• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: voda ze studny, elektrika tam vede k baraku ale neni zapojena teda. a kadi se v kadibudce. vitejte ve stredoveku..teda respektive 100let nazpatek kdy se ten dum stavel.
    a nektery ovocny stromy tam chci nechat. ja uz prorezal co bylo kolem domu aby tam slo trochu slunicka a musim rict ze mi toho bylo lito, zrovna na baraku nalepeny pekny svestky, obsypany plodama...no ale nejak se to usmernit musi no a dokola toho je jeste vic nez dost.
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: ale to je zas pekna skladba - muzes tam par kvalitnich jedincu "zapomenout".)) jinak ten dum je pichlej na elektrinu a vodu, ze?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: davam tomu tak 2-3 roky a na krovi si to tam uz ani nevzpomene. koreny se vytahaj traktorem, srovna se to. zasadi co tam ma rust a bude to. zkusim udelat fota pred a po dekrovinaci :)
    jedina skoda je ze velka cast toho krovi jsou ovocne stromy, hlavne spendliky ktery tam vyrostly vsude a tak je budu muset radikalne usmernit. zbytek je cernej bez, koprivy a sem tam nejakej jasan.
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: wow!.)) tak at ti jde destrukce pekne od ruky;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: vidis to krovi vzadu? tak takovy krovi prevazuje na pozemku. za 3 tejdny tam jedu s krovinakem s hvezdou a bude velka dekrovinace :D
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: toz hodne stesti!.)) a posles fota pozemku kolem?;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: ikdyz tohle neni to hlavni, mnohem vetsi radost mam ze stodoly, to je krasnej skvost. bohuzel nemam fotku.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: tak tady je ta moje polska nemovitost. ceka me dost prace ale clovek se nudit nebude a za tu cenu :D

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BRUKEV: co nekde zije tam nemusi zit dalsi den..zrovna o vikendu jsem slysel ze prej na jednom kopci u nas v okoli hnizdili morsti orli. dokud nekdo neshodil hnizdo..pravdepodobne lidi co usiluji o obnoveni tezby sterku. neudelas nic.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nasaď si tam čolky, ropuchy či kýho šlaka a pokud ti někdo bude nařizovat odstranění stavby, dej echo ekologům. Ti se do toho nadšeně vloží a v dnešní ekologicky připosrané době nějaký stavební úřad utlučou argumentama.
    Jen tam těch čolků atd. nesmí být moc, nebo tam vyhlásí komplet nějaké chráněné území:)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ANABEL_LEE: to je fakt, potřeba počítat s případnými škodami které může způsobit protržení hráze, já mám pod rybníky naštěstí jenom louky (a kus svý zahrady), takže z toho, že někomu vyplavím novostavbu obavy mít nemusím, ale ne všechny rybníky jsou tak dobře situovaný, to je jasný...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    JADR: tak se stavbou na obecním pozemku zkušenost nemám, já jsem to dělal na svým (možná by nebylo od věci ten pozemek od obce odkoupit), ale jinak jsem to řešil podobným způsobem jako to chceš řešit ty, už jsem tam jeden rybník kousek vedle měl a všichni sousedi z toho byli nadšený - tzn. troufl jsem si udělat další bez úřadů, všude prohlašuji, že tam ten rybníček vždycky vlastně byl a já ho jenom dal trochu do pořádku ;)
    Co se týče možných postihů, tak nejhorší co by mohlo nastat by bylo odstranění stavby + nějaká pokuta (tuším že do 100 000,- ale jistý si tím nejsem), nicméně je to hodně nepravděpodobný scénář, protože ten rybníček svému okolí prospívá a ničemu neškodí. Momentálně se chci pustit do toho, abych ho dolegalizoval a zkusil sehnat nějaký dotace na výstavbu dvou dalších, který by měly dohromaly cca půl až třičtvrtě hektaru, takže kdyby někdo o nějakých dotačních programech na tyhle věci věděl, nebo měl odkaz kde si to můžu nastudovat, budud rád, ušetří mi to zbytečné googlení... :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOCOURR: no hraz u me nebude. neni tam zadnej pritok. ten starej rybnicek(asi 7aru) byl napajenej ciste z destovy vody. ted uz tam teda neni tolik stresni plochy pac vetsina staveni davno spadla ale naplnil bych to postupne ze studny. snad tam teda bude dost vody. zatim jsem pocital ze ve studni je nejakejch 15kubiku vody, nevim jaka je vydatnost, ale chci to cistit pres leto tak uvidim jak rychle se naplni kdyz to vycerpam.
    jil vypada ze tam na lokalite je hodne pod ornici. snad ted bude i dokola toho rybniku, otazka je jestli ho davni stavitele nevyhrabali prave na ten rybnik.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JADR: ono zalezi kde to je, dival ses do uzemniho planu? jestli je tam prirozene vlhko a bazina, treba uz tam ten rybnik nekdy byl... kdyz to udelas nacerno a prijde povoden a ten tvuj rybnik se protrhne a zpusobi zaplavy, tak ti muze imho hrozit i mastna pokuticka, takze bych to urcite probrala minimalne s povodim...
    JADR
    JADR --- ---
    KOCOURR: jo o tom seppovi sklipku jsem slysel. no mozna si tu knizku pujcim v knihovne, snad budou mit.


    KOCOURR: to je nahoda - ten rybnicek zase planuju trosku i ja, spis mi jde o to ze to nechci resit pres urady. je to misto kde jsem za dobre se sousedama a i oni to podporujou a rybnik malej by tam byl super. co mi hrozi kdyz to udelam na cerno? nebo jak tezky je povolit rybnik? je to teda na obenim pozemku, kterej je celej zarostlej, je tam bazina a je to zastrceny ze tam nikdo nechodi.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    JADR: taky o něčem podobném v budoucnu uvažuju, zatím se mi nejvíc líbí jak to dělal Sepp Holzer - viz. https://www.kosmas.cz/knihy/169571/zahrada-k-nakousnuti-permakultura-podle-seppa-holzera/, má tam o tom tusím celou kapitolku, ale vyzkoušet v praxi jsem zatím bohužel nestihl...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OGMIOS: tak nejlepší na utěsnění rybníka je jíl, já jsem poslední rybník stavěl tak, že bagr strhl ornici stranou a z jílu a červenice co byla pod vrstvou jílu nakupil hráz, během stavby po tom jezdil sem a tam, aby to zhutnil, strženou ornici dal pak navrch, pokud to jde, tak se snažit omezit množství kamene v hrázi na minimum, ona si voda ráda hledá cestu po kamenech
    ...to ale neznamená, že ten kámen nelze potom použít na obložení vnitřku hráze - zpevní ji to (spíš zamezí sesouvání hráze, záleží v jak ostrém úhlu je hráz navrstvená a na velikosti použitého kamene + omezí se vymílání břehů) a mezi kameny si najde úkryt spousta drobných živočichů...
    JADR
    JADR --- ---
    ahoj, nemate nekde navod jak udelat takovy maly sklipek ve svahu na skladovani ovoce / prip zeleniny???
    nejak to nemuzu najit. jde mi o to jestli tam musim davat hydroizolaci, pokud teda beru ze tam neni spodni voda.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    a kdyz jste u rybniku..nemate nejakej dobrej odkaz kde je vysvetlena stavba rybniku? ja bych rad chtel casem obnovit rybnik na pozemku, teda spis to byla nadrz na destovku ale dneska uz to nefunguje. bylo to normalne v hline a jednoho dne prej voda zmizela a bylo po rybniku. tak to budu muset nejak zalatat, spis vybagrovat a zvodotesnit znovu. tak jak na to?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: koukals v noci? :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    ZUZKAOU: S feramolem přišla moje máma, prej eko ... Nicméně u nás jsou k viděni slimaci fakt sporadicky. Asi jsem jim to nejak vysvětlil, kamarádka zase nadelala cedulky na záhon ve španělštině "plzakum vstup zakázán" :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam