• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    BROZKEFF: dekuju, podobne jsem nad tim i premejslel.., jen je to zatim pouze teoreticka zalezitost. Za to me to hrozne bavi nad tim uvazovat! jedna se o stavebni pozemek nad nami a nerad bych prisel o vyhled (hehe), takze tomu odpovida i cena, ktera by se mela vracet..
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    AQUALOCO: ehm, to už není v případě bylinek zahrádka jako spíš pole ne? :) Návrh jak to zrealizovat:

    1,2 - 1,5 m záhony po celé délce, mezitím 50 cm cestičky, 20 - 50 cm vrstvu ornice z cestiček sebrat a tím vyvýšit ty záhony, záhony zakrýt nylonovou černou folií, 4 řady děr v třeba 40cm rozestupech a do těch děr pak dělat takovým tím speciálním děrovačem díry do kterých vkládat předpěstované sazenice příslušných bylinek - předpěstovávat na takových těch platech co mají napůl oddělené jednotlivé sazeničky, na plato se vejde třeba 200 nebo až 400 sazenic.

    Pokud se ty cestičky vyhloubí víc (třeba 1 m, ale pak už ty spodní vrstvy půdy pokud to není někde v luhu asi na záhony ne) tak se na ruční práci mezi záhony není třeba ohýbat. PAk je ale potřeba zpevnit ty záhony až dolů igelitovou černou folií a nějakými tyčkamiu, aby se ty záhony nesypaly a nezavalily ten "tunel" mezi nimi.

    Případné zavlažování buď vyřešit trubkama s hadičkama ke každé rostlince a nebo pokud je vody dostatek a "zdarma" (velká studna, potok...) tak lze v případě že záhony jsou užší, cestičky ne vykopané do té hloubky ty cestičky zamulčovat slámou a kompletně zaplavit ty cestičky a nechat tu vodu ať se vsakuje a rostliny si to berou - předpokládá to už trochu větší rostliny :)

    Pro úvodní založení těch záhonů to buď chce strojní mechanizaci a nebo masivní brigádu hodně lidí (a k tomu příslušnou ruční mechanizaci) + samozřejmě mít nakoupené ty stovky m těch folií apod.

    Ten systém je celkem univerzální, do těch děr nemusí jít jen bylinky, ale i celá řada zeleniny či ovoce - fenykl, pórek, jahody atd., lze z toho udělat polykulturu co lze kontinuálně sklízet 3x za rok, v případě že se některé nebo všechny ty záhony strčí do foliovníku (polytunel) tak lze fungovat v podstatě celoročně zejména pokud se pak ty folie zruší a nahradí částmi s vyvýšenými záhony se silnou vrstvou kompostu/hnoje, který generuje nízkodenzitní teplo a vytvoří nejen pro rostliny nad tím, ale v celém foliovníku o pár stupňů lepší podmínky...



    Zdroj: biofarma Plukrijp v Belgii (plukrijp.be), ty hluboké cestičky se tam používaly v době kdy se to dělalo komerčně na prodej, ty nízké cestičky tam jsou teď kdy to je komunita kde se už nic nepěstuje na prodej.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    PETAW: chvalihodna nabidka, jen co rozpestuju neco zajimavyho, tak se pridam! má někdo z vás zkušenost např s bylikovovou zahradkou na rozloze cca 2000m2? pretavit z louky na zahony atd. ...
    PETAW
    PETAW --- ---
    URPUTNIK: bohuzel, neumim si predstavi balit to pro ceskou postu, aby to prislo cele a zive. Ale od leta se muzete kdykoliv prihlasit a prijet do Ricmanic pro par kusu.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    PETAW: ja bych bral vsema deseti, ale do brna se nedostanu :(
    PETAW
    PETAW --- ---
    jestli by jeste nekdo chtel, pristi tyden, bude se u nas srovnavat pozemek, tak vykopu co se da.
    PETAW
    PETAW --- ---
    PETAW:
    pro upresneni: VENUJI
    PETAW
    PETAW --- ---
    Mam cca 100 ks medvedieho cesneku, ASAP zasadit, Brno Kr.Pole
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: nejlépe ale (krom anoncu zde) i mně do pošty nebo i na mail/mobil. Nyx v poslední době moc nestíhám. Danke, mersí, thank jů a hele!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Mám objednáno 25 výtisků (sic!) Manifestu disfrutalismu, všichni co si jej ode mě objednávali + i pár těch co neobjednávalo jej budou brzy mít u mě k dispozici. Zároveň někdy koncem dubna, přesný den a čas ještě není známý, bude v Brně někde u piva autorské čtení Manifestu autorkou + echt disfrutariánská debata na libovolné (disfrutariánsky kompatibilní) téma. Hlaste se kdo máte zájem! :))
    JAGA
    JAGA --- ---
    Pozvánka na kurz kosení
    Ekodomov, zahrada Šárynky, 30. – 31. 5. 2014

    Lektoři: Delian Kuzmič a Jana Kotoučková z Ekocentra Jihlava. Naučíte se techniky kosení přizpůsobené typu travního porostu, dále přípravu kosy včetně naklepávání, dozvíte se, jak skladovat seno bez stodoly v tzv. senovém stohu.
    Kurz začíná v pátek 30. 5. v 17 h (příprava kos), pokračuje v sobotu 31.5. (8 - 11 h kosení, 14 h příprava kos na kosení, 17 - 19 kosení, večer prezentace - stavění senostohu aj.). Můžete tedy absolvovat i zkrácenou variantu kurzu jen v sobotu od 14 h.
    S sebou: vlastní občerstvení a pokud možno vlastní kosu!

    Cena kurzu: 900 Kč.
    Přihlášky a dotazy posílejte do 25. 5. Evě Hauserové na adresu redakce@permakulturacs.cz
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    rejce klokani sem sehnal.mak nikoliv, pouziji teda normal s obchodu....dekuji za rady a snad budou i buchty.....
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DRUDRIGER2: to teda, ja sem uplne zavislej na makovejch buchtach..hlavne mak se svestkama a trochou rumu..to bych se uzral..a radsi kolace nez buchty :D
    MILUCH
    MILUCH --- ---
    DRUDRIGER2: ekofarma.lp@email.cz sorry
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Online PDC 2014 s Geoffem ... bratru za 1000 babek, to není pro sředoevropana :)
    2014 Online Permaculture Design Course
    http://www.geofflawton.com/sp/13753-sales-page
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    MILUCH: ten email nefunguje...
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    jak mnel na mysli, buchtove opium...co das do buchty a pak nemuzes se zbavot zavislosti na makovych buchtach.....
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    DRUDRIGER2: imho od SEMO budeš s opiem asi docela spokojný
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    MILUCH: mak modrý aby měl ideal výnos je prý nejlépe 30x15 od sebe.Sem to ted zjištoval bo loni sem to měl nahusto a bylo to všeliaké. Děla se to prý nejlepe do řadku 30cm od sebe a každejch asi 15cm hodiš par semínek,pak popř vyjednotíš s plevelem. Je dobrý dobře vyplevelit pudu před setít,mak to nemá rád. Tak snad se mi to letoz už povede.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OGMIOS: to jo no, to je trochu z ruky...


    DARJEEL: díky za pozvání :-), ale na tenhle víkend už mám naplánovanou práci, kterou není rozumné odkládat, tak to necháme asi na to Brno, kdy kde by se ti to hodilo?
    MILUCH
    MILUCH --- ---
    DRUDRIGER2: tak napiš na ekofarmalp@post.cz ti ti pošlou ten tvůj opiát:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam