• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KEIKIN: Třeba na Provodově u Zlína a v neděli, vesnička je to pobožná a za hrkání motorama a pilama ti hrozí pomlouvání v hospodě, v kostele a celkové se znelíbení svému okolí .. To nechceš, a vůbec neděle je od slova nedělat :)
    KAIRRA: Kosou, dobře nakutou a nabroušenou je to brnkačka .. srp je na vyžínání třeba na ty detaily atp... Kolem stromku mulčuj tou trávou nebo černý úhor
    MRTS
    MRTS --- ---
    KEIKIN: Tak to přece bylo v původním dotazu "jezdím ba zahradu hlavně o víkendu, kdy platí klid od hlučných prací" (KAIRRA).
    Já osobně znám jen jednu vesničku (normální rezidenti, žádní chataři), kde se obyvatelé společně domluvily, že v neděli se nebudou vzájemně rušit. (A budou vyspávat po kalbě v hasičárně, nebo co já vím.)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KEIKIN: u nás to upravuje obecní vyhláška, na základě petice
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MRTS: klid od hlučných prací ? To platí kde ?
    KAIRRA: nebo si od někho čas od času půjč křoviňák. Zaplatíš jen za benzín, popř. strunu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: tak hodne stesti. mi by asi mrdlo jenom z te polstiny :o). jinak proti polakum nic nemam, nektere polky jsou kusy :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KAIRRA: a co japonska kosicka?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak minulej tejden jsem koupil barak v polsku, 1200m2 pozemku. stara zemedelska usedlost kde bydlej asi 3je-4ry lidi. ve finale chtel za to chlapik jen 4k zlotych coz je na nase asi 26 tisic. za prepis a sluzby s tim spojene padla asi 4ka.
    k tomu je podil na obri stodole a podil na chlevu. dum je teda starej a potrebuje opravit. dirou ve strese prochcala voda a vypadl kus stropu v kuchyni, ale neni to tak spatny, opravi se raz dva. o vikendu jsem stihl strechu zalatat tak ted uz tam chcat nebude.
    jestli se mi podari prikoupit podobne nemovitosti co jsou na okoli k mani tak to v cechach balim za 2 roky a stehuju se :D
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    MRTS: díky :)
    MRTS
    MRTS --- ---
    KAIRRA: No, úplně triviální to není. Na klepání jsou ale i přípravky (naklepávač), s těmi se toho snad moc zkazit nedá... Případně se kosa dá koupit naklepaná, mělo by pak stačit jí jen opatrně udržovat.
    Doporučuji si na učení sehnat nějakou starou.

    OMNIHASH: Motorová kosa má (hodně) hlučný motor, nedá se tedy použít "hlavně o víkendu, kdy platí klid od hlučných prací".
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    OMNIHASH: to jsem nikdy neslyšela, jak je to hlučný?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KAIRRA: co motorová kosa?
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    MRTS: to je právě to co neodhadnu :) ok, kosa lepší, jen o tom klepání jsem slyšela že je lepší nechat si ukázat apod., jak to je?
    MRTS
    MRTS --- ---
    KAIRRA: Kosit srpem takovou takovou plochu je podle mě sebemrskačství. Co kosa? Kosiště jde snadno oddělit, takže převážení není taková hrůza... Naučit se to není těžké, dá se i podle videí.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    další lame dotaz. Uvažuju, že místo sekačky zakoupím srp - jezdím ba zahradu hlavně o víkendu, kdy platí klid od hlučných prací a k posekání je toho asi 350 m, na sekačku není místo a v neposlední řadě je prostě nemám ráda ;) Jak těžké je naučit se vyklepávat a brousit srp a není to úplná blbost?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    BLANITCHKA: (S)perma sraz - výměna semen ...To zní lákavě. :-)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BRUKEV: Vijan je to květenství .. obecně se doporučuje zaštipávat vršek (terminál) až tak 2 měsíce před koncem vegetace, páš na tom pořád mužeš mít rajčata, 2 měsíce proto že právě od kvetení do sklizně je to dva měsíce takže už by ti nedozrály .. Jako rajče tyčkové může mít i 7–8m, zavěs tam špagátky ze stropu a omotávej to kolem nich (stejně jak se to dělá u hydroponií ve skleníku)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dotaz na rajčata.
    Vyštipování je jasné, ale kdy je zkracovat (pokud)?
    Mám pocit, že mi to už dosáhlo mnou požadované výšky. Nerad bych, aby se to hnalo do výšky, mělo větve dlouhé jako třešeň a málo rodilo. Doporučuje se šestý vian, co to je? Šestá větev od spodu, nebo šestá řada větví?

    Aktuální foto:



    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    jako udelat sraz bez kurzu mi prijde bit jako super. kurz je misto kde se i setkas ale vzdy stoji peniz ktery si nejak ne a ne dovolit a to uz stejne vse co je na kurech vyskousel na zivo. takze setkani jen tak pro setkani, vymenu skusenosti, nazoru, semen atd proc ne ze jo.otazny aby se nasla v regionu poradani ta particka tech co se chteji setkat.jako jsem z zapadnych cech takze sumava mi docela vyhovuje, stale lepe nez hana nebo morava.....
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    DENDROBATA: přesně. Myslím, že jeden z jeho prvních postů byl "Mýtus o bezúdržbovosti" permakult. zahrad a pozemků. A upřímnost i ohledně neúspěchů mi přijde právě taky cenná. A taky to, že není dogmatik ( např. sříhání ovocných stromů) a nevymezuje se k tisíci leté a osvědčené praxi tím, jak je potřeba změnit hlavně vědomí.

    Osobní setkání může být na podzim u Marka (budu tam na kurzu http://www.potravinovezahrady.cz/kurz-zaklady-potravinove-bezpecnosti/)

    nebo

    můžeme udělat Nyxí permakulturní setkání u nás na Šumavě (na pohodu se sem vejde 10 lidí komfi a 15 s rezervou). Kromě toho, že je vždycky příjemné potkat se live se sympatickými ID, tak můžeme udělat výměnu semen, sazenic a zkušeností. Otázka je, jestli to dělat nějak organizovaně, nebo to nechat na živelné domluvě.

    Může někdo udělat anketu (já neumím), jestli je chuť uspořádat Nyx Perma sraz? ANO/NE a preferuji jaro, léto, podzim.




    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BLANITCHKA: Pán je filozof..to se hned pozná :) pěkne shrnuto, právě ta zkušenost je nezastupitelná. Jde za tím cílevědomně, vědecky, a co je dneska moc důležité tak upřímnost! Procházím si podobným procesem "nadšení/vystřízlivění" ... Ještě že jsou pořád obchody plné jídla, koruna a energie levná ... je čas na hry, zkoumání, testování .. Ják dlouho ještě? Jak to bude vypadat po zhroucení ekonomiky (nafouklé bubliny), co bezzemci, lidé v panelácích, co stát, postará se o své občany? Nebo to ták nějak pojede ještě x let a potká to naše děti? Je vůbec se čeho obávat? Rád bych Vás všecky poznal .. tákže bychom se u Marka na podzim potkali ? :)
    KLATIC: hryzec mně probral z mulčování, budu chystat pasti se zakopaných zavařovaček
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    KEIKIN: tohle sou ty divoky rajcata...tak je nachavam divocet :o)

    co se hryzcu tyce.... kolem zahonu sme zakopali pletivo a kolem kazdyho stromu a kere co sme vysadili taky...
    protoze jinak by na tom pozemku nemelo smysl nic sazet (jak sme se presvedcili minulej rok)
    bez pletiva mame akorat jahodiste...jahody prezijou i hryzce :o)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Přemku Podlahovi selhalo srdce! | Ahaonline.cz
    http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/97980/premku-podlahovi-selhalo-srdce.html

    Přeji ryhclé uzdravení
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam