• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    IPH
    IPH --- ---
    ja jsem zase zkusila pestovat dyne na baliku sena...byl starsi- cca 2 roky, povalenej na bok...vydloubla jsem trochu sena, nasypala trochu hliny a dyne jedou jako blazen.) jen by me zajimalo, zdaje vhodne nejak regulovat mnozstvi kvetu/plodu...
    IPH
    IPH --- ---
    KLATIC: myslis, ze by to slo taky do sena?
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    KLATIC: jenom te doplnim....jeste jsme to po velkych destich malicko nacechrali :o)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    a na rozdil od zbytku zahrady do toho nelezou hryzci :o)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    nasypana normalne z kose od sekacky...takze spis 5-10cm rozsekana..... nasypano 20cm travy pak trochu hliny na to polozeny vykliceny brambory a na to zase 20cm travy.... od te doby sjme stim uz nedelali nic..... je v tom sice jedno velke mraveniste, ale mravenci nechavaj brambory vklidu :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KLATIC: ta trava byla mulcovana (rozsekana sekackou na kousky) nebo treba i delsi (10-15cm)? dosypavali jste to prubezne?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KOCOURR: podle me stacej treba 15 cm, nasikmo zeseknout, ten rez co vycniva bych zapatlal steparskym voskem a prihrnul bych na zimu a prikryl..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LA_PIOVRA: no hele, prostě si naštípu cca 20-30 cm dlouhý řízky, píchnu je do zeme, nechám koukat tak 2-3 očka a uvidí se...jediný co udělám bude to, že odkopnu drn a dám místo toho hlínu z kompostu, na jaře můžu dát info jak jsem pochodil ;)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Dobry, ted si o tom ctu, doted jdem to vubec neznal:)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    Tak jsme sklizeli prvni brambory pestovane v posekane trave a musim rict ze to vyslo jsete lepe nez jsem myslel....nadzvedne se trava i s kytkou...oberou se velke krasne ciste brambory, zase se to priklopi a male brambory se tam nechaji rust dal ... vsem vrele doporucuju... navic jsem na to celou dobu ani nesahli, stara se to o sebe samo, jen jsem brambory prakrat zalili v tom nejvetsim vedu a suchu..
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KOCOURR: cive, ja si pamatuju, ze vsechny ruze se rizkovaly zacatkem leta aby se pekne proparily bud v parniku nebo pod lavi od okurek... ale uznavamm, ze je blbost se s tim srat.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LA_PIOVRA: no já se dočet, že by se měla řízkovat na konci podzimu dřevitými výhonky...teť už mi jen zbývá zjistit, kam si ji zajdu nařízkovat (asi to odnese nějaký městský živý plot... :) )
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KOCOURR: hele, nebude to problem, jen to resis v blbej cas, tohle si mel resit nekdy v cervnu, cca. RR se jinak rizkuje dobre (jako v zasade vsechny ruze).
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj lidi, nezkoušeli jste někdo řízkovat růži svraskalou? Potřebuju cca 100 rostlinek do neudržovanýho živýho plotu, semena mi zatím nějak nevyklíčili kupovat se mi to nechce, zbytečně by se mi to prodražilo...
    SMILE_DOG
    SMILE_DOG --- ---
    a nejhorsi sou ti, co se drzi dogmat a predem zatracujou co jeste nezkusili... kdyz sezeru celej strom na syrovo, tak mi ty 4 na grilu fakt neublizi
    XL1
    XL1 --- ---
    SMILE_DOG: nejlepší fík je ČERSTVEJ. na grilu se u ztratí x chuti a hlavně vitamínů a enzymů.
    XL1
    XL1 --- ---
    AQUALOCO: vavřín venku přes zimu nevydríží.
    XL1
    XL1 --- ---
    OGMIOS: ideální je ten fíkovník na podzim vykopat po opadu listů a strčit do sklepa. zalejvat se mze jen 1 x mesicne v tom sklepe. vetsinou uz ma z pdzimu fiky ktery pak dozrajou na konci cervence a dalsi nasadi v zari. jak ho mam cca 3 roky? ale mam ještě další druh kterj plodí na jednoletých výhonech . a ten plodí 2 x ročně. chce to nejslunější místo na zahradě a pokud je vedro tak zalejvat každej den.
    pokud máš fíkovník který plodí jen na dvouletém dřevě tak pokud v zimě zmrzne tak se na jednoletých výhonech úrody nedočkáš nikdy...chce to ten co plodí na jednoletých.
    SMILE_DOG
    SMILE_DOG --- ---
    XL1: pecka jidlo co sem mel na Malorce... narizli fik na ctvrky aby vznikla takova miska, do toho pak platek suseneho rajcete a na to mozzarela a na gril stim... EXPLOZE chuti!
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    XL1: dobrá, zkusim to až v zimě.., bylinkám se věnuje spíš žena, letos jsem jí pomohl se záhonem a docela koukal, jak se to všechno rozrostlo, klasika, oregano, mata, tymian, saturejka, šalvěj, majoránka, koriandr (to bude semen do kuchyně), bazalka, takže žádný speciality, jsme na poměrně dost větrnym kopci, tak si nemůžeme moc vyskakovat, teplomilky dáváme do závětří, stejně to plánuju i s tou révou.
    dobrý je, že nám přezimoval Muďoul (Asimina Triloba), jsem zvědav, jak se mu bude dařit a jestli někdy zaplodí, jedlej kaštan se toho s přírůstkama taky nebál (cca 40cm, je to malej semenáč)

    experimentovat začnem časem, letos jsem ještě dodělával spoustu věcí na domě, rád bych taky pěstoval vavřín, přezimuje krytej venku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam