• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: no, tak to jiste, ale kolem hospodarstvi je prace porad dost, ony se tam ty dalsi pary rukou ztrati .)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANABEL_LEE: porad z toho mam pocit, ze kdyby na to ta neboha bytost s nekolika zamestnanimi na krku nebyla sama, tak to pujde o hodne lepe :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KACHNIK: no, tak pasouci se zvirata se ti napasou tedka v lete, v zime tomu musis dat seno. a sama zjistis, ze kdyz jim tam das celej balik a starejte se sami, rozdupou ti ho do ctyr dnu, zatimco kdyz jim ho budes krmit v pridelech, vydrzi ti tyden. Nebo treba voda, v -20 holt musis i nekolikrat denne rozbijet led na napajeckach, ci ho rozmrazovat, pokud ovsem nemas na cele pastvine luxusne rozvedene vytapeni, to pak ano. No a v neposledni rade je taky dobry ty zvirata kontrolovat kvuli nemocem a zranenim... a kdyz nekdo zacina treba v 7 v praci a ma doma jen blby kraliky a slepice a treba ovce, tak holt radeji vstane v ty 4 a obstara si to a vi, ze muze byt do vecer v praci, ja to mu rozumim...
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    KACHNIK: Jo tak napaječky a krmítka pro králiky taky no problem: http://www.kamir.cz/m501-cz-potreby-pro-chov-kraliku.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    ANABEL_LEE: Nojo, já se do toho teprve dostávám, takže spíš než vlastní zkušenost můžu používat odhad a to co mám jinde okoukané. Sama se cokoliv co dělám, snažím dát dohromady tak aby bylo celkem fuk kdy to obsloužím a vydrželo to alespoň tři dny bez obsluhy. Takže pro drůbež dávkovač na krmivo i vodu (sousedům závidím potok) a krom výběhu voliéru. Králiků je fuk kdy se nakrmí a dávkovač to taky může vyřešit. S kravama a dojením zkušenosti nemá žádné, takže uznávám, tam může být problém. Co se týče jiných pasoucích se zvířat, vím, že pokud mají vodu, tak se obslouží sama, vlci tu nejsou a kuna už je nesežere. A pravda, moc nepočítám s tím, že by si někdo jinak pracovně vytížený zakládal hospodářství (byť jen malé) a ve velkochovu zase počítám s nějakou tou automatizací. Vstávání ve 4 beru jako přežitek z dob dávno minulých, kdy bylo opravdu potřeba pečlivě si den zorganizovat a bylo záhodno pro všechny činnosti vybrat opravdu nejvhodnější denní dobu. Mě vypere pračka, nechce se mi zatápět, tak udělám na elektrice těstoviny, chleba peče manžel nebo pekárna... Takže asi jako se vším je to otázka přístupu a volby.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JAZZZ: tak mechanizace je spis zalezitost velkoprovozu nez nejakych malych permakulturnich hospodarstvi .)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KACHNIK: taky si rikam, ze od doby vynalezu spinacich hodin, nebo dokonce ProgramovatelnychLogickychControleru snad uz brzkemu vstavani odzvonilo :) kravu robot jeste poradne nepodoji, ale kralikum uz nasypat umi :)

    ANABEL_LEE: jeste k tomu prace 9 hodin denne, deti, manzel a jeste zit radostny zivot plny vesele zabavy a konicku, vypadat jak ze zurnalu a ti hloupejsi jeste musi zkonzumovat vse, co je jim predkladano medii, aby si potvrdili, ze jsou opravdu nazivu. kdyz je na to vsecko clovek sam, tak je to peknej opruz :)

    VYHULENY_UFO: mes spis prijde ze "by lidi meli zvednout hlavy od pocitacu a objevit davno zapomenute" ale to uz je asi spis otazka pohledu ;)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    (nebo je treba vypravit deti do skoly a tak)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KACHNIK: protoze nez obejdes vsechny chlivky, kralikarny a staje, mas sedm hodin a musis treba jet do prace, nebo zase delat neco jineho, napriklad pokud mas mlecnou produkci, musis dojit, pokud mas rostlinnou vyrobu, tak mas zase nejake agrotechnicke terminy atd :)
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: Souhlas. Vyrostla jsem v paneláku a co pamatuju, rostlo nám něco na balkoně. Máma tam měla velkou a hlubokou bednu, a minimálně bylinky tam vždycky byly. Jinak neznám snad nikoho, kdo by neměl po ruce někoho se zahradou nebo sám nechalupařil.

    Co se týče slepic a jiné zvířeny atd. fakt nevím jestli to je vtip (nevšimla jsem si toho poprvé a možná to nechápu správně), proč by k tomu proboha někdo měl vstávat ve 4 ráno a každej den to krmit?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JAZZZ: znam dost lidi, kteri jedou na balkonech trochu paprik, trochu rajcat, trochu pazitky a petrzelky... jsou lidi, kteri na balkonech pestuji kaktusy, citrusy a nebo i huleni.... akorat proste lidi by meli nekdy zvednout hlavy od pocitacu a neobjevovat objeveny :0)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: vsak ono se to pomalu meni :) tohle balkonove hospodareni je prvni mozny krucek k udrzitelnejsimu ziti. ja osobne si misto placeneho fitka rad zadovanim s motykou :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OGMIOS: ja nevim, podle me za to muze nejaka zkurvena priroda a uz by bylo na case, aby s tim Milos neco udelal. Minimalne podal nejakou mensi stiznost ke komisi eu.
    je to uplne hrozny, jdes ve deset do prace a ten podelanej reznik uz ma taky od sedmi otevrino a cerstvy pecivo, vietnamec maka od nevidim do nevidim....
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SELECTOR_IX: jj slepky chodej spat brzy, vo tom zadna. ale ta 4ta hodina ranni je asi dalsi argument proc si neporizovat kravu :D
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    JAZZZ: v tý době se mrkev používala k jiným účelům než k jídlu, oranžová byla jen uvnitř (zajímavost co jsem nedávno někde pochytil). ale k tématu - dnes je to snad jiný?

    OGMIOS: já bych zase nic neudělal chodit spát se slepicema. ty pipky sou zaparkovaný kolem půl pátý, to mi začíná největší frmol :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VYHULENY_UFO: kurnik a kdo tem zviratum rikal aby vstavaly takhle brzy, copak nemuzou spat do nejaky rozumny hodiny?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JAZZZ: patricij si nemusel nic pestovat, na to byla luza a plebs, neasi.... :0)
    ale jinak souhlas, tohle mestsky zahradniceni je takova aplikace predstavy mestskeho cloveka o zivote na venkove v souladu s prirodou. obavam se, ze vetsina tehlech kouzelnejch lidicek by rozhodne nevstavala ve 4rano, aby sly romanticky nakrmit kozicky, kravicky, kralicky a slepicky... nebo si predstav tyhle mestsky zahradniky, jak je vyzenes v lete na senosec :0)))))))

    mestsky clovek aka prazak je dobry hlavne k tomu, aby z nej venkovani meli prdel... a to rikam jako prazak...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SELECTOR_IX: ja si to tak vysvetluju. neco jako, ze sobecka konzumentska luza vetsinou zahradniceni moc neholduje :) vsak i v Rime tesne pred upadkem si maloktery patricij umel vypestovat vlastni mrkev :)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    no a koukám jim to nestačí a fušujou i do zahrádek :)
    nebo to souvisí s tím prostředím?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SELECTOR_IX: mrtve lidi podle kosti, zijici lidi podle prostredi, ktere kolem sebe vytvareji ;)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    lidi podle kostí?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam