• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    celer davam take do pisku, ale kdyz se necha na podzim dlouho na zahrade zacne chytat ruzne choroby, aspon takova moje skusenost.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    DRUDRIGER2: ja mam rapikatej, tem je zatim v pohode... jo kaderavek mam takz, a ruzickovou kapustu obrala koza, ktera vnikla do zahradky, ale byla sikovna a obrala jen listy a ruzicky nechala
    KAREN
    KAREN --- ---
    LA_PIOVRA: http://stareodrudy.org/

    ja mam taky jeste kaderavek, dorusta ruzickova kapusta, spousta nate, nejakej mangold, obcas tam strasi naka vodnice (ty nam stejne moc nejdou) ci redkvicka, jedla chryzantema, horcice, polnicek, spenat a tahlencta drobotina... a stromky a keriky me taky jeste cekaj)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DRUDRIGER2: celer ti shnije i když je v písku? Já ho tam nedávno dával, ořízl jsem vršek tak akorát, aby tam zbylo centimetr ze stvolů a - je pravda že máme vlhký sklep se studnou - pak nám i vyrostou nové lístky a vydrží to měsíce.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    DRUDRIGER2: Co to jsou "stromky od peska"?
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    celer jsem jiz zbalil, chces li ho skladovat tak ho musis sbirat drive nez na totalni konec sezony, nachyta choroby a ve sklepe ti pak zhnije.Ja jsem teda výš (720) a sbaleno je vesměs všechno. Spíše se mi líbí že je čas zrýt zahrádku a připravit se vklidu na zimu. žádne stresy a to se mi líbí. Již mne čeká jen sazení česneku a stromků od peška
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: jj ja mam jeste zeli, fenykly, redkve, celer.. je to fajn:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    podzim podzim, letosni rok je vcelku privetivej. ja toho mam jeste na zahonkach. mrzlo zatim jenom jednou, sebralo to cukety a okurky, ale porad mam jeste mangold, mrkev, kaderavek, papriky.
    VODA
    VODA --- ---
    V Čechách podzim, na opačné polokouli vrcholí jaro. Pár obrázků z naší novozélandské permakultury. Městská zahrada takže nic velkýho:)








    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYA: jasny, chapu, a jestli mate dve kozy a pridate ovecky, tak to mate vystarano :)
    NYA
    NYA --- ---
    ANABEL_LEE: jj, ovečky jsou v plánu. zatím máme dvě kozy, ale čekáme, jestli k nám přibudou další lidi, chceme tu vybudovat komunitu. všechno chce svůj čas a se zvířatama je to dost práce, tak zatím nemáme kapacitu rozšiřovat stavy zvířat :) jak jsme na to jenom dva, tak je občas potřeba, aby nám to tu někdo pohlídal

    traktorem to posekat nejde protože je to sad. ale to nevadí, pustl desítky let, tak nějaký rok navíc už se nic nestane, postupujeme v tepmu, v jakém to zvládáme, jsme na začátku a ještě pár let budeme .. i když za poslední dva roky se to už hodně změnilo. keřema sad nezarůstá nijak fatálně, šípky tu sice často jsou, ale spíš ojedinělý kusy. dominujou vysoký traviny, který možná nepustěj ani ty šípky, nevim. spíš tu jsou hodně progresivní duby, tak by tu byla šance vzniku dubového lesa :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NYA: mit 3 ha uz tam mam nejakme zvirectvo, nebo si nekde domluvit pujceni traktoru se sekackou a nechat si to aspon v sezone seknout, jinak tam budes mit nez se dopracujes na konec kere a budes je v potu a krvi klucit :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Hezky rozhovor:
    Punk s motyčkou aneb hluboká tvorba a hra na soběstačnost | GreenAction
    http://greenaction.cz/receptar/punk-s-motyckou-aneb-hluboka-tvorba-a-hra-na-sobestacnost.html
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NYA: zkus to :)
    NYA
    NYA --- ---
    DENDROBATA: super, díky :)
    nevim, asi se občas potřebuju ujistit, že moje domněnky jdou správným směrem .. v podstatě řeším jestli mám to listí odnést na kompost nebo rovnou na záhon :)
    je fakt že ten film o půdě a o kompostu mi dal hodně dobrých informací ..
    no mám radost, jdu na to :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    NYA: tyo, Nyo mám dojem že sis na vše odpověděla sama, co chceš? potrvrzení? ?)) go for it, tvé dotazy směřují přímo k odpovědím :)) nic sa neboj, tak ... nějak ... to fakt je .. vitej tady !!
    NYA
    NYA --- ---
    na to mulčování listím se ptám právě proto, že po shlédnutí toho dokumentu o kompostech mám dojem, že je lepší dávat na záhon různorodé materiály, kvůli diverzitě mikroorganismů.
    že teda listí můohu zkompostovat a dát na záhon kompost, nebo to udělat různě a na záhon dát, kompost, kozí hnůj, slámu, dřevěný uhlí, polít to vodou z kachního rybníčku ... a že je to různorodý materiál a že je to pro hlínu dobrý. a taky že takhle vznikne lepší struktura půdy, než s pouhým přidáním kompostu.

    taky jsem se chtěla zeptat,
    5. jestli jste dodávali do půdy minerály, a jak - jestli nasypáním prachu z kamenolomu, nebo nějak jinak. někdo mi radil i zapracovat do hlíny jíl - že drží vlhkost a relativně rychle se rozloží a dodá minerály do půdy ... nikde jsem se ale tuhle informaci jinde nedozvěděla
    NYA
    NYA --- ---
    (píšu o ní jako o o"ostružině", ale ona zabírá třeba 7m čtverečních .. to i kdyby plodila, tak si ji nesklidím :)
    NYA
    NYA --- ---
    ANABEL_LEE: asi 3 ha .. to celé najednou nedám :)

    DENDROBATA: díky, jsi popsal(a?) víceméně přesně to, co tu dělám :)
    mám tu docela velké záhony, ze kterých jsem pomalu vystrnadila plevel a plevelí mi na nich už většina rostlin taky jedlých nebo takových, které už mohu nechat žít a umřít na záhoně a vytváří mi tam přirozenou mulčovací vrstvu, to je dobré.

    asi v mém textu trochu zapadly konkrétní otázky, nebo jsme je neformulovala dost jasně. pokud byste věděli, pro jistotu se zkusím zeptat znovu:

    1. jestli mulčovat záhon který je úplně nový a ještě na něm roste dost pýru
    2. jestli mulčovat teď před zimou hodně a připravit si tak půdu na jaro
    3. jestli mulčovat shrabaným listím ovocných stromů
    4. jestli máte zkušenost s mulčem z kartonu a jestli by se dal použít na likvidaci ostružiny

    tu ostružinu dám pryč určitě, protože je na místě kde logicky patří další rozšíření záhonů - prostorem i světlem .. ostružina je hodně invazivní a nemohu chodit kolem ní, protože by se mi časem rozšířila i tam kde předtím nebyla
    je to zpustlý neudržovaný pozemek a ostružin je tu jinde dost, není důvod snažit se zachovat každou z nich
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Duše K: KRASOVČELAŘENÍ s Václavem Uhrem
    https://www.youtube.com/watch?v=54JGlK0rWO0
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam