• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Keřů asi deset, z jedné odrůdy se nakonec vyklubaly odrůdy dvě.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MAMBELINA: mi se libi takove dratene kuzely, dovnitr zasadis rostliny a pnou se po tom a nezabira to moc mista, ale na konstrukci je to narocnejsi
    KAREN
    KAREN --- ---
    MAMBELINA: pletivo mezi tyckama mi prijde nejjednodussi, ale to mam jen na casti zahonu, protoze jsem v nasem "odpadu" nasla jen kousek z nejaky stary postelovy dratenky - pouzila bych to takhle jen ze zbytku, specialne kvuli tomu bych si to asi nekupovala.) na jiny casti mam nejakou kovovou mriz, kterou jsem taky vylovila z hromady veci, co se mozna muzou jednou hodit. jinak mam tycky/vetvicky a mezi nima natazenej provazek, nekdo pouziva treba site z provaznictvi...
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: a mas teda vic keru a ruzny kultivary?
    MAMBELINA
    MAMBELINA --- ---
    Chtěla bych poradit na co nejlépe nechat pnou lusky? Přemýšlela jsem na tyče natáhnout pletivo...
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    DRUDRIGER2: tak žádney speciální způsob řízkování zimolezu není ;) zkus to stejně jako ten rybíz , klidně i ve sklenici s vodou ;) základ si vyčteš a pak experimetuješ , tak to dělám já ... bylinýma řízkama jsem zimolez přímo nemnožil ,ale to hrudkování jde v pohodě....

    a k tomu hrudkování , normálně se keřík zasype hlínou a větvě co jdou odspoda pustí kořínky , tohle se udělá najaře a napodzim nebo z jara pak hlínu odděláš a rozebereš na jednotlivý rostliny . Já tu hlínu ještě lehce mulčuju ,ale zase to láká hlodavce a pokud to necháváš přes zimu je dobrý to pořádně přikrýt . Výhodu vidím jako nejmín pracný a vitální kytky , jaxem psal ...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Spis nestarám, každý rok je vysvobozuju z trávy na louce .. je to asi 4 rok po výsadbě, loni bylo vic plodu a menší, letos víc a větších
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DRUDRIGER2: Množení zimolezu letními (bylinými) řízky .... během června–srpna odebrat vyzrálé vrcholové nebo osní řízky, čepele listů zakrátit na 1/3, napíchat do rašeliny s perlitem, umístit do stínoviště, mlžit, držet teplotu substrátu nad 21°C .. pro lepší zakořenění použít stimulátor .. Hodně stěští :)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    LITTLEPUNKK: mne zajimal ten zimolez o nej sem psal. jako rizkovai rybizu to delam a jde to v pohode,engrest hrizenim, to hroudkovani nevim. ale zajima mne jakim spusobem se mnozi ten zimolez a jake mas s tim skusenosti....
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LITTLEPUNKK: můžeš blíž popsat to "hrudkování"? Díky...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: tak to asi nepisu spravne :) kdo to takhle nedela, ten to nedela spatne. on to pouze nedela efektivne a plati za to urcitou dan. to je fer.

    OGMIOS: poridil sis na statek nadenika :) tak z nej zkus udelat akcionare a treba se mu bude snadneji vstavat :) ikdyz .. u nas ve firme to s nama delaj taky tak a motivace plynouci z nejakeho pidispolupodilu samotna k uspechu nestaci. tak asi mas to tajemne "neco navic", kdyz to funguje :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JAZZZ: hele problem dovoleny mam vyresenej tak ze u me bydli kamos co nemel kam hlavu slozit a nemaka. nekdy to je sice na povazenou protoze nejradsi je zalezlej v posteli ale zatim to zvirena zvladla. takze pokud se clovek strani tak to asi bude slozitejsi s vecma jako dovolenna ale taky se da kolektivnit a pak to holt neni vsechno na tvych bedrech.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    DRUDRIGER2: jen at se krmí.. chci mít k snědku divočáky.

    LINKOS: tak snad tu nebudem slovíčkařit..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: tak proč to píšeš stylem "kdo to takle nedělá, dělá to špatně"
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    DRUDRIGER2: já většinou množím hřížením nebo hrudkováním . Získají se tím vitální jedinci za minimum práce, ovšem produkce není veliká...řízkování je složitější na podmínky a čas ,ale zase můžeš získat víc jedinců , jen je to piplačka...letos to chci zkusit ,ale stejně mám zas nahrudkováno:)

    jinak bylinný řízky víceméně teď , dřevitý napodzim ,ale i v zimě se dají , dle mých zkušeností..
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: neni mozne srovnavat nasilne vytvorena druzstva a komunitni zahrady. takova argumentace mi pripada trochu manipulativni. ta motivace je hrozne dulezita. stejne tak nemuzes rict, ze vsechno vyresi vynecen permakulturni hospodareni. netvrdim to jako nejaky univerzalni fakt, ktery muzes aplikovat i tam, kde to evidentne nejde. je ale nezpochybnitelne, ze pokud chces mit na zahrade bezce proti slimakum a zaroven si udrzet mestskou praci a obcas si zajet na dovolenou, tak tu zahradku proste sam nezvladnes.

    DRUDRIGER2: co se tyka zeleninovych zahonu, tak s tim souhlasim, ale napriklad ovocne sady by mely byt vysokokmenne a zvirata by mela mit volny pruchod krajinou.
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    LINKOS: způsob provedení špatně, myšlenka dobrá
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: no, ale pořád je to jen ideový konstrukt. Podobně jako si komunisti mysleli, že problémy na vesnicích vyřeší sloučením do družstev. Takto všeobecně brát se to nedá.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    ploty sou dulezite aspon v krajne, nechci aby moji kukurici ci brambory mneli k snedku divocaci
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: ja se na to divam tak : jakmile si neco oplotis - privlastnis si to, tak na sebe beres odpovednost se o to celkove postarat. a pokud z toho chces navic tezit svoje zivobyti, tak to ssebou vetsinou nese fakt, ze veci posouvas do stavu, kdy je na tobe jejich fungovani do velke miry zavisle. tim, ze ploty omezis a o kus zeme se dokazes podelit, tak ze sebe cast te tihy setreses.
    zadny tridni boj v tom neni :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam