveku bude spatne ale i tak, navic asi lidi na ne maj vetsinou davici reflex, asi neco podmineneho z minulosti lidstva. jinak ty kytky doma to je nejhorsi no, mala prave sezrala naky listy z kytky u prarodicu a pak litala ze ji pali pusa, tak sme to hledali a ta kytka jedovata je, ale nastesti az pri vyssich davkach takze si mala jen poplakala ze to pali a nastesti bylo dobre, ale trnulo ve me co bude jestli toho snedla uz moc nebo to bude dobry. jo vysvetlovat se musi ale nekdy to ty maly deti proste chapat nechtej no.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LURA: ja si taky z detstvi pamatuju dril "nejist zadne bobule ktere neznam" a "nesbirat muchomurky a zejmena ne zelenou", ale jak to maji jine deti nevim, a 2,5 roku je asi dost malo, kor kdyz si devce cpe do huby co najde .)
    LURA
    LURA --- ---
    ANABEL_LEE: Já třeba tyhle věci zatím na zahradě nemám, ale zato roste dost jedovatých rostlin kolem v lesích (lýkovec, vraní oko, rulík), takže jsem dítku ukázala, aby se je naučilo rozeznávat. A my jsme na zahradě taky měli oměj a nikdy jsem se neotrávila. Kolik lidí má doma třeba oleandry a nebo difenbachii a další jedovaté kytky a často ani oni sami nevědí, že jsou jedovaté.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: jinak chapu, ja bych na zahrade taky nechtela mit jedovaty veci, treba tis, ale zase chapu ze pro nektere alchymisticke postupy jsou kouzelne byliny nezbytne. nastesti mam teda oplocenou zahradku, tak by se to teoreticky uhlidat dalo...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: jo mala je na to expert ta sni opravdu vsechno co najde, kameni by bylo jeste to nejlepsi. treba rada dela veci z modeliny, dobry tak s ni clovek modeluje a pak se otoci a ejhle kouzelnickej trik..kde je vsechna ta modelina? no a clovek to nevysvetli ze to nema jist :D jinak treba poznava ruzny bylinky, ale i tak sni vsechno ostatni na co prijde a reknes tohle nejez to neni dobry a mohlo by ti to uskodit tak to jde rovnou vyzkouset. no snad z toho uz brzo vyroste :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: tak 2,5 roku ji nebude vecne, takhle maly dite stejne musis hlidat, pac si do hubicky narve kdeco vcetne kaminku .))
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    FARMA PRO BUDOUCNOST
    Dcera Anglického farmáře hledá a nachází východiska, jak farmařit bez závislosti na ropě. Navštěvuje i nejznámější anglické propagátory permakultury.

    FARMA PRO BUDOUCNOST
    http://vimeo.com/63527719
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    mám dotaz: chtěla bych své tetě koupit k narozeninám nějaký kurz péče o zahradu - něco pro začátečníky. Prošla jsem odkazy v záhlaví, ale ráda bych dala i na vaše doporučení. Máte někdo konkrétní zkušenost s kurzy organizací v záhlaví? díky moc
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: jinak pekna zahradka ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: no me se moji 2,5 lety dceri nedari vysvetlit ze jsou veci ktery ji uskodej. posledne zblajzla jednu kytku z kvetinace a zacla litat ze ji to pali. ale priste pujde a ochutna znova. jinak je nadmiru inteligentni ale vsechno sezere :D proto bych se bal mit carodejnickou zahradku, aspon teda ted, snad az vyroste tak to bude jine. ikdyz ono asi i tak bude lepsi si zajit natrhat byli do lesa. jinak nevedomost samozrejme pestovat nechci. treba bratr naucil svy deti znat houby a to tak ze by vytreli s lecjakym mikologem na to ze jim je 8 a 6 poznaj snad vsechny houby co se v lese daj najit normalne.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: ja mam v te me krom durmanu i omej salamounek. a to prosim kousek od trezalky, jahod, vlastovicniku, violky, brutnaku, topinamburu, paprik a nejspis i dalsich rostlin, ktere jime nebo susime jako lecivky :o). lec - jedovatky se daji poznat od nejedovatek relativne snadno neprijemnou chuti (mozna s vyjimkou vraniho oka) a casto i neprijemnym pachem (ano, u konvalinek jsme decka upozornovali, ze kdyz je trhaji, ze si nemaji olizovat pracky, pac by je bolelo bricho). ovsem nejlepsi prevence je nechovat sve deti v nevedomosti, ale aby vedely jak co vypada, a k cemu je to dobre. "kdybys nekdy choval ovce a potreboval otravit vlka, ktery ti na ne chodi.." :o)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    XL1: no durman asi ne, Mandragora uz je aspon prizemni, samozrejme ze to byla sranda neb se pozastavuji nad takovouhle primo carodejnickou zahradkou co tam mas. jinak ja osobne bych treba nepodcenoval zvidavou oziravost u deti kdyz uz jsme u toho.
    XL1
    XL1 --- ---
    OGMIOS: a co kdybych si třeba splet hrábě s kulometem? si snad děláš prdel že by si někdo splet durman se špenátem? prober se!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: :D trefne
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: clovek z naseho kulturniho ramce, ktery je tak blby, ze si splete durman se spenatem si zaslouzi byt evolucne vyrazen z dalsi souteze :o).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    XL1: na co durman a mandragoru? vzdyt to je o zivot, si to spletes se spenatem, das listi do hrnce a potes koste :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam